Π.Ε.Ν.Α. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και οι Νέοι Αγρότες στο Αμύνταιο

Ημ/νία Ανάρτησης: 8 Ιουνίου, 2011

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, στις 7μμ, στην αίθουσα της ΕΑΣ Αμυνταίου (Γυμναστηρίου 7, Αμύνταιο) η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.

Η ΕΑΣ Αμυνταίου αποδέχθηκε την πρόταση συνδιοργάνωσης από την ΠΕΝΑ, η οποία είναι η μόνη θεσμική (με τον νόμο 3147/2003, άρθρο 20, της Ελληνικής Βουλής) Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση η οποία έχει μέλη μόνο Νέους Αγρότες 18 έως 40 ετών και η μόνη που τα μέλη της μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη άλλων αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τον Ιαν 2010 η Ευρωβουλή πρότεινε να ληφθούν υπόψη για την ΚΓΠ μετά το 2013 η συνολική προσφορά του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη.

Τον Μαρ 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μελέτη αποδεικνύει ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά ΔΩΡΕΑΝ Δημόσια Αγαθά (οξυγόνο, νερό πόσιμο, τοπίο κλπ) για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει κάποια αποζημίωση.

Η διαβούλευση για την μελέτη ολοκληρώθηκε με Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιουν 10

Τον Νοε 2010 η Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013» και τις έθεσε σε διαβούλευση μέχρι Ιαν2011

Τον Μαρ 2011 άρχισαν να ψηφίζονται τμήματα που έχουν σχέση με την ΚΓΠ & τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο στις 22-23 Ιουν σε Ολομέλεια θα λάβει τις αποφάσεις του για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες στις εξελίξεις για την ΚΓΠ, και ακόμη περισσότερο πρέπει να εξασφαλισθεί μιας μορφής κοινωνική συμφωνία τόσο των αστών όσο και των αγροτών για την συνδιαμόρφωση μιας ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ πολιτικής.

Με μη πλήρως οριοθετημένο το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, με αοριστείες ως προς τον ορισμό του ΕΝΕΡΓΟΥ αγρότη, με την μη αναγνώριση της συμμετοχής των αγροτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τους αγρότες, με τεχνητά υποτιμημένο το αγροτικό προϊόν (έναντι της μεταποίησης και των υπηρεσιών), με σαφή απαξίωση του αγροτικού κόσμου και του τρόπου ζωής του, με πλήρη στέρηση πραγματικών αγροτικών σχολείων, η αγροτική κοινωνία, η μόνη οργανική κοινωνία, έχει σοβαρές δυσκολίες να είναι ομότιμος συνομιλητής για την συνδιαμόρφωση του μέλλοντος των αγροτικών επαγγελμάτων και της αγροτικής κοινωνίας.

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, στις 7μμ, στην αίθουσα της ΕΑΣ Αμυνταίου, η ΠΕΝΑ και η ΕΑΣ Αμυνταίου προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην συζήτηση «ΚΓΠ μετά το 2013».