Στα 3,8 δισ. το ελάχιστο κόστος λειτουργίας Δήμων

Ημ/νία Ανάρτησης: 4 Μαΐου, 2011

Σε 3,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το ελάχιστο κόστος (έξοδα) λειτουργίας των Δήμων της χώρας συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων για τοκοχρεολύσια ύψους 250 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα σταθερά έσοδα των Δήμων εκτιμώνται σε 4,010 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των περιφερειών φθάνει τα 567,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 670,2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε στη κοινή συνέντευξη των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με θέμα τα οικονομικά των ΟΤΑ, η αποτύπωση των στοιχείων αυτών κατέστη δυνατή με την δημιουργία Κεντρικής Βάσης Δεδομένων που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία τροφοδοτείται μηνιαίως με στοιχεία των ίδιων των ΟΤΑ (τα στοιχεία αφορούν το α’ τρίμηνο του 2011 και τα συνολικά απολογιστικά στοιχεία του 2010).

Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί, το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των ΟΤΑ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, στο πλαίσιο της γενικότερης δημοσιονομικής προσπάθειας, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η προσπάθεια που γίνεται ανοίγει παράλληλα τον δρόμο στη σταθεροποίηση των εσόδων της από τον κρατικό προϋπολογισμό με «πλαφόν» στη χρηματοδότηση και περιορισμό στις δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομικών εξάλλου επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία, όπως σημείωσε, θα συνεισφέρει και αυτή τα επόμενα χρόνια στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα της χώρας.

«Η Ελλάδα μαθαίνει την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα γνώσης όλων των στοιχείων για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

«Έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά πολλούς μήνες τώρα και από τα στελέχη των δύο υπουργείων αλλά βεβαίως και από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι να έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να παρουσιάσουμε τα βασικά οικονομικά μεγέθη, με τα οποία αποτυπώνουμε για πρώτη φορά με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ. Την οικονομική λειτουργία και των Δήμων και των Περιφερειών. Με άλλα λόγια, από σήμερα και μετά η Ελλάδα γνωρίζει, έμαθε ένα κομμάτι της Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν ήξερε. Ποιο ήταν αυτό; Το ποια είναι ακριβώς τα οικονομικά δεδομένα που συνθέτουν την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους αποκτούμε μια συνολική εικόνα το πού πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχουμε πλέον στοιχεία από όλους τους δήμους της χώρας όπως έχουμε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και αποκτούμε στοιχεία και από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Έτσι λοιπόν να ξέρουμε πού δαπανώνται τα χρήματα του φορολογούμενου όχι μόνο στην κεντρική Κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών.