Τη δημιουργία ενός ΑΕΙ σε κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προτείνουν οι ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ

Ημ/νία Ανάρτησης: 2 Ιουνίου, 2011

Τη δημιουργία ενός ΑΕΙ σε κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προτείνουν οι ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ.
Η πρόταση θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που κρίνεται απαραίτητο λόγω της υπερπληθώρας ΑΕΙ, αλλά και της ανάγκης για εξοικονόμηση κονδυλίων.
Ηδη, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα ΑΕΙ αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, ενώ η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (που θα έδινε… ανάσες) κινείται με αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, η πρόταση έγινε χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσαν η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ και η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών για την κατάσταση σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών πρότειναν κάθε ΑΕΙ να έχει πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα – κάτι που θα προκύψει από τη συγχώνευση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ που ήδη λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια.
Ο διάλογος για τον «Καλλικράτη» στα ΑΕΙ θα αρχίσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και η παραπάνω πρόταση θα προκαλέσει οξείες αντιδράσεις, καθώς οδηγεί σε καταργήσεις πανεπιστημίων.
«Χρειάζεται γενναίος χωροταξικός ανασχεδιασμός. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Ελλάδα με 10 εκατ. κατοίκους να έχει 41 ΑΕΙ, όταν στην Ευρώπη αντιστοιχεί ένα ΑΕΙ ανά ένα εκατ. κατοίκους», ομοφώνησαν οι πρόεδροι της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης και της ΟΣΕΠ Γ. Τσάκνης.
Βέβαια, οι ίδιοι θεωρούν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει «με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι αποσπασματικά», όπως ανέφερε ο κ. Τσάκνης μιλώντας για την απόφαση του υπ. Παιδείας να μην εισαχθούν φοιτητές σε 24 Τμήματα ΤΕΙ.
Ως προς το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τους ίδιους, σήμερα είναι 8,5% και, εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, το 2013 με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ θα έχει μείνει αναξιοποίητο πάνω από το 50% των κονδυλίων.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική ερευνητική κοινότητα τα τελευταία 15 χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα. Με βάση μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, από το 1993 έως το 2008 ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα δημοσίευσαν περίπου 92.000 επιστημονικά άρθρα, ενώ ο ετήσιος αριθμός δημοσιεύσεων τετραπλασιάστηκε από 2.654 σε 10.562. Eτσι, η Ελλάδα ήταν πέμπτη στον ΟΟΣΑ με συντελεστή μεταβολής σε αριθμό δημοσιεύσεων 3,98, ενώ ο αντίστοιχος μ. ό. της Ε. Ε. είναι 1,87 και του ΟΟΣΑ 1,65.
Εν τω μεταξύ
Τα σχέδια για λειτουργία Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «παγώνει» το υπουργείο Παιδείας. Με έγγραφό του προς τον πρύτανη του ιδρύματος, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ιωάννης Πανάρετος ζητεί να μη συνεχιστούν οι διαδικασίες για την κάλυψη θέσεων διδασκόντων. Το θέμα ανέδειξε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 28/5.
Ειδικότερα, ο κ. Πανάρετος στο έγραφο προς τον πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη αναφέρει ότι «εν όψει του επικείμενου γενικότερου σχεδιασμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρακαλούμε να μη συνεχιστούν οι εκκρεμείς διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μελών ΔΕΠ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του πανεπιστημίου σας».
Η Αρχιτεκτονική στο Παν. Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί από το 2009, και για να αρχίσει να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις διδασκόντων στις βαθμίδες του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός».
Να σημειωθεί επίσης ότι από το 2010 έχει ιδρυθεί Αρχιτεκτονική και στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας (θα έχει έδρα στην Καστοριά), ενώ συνολικά 22 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένουν έγκριση για να λειτουργήσουν.
Η απόφαση του υπουργείου υπαγορεύθηκε από την πρόθεση για «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς θεωρείται ότι τα 499 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι πολλά για τις ανάγκες της χώρας. Πόσω μάλλον που, την ίδια στιγμή, τα υπάρχοντα τμήματα αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ενδεικτικά, στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ σήμερα συμπληρώνονται τέσσερις εβδομάδες αναστολής των μαθημάτων λόγω των λειτουργικών προβλημάτων της σχολής.
Η διοίκηση της σχολής ζητεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ενώ για σήμερα έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση για να κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων.
Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ