Δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Οικονομικών

Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων για όλες τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται. Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους κωδικούς δραστηριότητας  είτε είναι ανοικτές, είτε δεν είναι.

Νέο μέτρο επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις που θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του taxisnet ενώ το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου τον  αριθμό των εργαζομένων και την  καταστροφή αποθεμάτων που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι εταιρειών που έκλεισαν θα λάβουν αρχές Απριλίου 800  ευρώ. Το μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους και κοστίζει 400 εκ. ευρώ. Το κράτος καλύπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.

Διατίθεται 1,8 δισ. για προγράμματα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο που συστάθηκε.

Μειώνεται στο 6% από 24%  έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντιλάκια, σαπούνι κ.τλ. και η αιθυλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω.

Για τους αυτοαπασχολούμενους σε κλάδους με κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

 

Άδωνης Γεωργιάδης «Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό.

Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

 

Βρούτσης: Με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης έχουν ως εξής:

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις  μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται

Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις  μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση