Την ένταξη δύο σημαντικών έργων προϋπολογισμού 12.980.000 ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης

Ημ/νία Ανάρτησης: 12 Απριλίου, 2022

Στην ένταξη δύο σημαντικών έργων για τον Δήμο Φλώρινας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Πρόκειται για τον “Υπόγειο Χώρο Στάθμευσης” και την “Προμήθεια Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων”, έργα συνολικού προϋπολογισμού 12.980.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το 2022, τονίζοντας πως “ο Δήμος μας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές, διανύοντας μια περίοδο επανεκκίνησης” και πως “η δημοτική αρχή δουλεύει πάνω στο πρόγραμμά της που εδράζεται σε 5 άξονες: καθημερινότητα, κοινωνική μέριμνα, αναπτυξιακά έργα, πρωτογενής τομέας, πολιτιστικό απόθεμα”.

Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκης ανέφερε:

“Αγαπητοί φίλοι, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης καλημέρα, και σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μου.

Σας κάλεσα στο Δημαρχείο για να σας ανακοινώσω την ένταξη δύο σημαντικών έργων για τον Δήμο μας τα οποία είχαμε καταθέσαμε τον Μάιο του 2021 στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Πρόκειται για την ένταξη του «ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ» και της «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ» συνολικού προϋπολογισμού: 12.980.000 ευρώ. Η ένταξη του πρώτου έγινε με την ενεργή συμμετοχή της Περιφέρειας.

Οι δύο αυτές νέες εντάξεις έρχονται να προστεθούν στο ήδη ενταγμένο έργο της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» προϋπολογισμού: 6.800.000 ευρώ και ανεβάζουν τις εντάξεις του δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ποσό των 19.700.000 ευρώ, από το συνολικό ποσό των 22.000.000 ευρώ που ήταν το πλαφόν που μπορούσε να καταθέσει ο Δήμος μας και των συνολικού ποσού των 30.000.000 ευρώ που κατέθεσε με προτάσεις εκτός πλαφόν. Να σας θυμίσω, σε αυτό το σημείο, ερωτήσεις συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης που μας κατηγορούσαν ότι θα χάσουμε τα έργα στο σύνολο τους. Σήμερα βλέπουμε τα περισσότερα να έχουν ενταχθεί, περιμένοντας και την ένταξη των υπολοίπων το επόμενο διάστημα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο Δήμος μας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές, διανύοντας μια περίοδο επανεκκίνησης.

Η δημοτική αρχή δουλεύει πάνω στο πρόγραμμά της που εδράζεται σε 5 άξονες: καθημερινότητα, κοινωνική μέριμνα, αναπτυξιακά έργα, πρωτογενής τομέας, πολιτιστικό απόθεμα. Ο αγώνας μας δεν είναι να ανταγωνιστούμε και να συγκριθούμε με άλλους αλλά η υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων για να γίνει ο Δήμος μας τόπος να ζεις.

Παρά τις αντιξοότητες που βρήκανε τη χώρα μας, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, που σημαίνει ότι δημοτική αρχή και υπηρεσιακοί παράγοντες εργάζονται σκληρά.

Πλην των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί τα 2,5 χρόνια της θητείας μας, υπάρχουν σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα που αναδιαμορφώνουν την ταυτότητά του Δήμου και αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας του.

Έτσι για το 2022 έχουν δρομολογηθεί: νέες ασφαλτοστρώσεις 3.000.000 ευρώ, η κατασκευή κυνοκομείου 360.000 ευρώ, η κατασκευή και αντικατάσταση των οργάνων παιδικών χαρών 500.000 ευρώ, η συντήρηση των δημοτικών καταστημάτων των κοινοτήτων 150.000 ευρώ, η συντήρηση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων 150.000 ευρώ, η ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής από τα δικαστήρια ως την γέφυρα του Καραγκιόζη 2.000.000 ευρώ, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μονάδων 4.100.000 ευρώ, η αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED 1.500.000 ευρώ, το έργο του φυσικού αερίου που ξεκινάει στα μέσα Απριλίου 43.000.000 ευρώ, οι διαγραμμίσεις δημοτικών οδών 250.000 ευρώ,

η αποκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού σχολικών μονάδων και η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ 1.400.000 ευρώ ,

η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης 400.000 ευρώ, η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου με την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων 2.750.000 ευρώ, η αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου (αντικατάσταση πεζοδρομίων, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, φωτισμός) 900.000 ευρώ, η τοποθέτηση νέων υπόγειων κάδων 240.000 ευρώ, η μελέτη κατασκευής νέου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Μεσοχωρίου για όσες κοινότητες δεν εξυπηρετούνται από τον υπάρχοντα 700.000 ευρώ, η ολοκλήρωση της εκπόνησης του κτηματολογίου,

η σύνταξη του μητρώου υλικού, ενώ αναμένεται η ένταξη της κατασκευής του διυλιστηρίου και του αγωγού μεταφοράς νερού 17.000.000 ευρώ του οποίου έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής και βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, η ένταξη της ανάπλασης του χώρου της πάνω μπουάτ στο ταμείο ανάκαμψης 2.600.000 ευρώ, η ένταξη των θερμαινόμενων πεζοδρομίων 1.300.000,η ένταξη της ψηφιακής σύγκλισης 1.700.00 ευρώ καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση και λειτουργία του κολυμβητηρίου 1.600.000 ευρώ.

Επανερχόμενος και χωρίς να σας κουράσω θα αναφέρω κάποια τεχνικά στοιχεία των τριών ενταγμένων έργων του «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα:

Το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ», που θα αλλάξει την όψη της πόλης μας και θα την κάνει πιο ανθρώπινη, θα καλύψει τις τοπικές και ευρύτερες ανάγκες του δήμου για στάθμευση αποσυμφορίζοντας τους ήδη βεβαρημένους δημοτικούς δρόμους δίνοντας λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και παράλληλα θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της υπέργειας περιοχής. Το έργο αφορά την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και των απαιτούμενων για την εξυπηρέτηση αυτού υπέργειων εγκαταστάσεων.

Θα κατασκευαστεί εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του Δήμου στο χώρο μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας μεταξύ των οδών Αχιλλέως, Αρριανού και Πτολεμαίων, θα αποτελείται από κτιριακό συγκρότημα τριών επιπέδων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 342 θέσεων 114 θέσεων ανά επίπεδο και η είσοδος – έξοδος των αυτοκινήτων στο σταθμό θα βρίσκεται επί της οδού Πτολεμαίων με δεύτερη έξοδο επί της οδού Αχιλλέως. Επίσης Θα καθοριστούν δωρεάν θέσεις στάθμευσης για αποκλειστική χρήση από το Διοικητήριο και θέσεις για ΑΜΕΑ.

Το 95%, εκ των 342 θέσεων στάθμευσης θα διατίθενται έναντι οικονομικού αντιτίμου είτε μιας χρήσης είτε με μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η οικονομική αξιοποίηση δεν έχει ως πρόθεση την παραγωγή καθαρών εσόδων από την προτεινόμενη πράξη αλλά την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της.

Αποτελείται από δύο υπό έργα, με το πρώτο να αναφέρεται στην εκπόνηση μελετών και το δεύτερο στην κατασκευή του υπόγειου χώρου.

Το έργο της «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» αφορά παρέμβαση συνολικού μήκους δρόμων 175 χλμ. (169 χλμ. προς χαλικόστρωση και 7 χλμ. προς ασφαλτόστρωση), με στόχο την βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων πρόσβασης στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, την εξασφάλιση εύκολης ταχύτερης και ασφαλούς προσπελασιμότητας καθ’όλη την διάρκεια του έτους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, κατ΄ επέκταση στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η επιλογή των δρόμων έγινε στην βάση των προτεραιοτήτων που έθεσαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου.

Τέλος αντικείμενο της «ΔΡΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» είναι η προμήθεια αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Δήμου Φλώρινας και στοχεύει στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση.

Η έγκριση έχει να κάνει με την προμήθεια 5 μικρών και 4 μεγάλων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων

και ειδικότερα:

  • Δύο (2) οχήματα τύπου minibus (ΑμεΑ).
  • Ένα (1) όχημα με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα
  • Δύο (2) Επιβατικά ΙΧ οχήματα
  • Δύο (2) σάρωθρα
  • Ένα (1) όχημα με ανατρεπόμενο κάδο απορριμμάτων
  • Ένα (1) μηχάνημα αρθρωτού τύπου με παρελκόμενα

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα αναβαθμίζοντας τις υποδομές ήπιων μορφών μετακίνησης στον Δήμο και συμβάλλοντας στην αντικατάσταση του γερασμένου στόλου του.

Όλα τα ενταγμένα έργα έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων με ταυτόχρονη μείωση εκπομπών ρύπων, και ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου μας.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, και τους δυο βουλευτές για την άψογη συνεργασία και συνεισφορά τους στον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων στον δήμο μας”.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους.

TAGGED: Φλώρινα,