Στην απόλυτη υιοθέτηση των θέσεων του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέσα από τη συζήτηση του θέματος των προσλήψεων στη ΔΕΗ, κατά τη συνεδρίασή του στις 11 Απριλίου, προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το σώμα προσυπέγραψε και επικύρωσε με την απόφασή του τα αιτήματα που έχει προτάξει το σωματείο και έχουν να κάνουν με
→ την άμεση κάλυψη των αναγκών σε Σταθμούς και Ορυχεία με προσλήψεις
→ την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό
→ την εξαίρεση της ΔΕΗ από το μέτρο ¨5 προς 1¨
→ την άρση των εμποδίων που κωλυσιεργούν το έργο της κατασκευής νέων μονάδων
→ τη διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο δημόσιο για να διατηρηθούν και οι προοπτικές ανάπτυξης της Επιχείρησης που ανήκει και ΠΡΕΠΕΙ να εξακολουθήσει να ανήκει στον Ελληνικό λαό
→ την αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ειδικά μετά από τα τελευταία καταστροφικά συμβάντα στην Ιαπωνία αλλά και εξαιτίας του ότι οι τιμές των ανταγωνιστικών καυσίμων (πετρέλαιο, Φ.Α, λιθάνθρακας) εκτός από το ότι είναι εισαγόμενα, έχουν πάρει εξωφρενικά ανοδική πορεία στις τιμές τους.
Η διαδικασία της συνεδρίασης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα σε απόλυτα ομαλό και συναινετικό κλίμα γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος που συζητήθηκε και τον προβληματισμό που υπάρχει σε Περιφερειακό επίπεδο για το ζήτημα των προσλήψεων και το μέλλον της ΔΕΗ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο μήκος κύματος, με πολύ θετικές προεκτάσεις, κινήθηκαν και οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη, στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα για το ίδιο θέμα, έπειτα από αίτημα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Αδαμίδη
κ. Πρόεδρε κ. Περιφερειάρχη, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Καταρχάς, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να εισηγούμαι στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ που αυτή τη περίοδο, περισσότερο από ποτέ, ¨καίει¨ όλους μας για τους λόγους που θα αναπτύξω. Κατά δεύτερο λόγο εκτιμώ ότι η θετική αποδοχή, από το Π.Σ, του αιτήματος του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για συζήτηση και λήψη αποφάσεων αποτελεί θετικό βήμα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην διεκδίκησή μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Έχω την αίσθηση ότι το αίτημα/ζήτημα των προσλήψεων στη ΔΕΗ είναι τόσο διαχρονικό όσο και η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία της Επιχείρησης. Έχω, επίσης, την αίσθηση ότι όταν πριν από 50 χρόνια η ΔΕΗ ξεκινούσε την δραστηριότητά της στο Λεκανοπέδιο, ο κόσμος της περιοχής και όσοι άμεσα ή έμμεσα σχετίστηκαν με την Επιχείρηση, γνώριζαν πολύ καλά εξ υπαρχής, όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες της.
Ήξεραν πολύ καλά ότι ο πλούτος που, από τη μία, υπάρχει στο έδαφος της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηλεκτρικής Επιχείρησης, από την άλλη, θα απαιτούσαν -εκ των πραγμάτων- πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει δυνατά και αποτελεσματικά το κάθε πόστο. Και πράγματι, όσο αναπτυσσόταν η επιχείρηση τόσο αυξάνονταν και οι ανάγκες τις σε δυναμικό και δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στιγμή η ΔΕΗ έγινε το «κίνητρο» για μονομερή ανάπτυξη όχι όμως απαραιτήτως με αντικειμενικά κριτήρια και φυσικά όχι απαραιτήτως με θετικές συνέπειες.
Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα η ουσία του ζητήματος είναι ότι φθάσαμε στο σημείο, τα άλλοτε αυτονόητα και δεδομένα να αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος για αγώνες και κινητοποιήσεις για να μην πω ότι στην ουσία φθάσαμε να παρακαλάμε να γίνουν προσλήψεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο την βιωσιμότητα της Επιχείρησης όσο και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Για να βάλουμε φρένο στην ανεργία που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία, οδηγεί σε μαρασμό και δημιουργεί πλείστα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά κ.ο.κ.
Εικόνα εγκατάλειψης
Δυστυχώς είναι και πραγματική και τραγική η κατάσταση και η εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας.
Η τεράστια έλλειψη προσωπικού προκαλεί απίστευτα προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, ενώ δημιουργεί μια επισφαλή κατάσταση.
Οι επενδύσεις σε Σταθμούς και Ορυχεία της περιοχής, εδώ και χρόνια βρίσκονται διαρκώς σε επίπεδο εξαγγελιών, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να κινδυνεύει με κατάρρευση.
Παρατηρώντας κανείς τους δείκτες και τα νούμερα που καταγράφουν την εξέλιξη του προσωπικού της Επιχείρησης, με βάση και τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε., θα διαπιστώσει –πολύ εύκολα- την τραγικότητα της κατάστασης που επικαλούμαστε. Πιο συγκεκριμένα :
Το 1976 η Επιχείρηση είχε 26.230 εργαζομένους και εγκατεστημένη ισχύ περίπου 4.100 MW.
Το έτος 1994 είχε 36.670 εργαζομένους, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ανερχόταν σε 9.200 MW.
Σήμερα, το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 21.000 με εγκατεστημένη ισχύς στα 13.000 MW.
Από τα νούμερα γίνεται απολύτως σαφής η κατάσταση που υπάρχει, ότι εν έτη 2011 η Επιχείρηση απασχολεί 5.000 εργαζόμενους λιγότερους από το 1976 και παράγει 9.000 MW περισσότερα. Νούμερα που και να θέλει κάποιος, είναι αδύνατον να μην τον παραπέμψουν σε συνθήκες όπως εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες κ.ά., προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Συνθήκες που δυστυχώς όχι απλά υπάρχουν αλλά παγιώνονται, έχοντας αλλάξει την αρχική σχέση εργαζόμενων – ΔΕΗ και έχοντας δημιουργήσει τα όσα σήμερα βιώνουμε.
Με δεδομένο τις περικοπές μισθοδοσίας από τους Νόμους 3833/10, 3845/10, καθώς και 3899/10, το προσωπικό έχει φτάσει πια στα όρια της ανοχής, αφού εργάζεται χωρίς να αμείβεται ή αν θέλετε, χωρίς να ανταμείβεται για τη δουλειά που παρέχει. Ένα γεγονός που εκτός από το άμεσο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο έχει και επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο από την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων των εργαζομένων στη ΔΕΗ η τοπική αγορά απώλεσε περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να γνωρίζετε ότι είτε υπολειτουργούν (στην καλύτερη περίπτωση) ή δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 10 καδοφόροι εκσκαφείς, με δυνατότητα να εξορύσσουν περισσότερους από 6.000 τόνους μάζας την ώρα, είναι παροπλισμένοι ελλείψει προσωπικού. Για κάποιον που δεν μπορεί ή που δεν θέλει να καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό, να επισημάνουμε ότι αυτό ακριβώς μεταφράζεται σε μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και φυσικά σε απώλεια κερδών.
Εύλογα λοιπόν γεννάται η απορία, αν η απώλεια – μείωση λιγνιτικής ισχύος είναι από συνειδητή ως και εσκεμμένη, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στο σύστημα μονάδες παραγωγής Η/Ε από εισαγόμενα καύσιμα.
Αν νομίζει κάποιος ότι η κατάσταση που μόλις περιέγραψα είναι όντως τραγική, τότε καλύτερα να αναθεωρήσει, αφού τα χειρότερα μάλλον δεν έχουν έρθει ακόμα αλλά προστίθενται στο μελλοντικό πλάνο. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος αν σταθεί στο κεφάλαιο «Συνταξιοδοτήσεις – Προσλήψεις»
Πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό.
Να σας ενημερώσω στο σημείο αυτό ότι το έτος 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 2.375 συνάδελφοι, ενώ μετά κόπων και βασάνων προσελήφθησαν μόλις 1.475 άτομα. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 560 περίπου προσλήψεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύπαθη ιστορία «Διαγωνισμός 1/2007», αλλά και 185 ακόμα, για να ολοκληρωθούν δύο ακόμα διαγωνισμοί. Ο 2/2007 και ο 1/2008.
Περαιτέρω:
• Σήμερα δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν θεμελιώσει και είναι εν δυνάμει συνταξιούχοι, 4.500 εργαζόμενοι (μέχρι το τέλος του 2012).
• Πάνω από 8.000 εργαζόμενοι είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών.
• Η διοίκηση το 2009 υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 37,5 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή χιλιάδων συσσωρευμένων αναπαύσεων, ενώ
• Δαπανά περισσότερα από 62 εκ. ευρώ τον χρόνο για την πληρωμή 2.300.000 και πλέον ωρών υπερωρίας.
Οι επιπτώσεις από την απώλεια του απαραίτητου προσωπικού, του προσωπικού που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή να προσλάβει η Επιχείρηση, είναι εδώ και καιρό εμφανείς. Επιπτώσεις που αυτή τη στιγμή προσδίδουν στη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας μία εικόνα που δεν συνάδει με τη δυναμική, την κερδοφορία και τις προοπτικές της.
Επειδή για το σύνολο των κενών θέσεων στην Επιχείρηση η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει επανειλημμένα καταθέσει τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναλύει, τα όσα ισχύουν, με αριθμούς για το προσωπικό στο ΛΚΔΜ:
Για την παραγωγή 4.400 MW στους 16 Λιγνιτικούς Σταθμούς και τα Ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, εργάζονται σήμερα μόνο 5.352 άτομα. Αναλυτικά:
Υπηρεσιακή Μονάδα – σήμερα Τακτικό Προσωπικό – σήμερα
ΛΚΔΜ 3372
ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 594
ΑΗΣ Καρδιάς 410
ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 418
ΑΗΣ Αμυνταίου 355
ΑΗΣ Μελίτης 203
ΣΥΝΟΛΟ 5.352
Οι παραπάνω αναφορές αφορούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Παράλληλα όμως υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι εργαζομένων, οι εργαζόμενοι ΣΤΗ ΔΕΗ. Είναι όλοι όσοι εργάζονται με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου – οκτάμηνα, εποχικό προσωπικό – δίμηνα, καθώς και όλοι όσοι εργάζονται σε αναδόχους – εργολάβους, αυτό που εμείς επιγραμματικά αποκαλούμε «εργασιακό Μεσαίωνα». Αφού οι εργοδότες τους:
• Δεν καταβάλουν ποτέ στην ώρα τους μισθούς και επιδόματα
• Υπεξαιρούν ασφαλιστικές εισφορές
• Δεν αναγνωρίζουν προϋπηρεσίες και
• Απολύουν όποιον τολμήσει να διεκδικήσει δεδουλευμένα.
Παρά τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν ζωτικό κομμάτι της Επιχείρησης και η προσφορά τους έχει γίνει μονόδρομος για την λειτουργία της.
Στον παρακάτω Πίνακα είναι διακριτή η σχέση τακτικού – έκτακτου προσωπικού και μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το που οδεύει η Επιχείρηση.
Υπηρεσιακή Μονάδα Τακτικό 8μηνα 2μηνα Εργολάβοι
ΛΚΔΜ 3372 846 170 <2500
ΑΗΣ Πτολεμαϊδας 418 45 15 122
ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 594 98 10 130
ΑΗΣ Αμυνταίου 355 42 15 50
ΑΗΣ Καρδιάς 410 92 50 50
ΑΗΣ Μελίτης 203 18 7 30
Στο ΛΚΔΜ είναι φανερό πως η αριθμητική σχέση τακτικού – έκτακτου προσωπικού αποδεικνύει τις προθέσεις της Διοίκησης διαχρονικά, για το μέλλον της Επιχείρησης. Με την ανατροπή των αναλογιών υπέρ του έκτακτου προσωπικού και των εργαζομένων στους εργολάβους, επέρχεται μια ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση.
Περίπου παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους Σταθμούς Παραγωγής με τον αριθμό των εκτάκτων να αυξάνεται συνεχώς.
Από τα στοιχεία λοιπόν που παραθέτω πολύ εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτή τη στιγμή μάλλον συντελείται ήδη, μία ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση αφού η Επιχείρηση αναγκάζεται αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιεί εργολάβους / δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται –όπως είναι γνωστό τοις πάσι – την ανεργία που υπάρχει και χρησιμοποιεί κατά κόρον ανασφάλιστους και ανειδίκευτος εργάτες. Αποτέλεσμα; η απώλεια τεχνογνωσίας, η επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, η αμφίβολη ποιότητα εργασίας, οικονομικές δυσπραγίες. Η θετική, ομολογουμένως, πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιχείρηση για καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους (του εργολάβου) μέσω τραπεζικού λογαριασμού, δυστυχώς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, αφού οι δουλέμποροι αναγκάζουν τους εργαζομένους τους εκβιαστικά, να τους επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους.
Συμπερασματικά: όλες αυτές οι καταστάσεις, σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με την εικόνα που θα έπρεπε να έχει σήμερα η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας.
Οι συνθήκες είναι πραγματικά τραγικές και εκτός από το ότι δημιουργούν μία απαξιωτική εικόνα, ενέχουν και πολλαπλούς κινδύνους για τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τον εξοπλισμό της και κλονίζουν την αναπτυξιακή της πορεία. Μία πορεία που σίγουρα δεν μπορεί να δομείται άλλο στην υπάρχουσα πραγματικότητα, αλλά που θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να στηριχθεί, προχωρώντας άμεσα σε νέο Διαγωνισμό για προσλήψεις. Δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και το γεγονός αυτό επιβάλλει, εφεξής, η διεκδίκηση των προσλήψεων να είναι ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ. Φορείς και τοπική κοινωνία συντεταγμένα να απαιτήσουμε τα αυτονόητα πριν, πραγματικά, να είναι πολύ αργά.
Συνάδελφοι, τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα.
Ζητούμε: τη διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο δημόσιο για να διατηρηθούν και οι προοπτικές ανάπτυξης της Επιχείρησης που ανήκει και ΠΡΕΠΕΙ να εξακολουθήσει να ανήκει στον Ελληνικό λαό
Ζητούμε: να καλυφθούν άμεσα οι πραγματικές ανάγκες σε Σταθμούς και Ορυχεία μέσα από τους διαγωνισμούς που εκκρεμούν, αλλά και μέσα από την προκήρυξη 2000 νέων θέσεων.
Ζητούμε: οι πάγιες και διαρκής ανάγκες της Επιχείρησης να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό και τα 8μηνα/2μηνα να προσλαμβάνονται μόνο επικουρικά.
Ζητούμε: την εξαίρεση της ΔΕΗ από το μέτρο ¨5 προς 1¨ με το οποίο και διαφωνούμε κατηγορηματικά καθώς η εφαρμογή του θα οδηγήσει την επιχείρηση στην καταστροφή συμπαρασύροντας την οικονομία ολόκληρης της χώρας αλλά και της περιοχής.
Ζητούμε: την επίσπευση και το ξεμπλοκάρισμα κάθε σε κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στην κατασκευή των νέων Μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη II).
Ζητούμε: την αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ειδικά μετά από τα τελευταία καταστροφικά συμβάντα στην Ιαπωνία αλλά και εξαιτίας του ότι οι τιμές των ανταγωνιστικών καυσίμων (πετρέλαιο, Φ.Α, λιθάνθρακας) εκτός από το ότι είναι εισαγόμενα, έχουν πάρει εξωφρενικά ανοδική πορεία στις τιμές τους.
Ζητούμε: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ δείγματα καλής θέλησης ότι δε θα αφήσουν την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας να καταρρεύσει, να ξεπουληθεί και να καταδικάσει τη σημερινή Ενεργειακή Καρδιά της χώρας.
Κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν ευθύνες και μάλιστα μεγάλες. Ας τις αναλάβουν.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε συνεργασία με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θα προβεί σε κάθε ενέργεια που κριθεί αναγκαία για να διαφυλαχθεί η περιουσία του Ελληνικού λαού. Η περιουσία όλων μας. Εφεξής σε κάθε μας δραστηριότητα θα θεωρούμε δεδομένη την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συνδράμει τα μέγιστα στη διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής.
Σας ευχαριστώ.