Το πρώτο εμβόλιο κατά του AIDS για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί

Ημ/νία Ανάρτησης: 25 Φεβρουαρίου, 2014

emvolio-4

Το πρώτο εμβόλιο κατά του AIDS για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο δοκιμάστηκε εργαστηριακά τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους. Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV. Παρόλο αυτό τους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου.

Τα αποτελέσματα της βραζιλιάνικης έρευνας έχουν ήδη τραβήξει πάνω τους το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη του HIV με έδρα τη Νέα Υόρκη (ΑVAC), η οποία εργάζεται με γνώμονα την ανάπτυξη αντίστοιχων εμβολίων, επαίνεσε την έρευνα του Πανεπιστήμιου του Σάο Πάολο.

H ιδέα του νέου εμβολίου «HIVBr18» στηρίζεται στην ενίσχυση των λεγόμενων υποδοχέων CD4, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί σε μία λοίμωξη από τον HIV, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία προστατεύονται από την γλυκοπρωτεΐνη των υποδοχέων CD4, μειώνεται. Μάλιστα και μετά την προβολή από τον ιό, λένε οι ερευνητές, το εμβόλιο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων CD4 σε όλους τους ασθενείς.

Περίπου 6000 άνθρωποι μολύντονται καθημερινά από τον HIV, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από τα περίπου 34 εκατομ. ανθρώπουν που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μόλις τα 10 εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές από το Σάο Πάολο ελπίζουν βάσιμα ότι το εμβόλιο «HIVBr18» θα επιφέρει μείωση των μολύνσεων. Αναμένεται τώρα με αγωνία η επόμενη φάση της έρευνας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο, αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται να εστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού. Εάν και αυτή η φάση κριθεί επιτυχής, θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, από όπου θα κριθεί και το μέλλον του.