Τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέδειξαν νικητή με πολύ μεγάλη μείωση του ποσοστού οι χθεσινές πρόωρες κάλπες στα Σκόπια ενώ αύξηση του ποσοστού της σημείωσε η αντιπολίτευση

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Ιουνίου, 2011

Τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέδειξαν νικητή οι χθεσινές πρόωρες κάλπες στην ΠΓΔΜ, ενώ αύξηση του ποσοστού της σημείωσε η αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, με καταμετρημένο περίπου το 98% του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων, το δεξιό κόμμα του κ. Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 39,36% (περίπου 48% είχε αποσπάσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πριν από τρία χρόνια), έναντι 33,03 % που αποσπά η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα (περίπου 22% στις προηγούμενες εκλογές).
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 10% και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,51%.
Σε δηλώσεις του ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η νίκη του κόμματος του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή σημειώθηκε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και «εμποδίων από την Ελλάδα αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Τον Γκρούεφσκι συνεχάρη για τη νίκη του κόμματος του ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του SDSM στη Βουλή σηματοδοτεί τη δυναμική επανεμφάνιση της αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τη σθεναρή αντίσταση στις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το VMRO-DPMNE θα εκλέξει συνολικά 53 με 55 έδρες και το SDSM 43 έδρες. Το κόμμα του Γκρούεφσκι κέρδισε και τις τρεις έδρες που εκλέγει η ομογένεια, η οποία για πρώτη φορά ψήφισε σε εκλογές. Στην προηγούμενη Βουλή το κόμμα του Γκρούεφσκι είχε 63 βουλευτές και το κόμμα του Τσερβένκοφσκι 27 βουλευτές.
Περίπου 14 βουλευτές αναμένεται να εκλέξει το DUI , ενώ οκτώ έδρες θα έχει το DPA.
Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις αυτές, τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι σε θέση να σχηματίσουν εκ νέου κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ. Σε όλες τις κυβερνήσεις στη χώρα συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.
Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε περίπου στο 63,5% και θεωρείται υψηλό για τα εκλογικά δεδομένα στην ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube