Υπογραφή σύμβασης Ύδρευση Δ.Ε. Αμυνταίου και Αετού από επιφανειακά υδάτινα σώματα και εσωτερικά δίκτυα οικισμών (βίντεο & φωτο)

Ημ/νία Ανάρτησης: 3 Ιανουαρίου, 2023

Υπεγράφη την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Αμυνταίου η σύμβαση με θέμα την «Ύδρευση Δ.Ε. Αμυνταίου και Αετού, Δήμου Αμυνταίου, από επιφανειακά υδάτινα σώματα και εσωτερικά δίκτυα οικισμών».

Οι υπογραφές από τον Περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τον Δήμαρχο Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου, των περιφερειακών συμβούλων – μελών της επιτροπής παρακολούθησης Ιωάννη Κιοσέ και Ιωάννη Λιάση, του Βασίλη Άμπα, δημοτικών συμβούλων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων και κατοίκων του δήμου.

Tο έργο αφορά την υδροδότηση Τοπικών Κοινοτήτων που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες Αμυνταίου και Αετού, από το ρέμα Περικοπής και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2026.

Το προτεινόμενο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης σχεδιάστηκε ώστε να καλυφθούν οι υδατικές ανάγκες των οικισμών Αμύνταιου περιλαμβανομένων των οικισμών Αετού, Αγραπιδιάς, Βαλτόνερων, Λιμνοχωρίου, Πεδινού και Σκλήθρου, Ανάληψης και Σωτήρα, Ξινού Νερού, Κέλλης, Πετρών, Ροδώνα και Φανού και και επιπλέον θα κατασκευαστεί νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στο Λέχοβο, το Αντίγονο, το Λιμνοχώρι, το Μανιάκι και το Νυμφαίο.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 θα υλοποιηθεί η Α΄Φάση, που περιλαμβάνει έργα εσωτερικών δικτύων οικισμών, έργα της υδροληψίας επί του ρέματος Περικοπής, αρχαιολογικές εργασίες, υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, εξαγορά έκτασης κατασκευής της ΕΕΝ.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 θα υλοποιηθεί η Β’ Φάση, που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Το συνολικό μήκος των αγωγών τόσο στα εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά δίκτυα ξεπερνά τα 100 χλμ.

Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες σε πολλούς οικισμούς του Δήμου Αμυνταίου ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την κατασκευή του, που θα καλυφθούν από το εργατικό δυναμικό της περιοχής.

  

Στόχος του έργου αποτελεί η διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού και η προστασία της δημόσιας υγείας των οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Αμυνταίου και Αετού».

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε κάτοικοι από την τοπική κοινότητα του Σκλήθρου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επάρκεια του νερού για την άρδευση για να πάρουν την δέσμευση ότι το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου θα αποφασίσει ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΤΟΕΒ.

Τόσο ο κ. Κασαπίδης όσο και ο κ. Μπιτάκης τόνισαν ότι δεν θα διαταραχθεί το οικοσύστημα ούτε η σημερινή κατάσταση για την άρδευση της περιοχής!

TAGGED: Αμύνταιο, Δυτική Μακεδονία,