Ad image

Ζήσης Τζηκαλάγιας Μετά το ξεκίνημα σήραγγας Κλεισούρας και φυσικού αεριού, έρχεται η λίμνη Καστοριάς

Η επιστολή προς την Πρόεδρο Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την λίμνη της Καστοριάς

ΠΡΟΣ ΤΗΝ κ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ

Πρόεδρο Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων και της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε

Η Καστοριά είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, κυρίως στον ισθμό της χερσονήσου που εισχωρεί στη λίμνη Ορεστιάδα. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να κάθεται ή να λούζεται, όπως λέει ο ποιητής, στα νερά της λίμνης της. Έτσι η Ορεστιάδα λίμνη μπορεί να θεωρείται ως μία κατ’ εξοχήν αστική λίμνη. Έτσι για πολλούς η Καστοριά συνταυτίζεται με την λίμνη της και αντίστροφα.

Η λίμνη της Καστοριάς έχει σχήμα πεταλοειδές και έκταση 29τ.χ , μέγιστο βάθος 8 μ. και είναι ρηχή λίμνη. Διαθέτει πλούσια χλωρίδα με 18 είδη υδρόβιας βλάστησης, μεγάλη πανίδα αποδημητικών πτηνών και μόνιμη εγκατάσταση υδρόβιων πτηνών, όπως κύκνοι, πελεκάνοι, χήνες και πάπιες. Στα νερά της υπάρχουν πολλά βρώσιμα ψάρια, όπως γριβάδια, γουλιανοί, τούρνες, πρικιά, πεταλούδες, λίγα χέλια κλπ. Παλαιότερα, προπολεμικά, το νερό της πινόταν και πολλοί κολυμπούσαν. Σήμερα λίγοι κολυμπούν αλλά αναπτύσσονται έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Κυριαρχεί η κωπηλασία με δύο ναυτικού ομίλους. Αποτελεί χώρο προπόνησης και διεξαγωγής αγώνων, συλλόγων, εθνικών ομάδων, ελληνικών και ξένων. Άλλα αθλήματα που αναπτύσσονται είναι η ιστιοπλοΐα με τον ομώνυμο όμιλο, το κανόε καγιάκ και το θαλάσσιο σκι.

Μεταπολεμικά η ποιότητα των υδάτων χειροτέρευε. Κύριες αιτίες η πληθυσμιακή αύξηση, τα αστικά λύματα και η χρήση – απορροή των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες περιμετρικά της. Από το 1994 η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται ραγδαία μετά την έναρξη λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού. Την ίδια χρονιά άρχισε η έρευνα της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2014 συνέβη το εντονότερο επεισόδιο κάλυψης της λίμνης από παχύρευστη, δύσοσμη, καφεπράσινη, πολτώδη μάζα, που οφειλόταν στην έντονη και διαρκή άνθιση κυανοβακτηριδίων. Η εφαρμογή του οικολογικού εργαλείου της ρύθμισης της στάθμης του νερού είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της κυανοβακτηριδιακής βιομάζας και την διάρκεια της άνθισης των τοξικών κυανοβακτηριδίων από πολλούς μήνες σε λιγότερους από τρεις, με εμφανή βελτίωση της ποιότητας του νερού. Ωστόσο η οικολογική ποιότητα των νερών παραμένει χαμηλότερη από το καλό, ενώ έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα κυανοτοξινών τους μήνες αυτούς με πιθανούς κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Συμπερασματικά η ταξινόμηση με βάση το φυτοπλαγκτόν – οικολογική κατάσταση είναι μέτρια και με βάση τα μακρόφυτα – χημική κατάσταση είναι καλή. Συνολικά όμως κατατάσσεται ως μέτρια. Η προσπάθεια οικολογικής αποκατάστασης για την εξάλειψη των κυανοβακτηριδίων πρέπει να συνεχιστεί. Η λίμνη στην μεταβατική περίοδο βελτίωσης της οικολογικής κατάστασης εξακολουθεί να είναι εύτροφη με μεγάλη αύξηση μακροφυκών και μακρόφυτων.

Κυρία Πρόεδρε,

Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς ανήκει στο Δίκτυο NATURA 2000. Έχει την διπλή ιδιότητα της προσφοράς υπηρεσιών ταυτόχρονα προς τον άνθρωπο και της υποστήριξης της άγριας ζωής. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΥΨΗΛΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ.

Γι΄αυτούς τους λόγους σας παρακαλώ και σας ζητώ να ορίσετε συνεδρίαση της Επιτροπής μας στην οποία να συζητηθούν και να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση και την τελική της σωτηρία.

Σας προτείνω στη συνεδρίαση να συμμετέχουν: α) Ο Δήμος Καστοριάς με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη κείμενο του οποίου σας αποστέλλω συνημμένο και β) η Καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ κ. Μαρία Μουστάκα, η οποία με την επιστημονική της ομάδα της οποίας προΐσταται, ασχολείται με επιτυχία περισσότερα από 25 χρόνια με τη Λίμνη της Καστοριάς.

Με εκτίμηση

Ο Βουλευτής

Ζήσης Τζηκαλάγιας

Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner