Κ. Λαγκάρντ Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα αλλά αυτό δεν φτάνει

Ημ/νία Ανάρτησης: 12 Ιουλίου, 2011

lagardΗ Ελλάδα έχει κάνει άλματα και έχει σημειώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, έως τώρα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό, είπε σε δηλώσεις της από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστόν Λαγκάρντ. Όπως επισήμανε, απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν όχι μόνο από τη κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, η κα. Λαγκάρντ είπε πως «έγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ . Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι αρκετό, ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα αποτελεί ένα εγχείρημα εν εξελίξει, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την τρόικα, ανέφερε.
Η κα. Λαγκάρντ, δήλωσε επίσης πως το ΔΝΤ δεν έχει συζητήσει ακόμα τις λεπτομέρειες ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά ένα πιθανό νέο πρόγραμμα, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο όπου θα συζητήσουμε τις προϋποθέσεις, τους όρους, τη διάρκεια και το ύψοςτου πακέτου.
Η ίδια σημείωσε πως ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, που εμπλέκεται ενεργά στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τη Ελλάδα και αντιπροσωπεύει το Ταμείο στις συζητήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχος τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το νέο ελληνικό πρόγραμμα και μετά απ’ αυτές τις συζητήσεις θα καθορίσουμε τη θέση του Ταμείου.
Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: Δεν νομίζω ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ας περιμένουμε τα τεστ για να επιχειρήσουμε την αποτίμηση της ισχύος, τη σχετική ευρωστία σε σχέση με τις εν δυνάμει απώλειες. Σε αυτό το στάδιο δεν εξάγω συμπεράσματα.
Τέλος, η κα. Λαγκάρντ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θεωρεί το ΔΝΤ ως στάση πληρωμών για μία χώρα όπως η Ελλάδα.  Δεν θα απαντήσω στην ερώτηση. Διότι, το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω σήμερα, δεδομένου ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά ή να κάνω μία δήλωση που θα ερμηνευθεί εσφαλμένα.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube