22η ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

Ημ/νία Ανάρτησης: 30 Μαρτίου, 2011

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου ΘεσσαλονίκηςΔιεύθυνση Παιδικών Βιβλιοθηκών διοργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα παιδιά, με αφορμή την 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, από 30 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2011.

 

Το δεκαήμερο περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, έκθεση παιδικού βιβλίου, εικαστικών, αφήγηση παραμυθιών και όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη γιορτή για τα παιδιά όλης της πόλης με τραγούδι, χορό, χάπενινγκ και δώρα.

 

Στη συνέντευξη τύπου. ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δήλωσε: «Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Δεκαημέρου για το Παιδί και το Βιβλίο, που το διοργανώνουμε από τις 30 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2011. Στόχος μας είναι να στρέψουμε το παιδί από μικρή ηλικία στο βιβλίο και να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να το θεωρούν χαρά και όχι καταπίεση. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που φέρνουν το παιδί σε επαφή με το βιβλίο, εκθέσεις παιδικού βιβλίου, αφηγήσεις παραμυθιών και πολλές άλλες δράσεις τις οποίες ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης υλοποιούν στη διάρκεια όλης της χρονιάς με αποκορύφωμα το δεκαήμερο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο. Ευελπιστούμε στην μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των παιδιών στις εκδηλώσεις του δεκαημέρου.»

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Γιώργος Μαραντέλος προέτρεψε τους παραβρισκόμενους μαθητές να διαβάζουν όσο το δυνατό περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία γιατί θα τους βοηθήσει και στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική τους πρόοδο.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιάννης Τζανής αναφέρθηκε στις «εκπλήξεις» και «προσφορές» που παρέχει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο ΣΕΚΒΕ και ο Σύλλογος.

 

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και η συγγραφέας κ. Ελένη Καρασαββίδου, η οποία ανέφερε ότι τα παιδιά είναι συνδημιουργοί ενός παιδικού βιβλίου γιατί το σημαντικό για κάθε βιβλίο είναι να διαβαστεί. Επομένως, από τα παιδιά εξαρτάται αν ένα βιβλίο πετύχει ή όχι.

 

Η ποιήτρια – φιλόλογος κ. Αναστασία Γκίτση ανέφερε ότι τα παιδιά είναι αυτά που ουσιαστικά καθοδηγούν τους μεγάλους με τις λέξεις τους, τις πράξεις τους και κυρίως την φαντασία τους. Δεν μπορεί κανείς να γράψει βιβλίο για το παιδί, αν δεν πάρει μηνύματα από τα παιδιά.

 

Ο προϊστάμενος των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Φώτης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης για το παιδικό βιβλίο και τόνισε την ανάγκη να γίνονται όσο το δυνατό περισσότερες εκδηλώσεις για την τόνωση της φιλαναγνωσίας και την προώθηση του βιβλίου.  

 

 

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, του τμήματος δημοσιογραφίας, οι οποίοι έθεσαν στους ομιλητές ενδιαφέροντα ερωτήματα και προβληματισμούς για το βιβλίο και το μέλλον του, όπως το βλέπουν μέσα από τα δικά τους παιδικά μάτια.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..