66 χρόνια γάμου Από προσφυγόπουλα του Εμφύλιου Πολέμου, με δισέγγονα πλέον στην Αυστραλία”!

Ημ/νία Ανάρτησης: 31 Αυγούστου, 2021

66 χρόνια γάμου – Από προσφυγόπουλα του Εμφύλιου Πολέμου, με δισέγγονα πλέον στην Αυστραλία”!

πηγή Νέος Κόσμος

Η οικογένεια του κ. Δημήτρη και της κυρίας Βασιλικής, σε φωτογραφία, προ κορονοϊού. Φώτο: Supplied

Όταν ο συμπάροικος Δημήτρης Παπαδόπουλος στα τέλη του ’40 ξεριζώθηκε λόγω του Εμφύλιου Πολέμου, από τον τόπο του, το χωριό Ψαράδες των Πρεσπών, αρχικά για την Αλβανία και έπειτα στην Πολωνία, παρότι έφηβος ακόμη τότε, μόνο τον έρωτα δεν είχε στο μυαλό του.

Εποχές δύσκολες, με στερήσεις και αγωνία καθημερινά για την επιβίωση εν μέσω βομβαρδισμών και πείνας, θυμάται, ενώ τα μέλη της οικογένειάς του είχαν σκορπίσει ανά την Ευρώπη στο πλαίσιο του «Παιδομαζώματος».

Πρόσφυγας τον Αύγουστο του 1949, βρέθηκε στην Αλβανία και από εκεί στην Πολωνία. Πρώτος σταθμός, το στρατόπεδο ανηλίκων προσφύγων.

Το ίδιο διάστημα, υπό επίσης δύσκολες συνθήκες, το δρόμο της προσφυγιάς,  έπαιρνε μία νέα κοπέλα από το χωριό Λαιμός των Πρεσπών, η Βασιλική Γεωργιάδου.

Οι δυο τους συναντήθηκαν πρώτη φορά το 1951, στο Kroscienko, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την τότε Σοβιετική Ένωση. Η σχολική χρονιά είχε τελειώσει. Το χωριό Nowe Zycie (Νέα Ζωή) ήταν τόπος διακοπών για χιλιάδες προσφυγόπουλα, αγόρια και κορίτσια. Εκεί δημιουργήθηκαν έρωτες που κράτησαν μία ζωή.

O κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος και η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Φώτo: Supplied

Ο νεαρός Δημήτρης ωστόσο θα έπρεπε να περιμένει λίγο καιρό ακόμη μέχρι να «κερδίσει» την καρδιά της νεαρής Βασιλικής και 7 δεκαετίες μετά να είναι ακόμη μαζί και να απολαμβάνουν την πρόοδο της οικογένειας που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια: Των δύο παιδιών τους, της Πασχαλινής, του Νίκου και των συζύγων τους, των 5 εγγονιών τους και των 3 δισέγγονών τους.

Στις 15 Αυγούστου όμως που γιόρτασαν τα 66 χρόνια γάμου δεν μπόρεσαν να είναι οντά στους δικούς τους ανθρώπους, καθώς λόγω των lockdowns έχουν αποκλειστεί στο Κουίνσλαντ, όπου είχαν πάει για διακοπές όταν ακόμη δεν υπήρχαν περιορισμοί σε ισχύ. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Μελβούρνη όπου ζουν, ενώ αγωνία τους είναι αν τελικά  θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί και ο γάμος του εγγονού τους Δημήτρη II, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Η οικογένεια που δημιουργήσαμε είναι ό,τι πιο πολύτιμο και ευχάριστο έχουμε κάνει στη ζωή μας», ανέφερε στον «Νέο Κόσμο» η κ. Βασιλική. «Η χαρά μας είναι μεγάλη. Έχουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα δισέγγονά μας…Ακόμη και τώρα λέμε ότι περάσαμε δύσκολα, αλλά ήμασταν τυχεροί και ευλογημένοι. Υπήρξαν στιγμές που δεν ξέραμε τι θα ξημερώσει. Άγουρα παιδιά ήμασταν τότε στην Πολωνία. Αλλά φτάσαμε ως εδώ…».

«Στη ζωή κάνει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί», είπε ο κ. Δημήτρης. «Και αυτό είναι που μετράει. Μακάρι αυτό που κάνουμε να είναι θετικό».

Περισσότερα: Νέος Κόσμος

TAGGED: Ομογένεια,