Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«6ο Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης!» , 07-09/07/2023, στα βουνά της Φλώρινας και της Πρέσπας 

Ημ/νία Ανάρτησης: 18 Ιουνίου, 2023

«6ο Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης!» , 07-09/07/2023, στα βουνά της Φλώρινας και της Πρέσπας 

Φίλες και φίλοι,

Με το παρόν σας ενημερώνουμε και σας, προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο

«6ο Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης» που θα πραγματοποιηθεί από 7- 9/07/2023.

Την εκδήλωση αυτή, διοργανώνει:

 • η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών»

υπό την Αιγίδα:

 • της Π.Ε. Φλώρινας,
 • του Δήμου Φλώρινας και
 • του Δήμου Αμυνταίου,

την στήριξη

 • της «Chatzichristos Racing team Florina»,

την συμμετοχή:

 • του Γιώργου Στάμκου, συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή, και κειμενογράφου-επιστημονικού συνεργάτη της ταξιδιωτικής εκπομπής Balkan Express (Βαλκάνια Εξπρές) της ΕΡΤ 3, δημιουργού επίσης της ιστοσελίδας Balkans Terra Incognita Εξερευνώντας τα Άγνωστα Βαλκάνια (and Beyond), και

την συνεργασία:

 • του Κώστα Μπομπότα, Προέδρου του συλλόγου Σαρακατσάνων Φλώρινας.
 • Εισαγωγή

ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης»;

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως, η αγάπη για την Ζωή, την Φύση, την Περιπέτεια, την απόδραση από την καθημερινότητα, σε συνδυασμό με ένα διαχρονικό ταξίδι στην Ιστορία αλλά και την Παράδοση.

Είναι ένα ιδιαίτερο ταξίδι, περιδιαβαίνοντας σε ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, στα υπέροχα τοπία της Φλώρινας και καταλήγοντας στο  μαγευτικό περιβάλλον των Πρεσπών, την υδάτινη “μυστική καρδιά” των Βαλκανίων, συνδυάζοντας τα με περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής, στα χνάρια της ιστορίας, αλλά και τους απόηχους των τοπικών θρύλων που συνεχίζουν να στοιχειώνουν την περιοχή.

Η φετινή Εκδήλωση είναι συνέχεια, των πέντε (5) προηγούμενων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και τελικά έγινε θεσμός!

Στόχος μας είναι να, απολαύσουμε τις ομορφιές του τόπου μας, συνδυάζοντας την μοναδική ταξιδιωτική μας εξόρμηση, μέσα από ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, διασχίζοντας φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πόλεις και χωριά, με ταυτόχρονο ταξίδι, στην γνωστή ή άγνωστη Ιστορία του κάθε τόπου. Το φυσικό αλλά και νοητό διαχρονικό ταξίδι, θα καταλήξει τις μαγευτικές λίμνες, εκεί όπου, οι νεράιδες και τα ξωτικά, τα όντα του Αλλόκοσμου, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, με την συνοδεία της αυτόκλητης συναυλίας των πουλιών, σμίγουν με τη πολυποίκιλη ιστορία του τόπου, προσφέροντας απίστευτα συναισθήματα σε όσους τυχερούς μπορούν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση αυτής της ονειρεμένης εκδήλωσης!

Φέτος στον τίτλο μας προσθέσαμε και τις λέξεις «στα χνάρια της Παράδοσης». Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουμε φέτος στα πανέμορφα βουνά, που περιβάλλουν την Φλώρινα, περιλαμβάνουν και τα αρχαία μονοπάτια μέσα από τα οποία οι Σαρακατσάνοι νομάδες, επί αιώνες, μετέφεραν το  ποίμνιό τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρωταθλητής Αγώνων Ράλλυ, Τάσος Χατζηχρήστος, θα μας μυήσει στα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης.

Οι συμμετέχοντες συντονίζουν τα ραδιόφωνά τους στην συχνότητα που εκπέμπει ο Ραδιοπομπός της εκδήλωσης, για να ακούσουν, όχι μόνο μία απλή ξενάγηση, αλλά ιστορικές αναφορές και αποσιωπημένες ιστορίες, που διασώθηκαν στο διάβα των αιώνων αλλά, με την επιστημονική τεκμηρίωση και την ιδιαίτερη λογοτεχνική ματιά του Γιώργου Στάμκου, συγγραφέα και ειδικού για τα Βαλκάνια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, τα επόμενα χρόνια,  με την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό Πρεσπών, με την Βόρεια Μακεδονία το, Prespa off Road Trip θα λάβει τριεθνή χαρακτήρα μια και θα πραγματοποιείται, γύρο από τις δύο λίμνες διασχίζοντας τις τρείς χώρες που τις περιβάλλουν.

Respa Off Road Trip

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό παρονομαστή, την αγάπη μας για την ζωή, την Φύση, τις δραστηριότητες, τις περιπέτειες, την Ιστορία και φυσικά την λατρεία μας για την Φλώρινα και την Πρέσπα, όπου συναντώνται τρεις βαλκανικές χώρες, σε ένα τοπίο με απαράμιλλη ομορφιά και πανάρχαια ιστορία, όπου ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα της φύσης συνεχίζουν να εμποτίζουν τις ζωές των κατοίκων!

Με εφόδιά μας το αστείρευτο μεράκι, το κέφι, την γνώση και την διάθεση για περιπέτειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας και τον Δήμο Αμυνταίου και τις επιχειρήσεις, για να δώσουμε την ευκαιρία, στους συμμετέχοντες να περάσουν αξέχαστες στιγμές στον παραδεισένιο τόπο μας, που αν και βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας είναι η υδάτινη “μυστική καρδιά” των Βαλκανίων.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 • Στράτος Βασιλόπουλος : Πρόεδρος της “Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών”. Συντονιστής – Οδηγός 4χ4
 • Γιάννης Κωνσταντίνου : Αντιπρόεδρος της “Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών”, Δάσκαλος Παραδοσιακών Χορών, οδηγός 4Χ4.
 • Τάσος Χατζηχρήστος : Οδηγός , Πρωταθλητής Αγώνων Rally,
 • Γιώργος Στάμκος        : Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, κειμενογράφος-επιστημονικός συνεργάτης της εκπομπής Balkan Express (Βαλκάνια Εξπρές) της ΕΡΤ 3, και Δημιουργός της Ιστοσελίδας Balkans Terra Incognita Εξερευνώντας τα Άγνωστα Βαλκάνια (and Beyond) 
 • Θεόφιλος Γεωργίου   : Μουσικός, Outdoor Activities.
 • Κώστας Τρύφων      : Οδηγός 4χ4 – Sound Planit
 • Ειρήνη Θεοδώρου        : ως συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας
 • Σοφία Φουδούλη        : Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού, Εκπρόσωπος του Δήμου Φλώρινας
 • Ελένη Γυρίκη      : Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού & Τουριστικής Προβολής, Εκπρόσωπος του Δήμου Αμυνταίου

 

Σχέδιο του Προγράμματος

(ενδέχεται να υπάρξουν μικρές προσαρμογές)

Παρασκευή 07/06/2020,

16:30 : Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη (Δημοτικό Parking του One Salonika Outlet).

Διαδρομή: Μέσω Π.Ε.Ο. Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Άρνισα, ακολουθούμε την παραλίμνια οδό  της Βεγορίτιδας και μέσω Αγίου Παντελεήμονα καταλήγουμε στην είσοδο του Αμυνταίου.  Στην Είσοδο του Αμυνταίου θα ενσωματωθούν οι επισκέπτες από Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα κτλ (π.χ. Αθήνα, Λάρισα κτλ).

19:10 Στην Κεντρική Πλατεία του Αμυνταίου θα σταματήσουμε για 15 λεπτά, όπου ο Δήμος θα μας υποδεχθεί με Καφέδες και αναψυκτικά Ξυνού Νερού.

 • Στην συνέχεια  μέσω  της  παλαιάς  οδού,  Κλειδιού  Βεύης  στην  είσοδο  της Φλώρινας, στις 07/07/2023 περί τις 20:00.
 • Ακολουθώντας την μοναδική παραποτάμια διαδρομή, που ενέπνευσε πάρα πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, με κορυφαίο το Θεόδωρο Αγγελόπουλο.
 • Στάση για περίπου 15 λεπτά όπου θα μας υποδεχθούν οι τοπικές αρχές.
 • Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε την «Παλαιά Γαλλική Οδό» και μέσω Αλώνων θα φτάσουμε στην Βίγλα και στην συνέχεια θα καταλήξουμε στο Ανταρτικό, όπου θα δειπνήσουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα του Ιστορικού χωριού με με παραδοσιακή Μουσική με τα περίφημα Χάλκινα.

 Σάββατο 08/07/2020

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Πλατύ.

09:45 Αναχώρηση από Λαιμό προς Άγιο Γερμανό ακολουθώντας τον δασικό δρόμο. Λίγο πιο πάνω από το χωριό θα κάνουμε μια στάση για ενημέρωση-σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης 4Χ4.

Ακολουθούμε δασικό δρόμο από τον Άγιο Γερμανό, που κινείται, αρχικά, σε υπέροχο δάσος οξιάς και στην συνέχεια στην αλπική ζώνη για να φτάσουμε σε υψόμετρο 2.100μ περίπου όπου η πανοραμική θέα στις Πρέσπες κόβει την ανάσα.

Συνεχίζουμε διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, κατηφορίζοντας προς το Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου, ενώ το τοπίο και πάλι αλλάζει σε πυκνό δάσος οξιάς. Τελικός προορισμός μας είναι το παλιό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Πισοδερίου, ένας χώρος αναψυχής απαράμιλλης ομορφιάς.

Ενδιάμεσα θα κάνουμε μια στάση στο Πισοδέρι, όπου θα μάθουμε την ιστορία του χωριού.

Στην Αγία Τριάδα είναι η ώρα της χαλάρωσης και του χορού, αφού θα μάθουμε (για όσους δεν ξέρουν) να χορεύουμε παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς της ευρύτερης περιοχής.

Και επειδή «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» θα απολαύσουμε ένα barbeque κάτω από τις οξιές και δίπλα στα κρύα νερά της πηγής.

Αργά το απόγευμα, ακολουθώντας τον δρόμο της επιστροφής, θα επισκεφθούμε το Ανταρτικό, ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους αλλά με ένδοξο παρελθόν.

Αργά το μεσημέρι επιστροφή στην Πρέσπα  . 18:00-20:00 Επιστροφή στο Ξενοδοχείο

 • 20:30 Θα ακολουθήσει το Pool Party στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Prespa Resort.

 

Κυριακή 09/07/20

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Πλατύ.

09:45 Αναχώρηση

 • Μικρή διαδρομή στον λόφο του Αγίου Ιωάννη και στα σύνορα μέχρι την υπό διάνοιξη συνοριακή διάβαση.
 • Παραλία Λαιμού (εκβολές ποταμού Αγίου Γερμανού).
 • Συνεχίζουμε με μία επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Αφού περάσουμε την πεζογέφυρα μήκους 600μ, θα δούμε τα ερείπια της ομώνυμης Βασιλικής, που έχτισε ο Σαμουήλ Β’ και θα μάθουμε για τον μύθο του νησιού.
 • Στην συνέχεια αναχωρούμε με προορισμό το χωρίο Βροντερό, δίπλα στα σύνορα με την Αλβανία, από όπου θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο που κατεβαίνει στις όχθες της μικρής Πρέσπας, στο σημείο που υπήρχε κάποτε το χωριό Αγκαθωτό. Στην μέση περίπου της διαδρομής, βρίσκεται η περίφημη ¨Σπηλιά Κόκκαλη», το νοσοκομείο των ανταρτών στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου. Στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα, τα απομεινάρια του Εμφυλίου πολέμου είναι πολλά, αφού στο χωριό Πύλη βρίσκεται η σπηλιά του Ζαχαριάδη, του ηγέτη των ανταρτών,  όπου βρισκόταν εγκατεστημένο και το αρχηγείο του ΔΣ το τελευταίο διάστημα του εμφυλίου πολέμου.
 • Επιστρέφοντας, αφήνουμε την άσφαλτο και ακολουθούμε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στη πιο άγρια πλευρά των Πρεσπών. Είναι η χερσόνησος του ακρωτηρίου Ρότι, το Βορειοδυτικότερο άκρο της Χώρας μας, με θέα στο Τριεθνές, το σημείο της μεγάλης Πρέσπας όπου ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών.
 • Τελικά ο δρόμος θα μας οδηγήσει στο γραφικό ψαροχώρι των Ψαράδων, που θα επισκεφθούμε, θα απολαύσουμε ένα γεύμα πριν αποχαιρετίσουμε την περιοχή.

 

15:00 Αναχώρηση, και μέσω του χωριού Οξιά θα διασχίσουμε το όρος Τρικλάριο ακολουθώντας δασικό δρόμο. Στην πορεία θα περάσουμε από τα ερείπια του χωριού Σφήκα για να καταλήξουμε στο χωριό Κώττας, την γενέτειρα του μακεδονομάχου καπετάν Κώττα.

 • Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, η περιπέτεια μας συνεχίζεται με την διάσχιση του όρους Μάλι Μάδι, όπου έγινε και η τελευταία μεγάλη και φονικότερη μάχη του Εμφυλίου πολέμου, με τα απομεινάρια να βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του.

Εδώ κλείνει ένα συναρπαστικό αξέχαστο  τριήμερο που όσοι το παρακολούθησαν στο παρελθόν θέλουν να το ξανακάνουν.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το γκρουπ θα συνοδεύεται από προσωπικό το οποίο θα είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της εκδήλωσης.  Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν έμπειροι οδηγοί-ξεναγοί για τις έκτος δρόμου διαδρομές, καθώς και συνοδοί βουνού και άτομα από την Ελληνική ομάδα διάσωσης. Στην αποστολή θα μας συνοδεύει και αυτοκίνητο της “ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Express Service Florinas».

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή στο mail : Prespa.trips@gmail.com, ,

Αναφέροντας τα εξής στοιχεία:

 • Ονοματεπώνυμο
 • Είδος αυτοκινήτου (Επιβατικό ή 4×4)
 • Αριθμός Ατόμων. (Για τα παιδιά ηλικίες)

 

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Στράτος Βασιλόπουλος – Συντονιστής

Τηλ. 2310 311208, 6932 311208

Skype ID: Stratos-vas

Facebook: Vasilopoulos Stratos

TAGGED: Πρέσπες, Φλώρινα,