152.000 ευρώ για την εκπόνηση της Μελέτης της ενίσχυση του Φράγματος και του Αρδευτικού Βράχου στην Π.Ε. Καστοριάς

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Αυγούστου, 2026

Η Περιφερειακή Επιτροπή με πρόταση του πρ. Αντιπεριφερειάρχη, Πασχάλη Χαρούμενο, ενέκρινε ομόφωνα τη δαπάνη ύψους 152.065,42 ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από πόρους των ΚΑΠ Επενδύσεων, για την εκπόνηση της μελέτης του έργου «Κατασκευή Υδροληψίας κατάντη της συμβολής των υδατορεμάτων “Λασπόρεμα” και “Λάγκας – Βράχου”, για την ενίσχυση του Φράγματος και του Αρδευτικού Βράχου Ν. Καστοριάς».

Η μελέτη αφορά την κατασκευή νέας υδροληψίας στο σημείο συμβολής των δύο υδατορεμάτων, καθώς και τη διασύνδεσή της με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο, ώστε να δημιουργηθεί μία συμπληρωματική πηγή τροφοδοσίας του Φράγματος και του Αρδευτικού Βράχου.

Η παρέμβαση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σήμερα το αρδευτικό δίκτυο εξαρτάται αποκλειστικά από τα αποθέματα του Φράγματος Βράχου. Σε χρονιές με μειωμένες βροχοπτώσεις ή όταν το φράγμα δεν έχει αναπληρωθεί επαρκώς έως την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, οι διαθέσιμες ποσότητες νερού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών.

Με την κατασκευή της νέας υδροληψίας θα αξιοποιούνται τα διαθέσιμα νερά των υδατορεμάτων «Λασπόρεμα» και «Λάγκας – Βράχου», ενισχύοντας την τροφοδοσία του αρδευτικού συστήματος και, όπου απαιτείται, του ίδιου του ταμιευτήρα του φράγματος. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας στον εφοδιασμό με αρδευτικό νερό, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η συνολική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Η προς ανάθεση μελέτη περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων υδραυλικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών, γεωλογικών, τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρολογικών μελετών, καθώς και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και του φακέλου αδειοδότησης, ώστε το έργο να αποκτήσει πλήρη ωριμότητα για την υλοποίησή του.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση των αρδευτικών υποδομών της Π.Ε. Καστοριάς. Στόχος είναι η διασφάλιση επαρκούς αρδευτικού νερού ακόμη και στις ξηρές χρονιές, η ενίσχυση της αξιοπιστίας του αρδευτικού δικτύου και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας στους παραγωγούς μεγαλύτερη ασφάλεια στον προγραμματισμό των καλλιεργειών τους και προοπτική αξιοποίησης του συνόλου των δυνατοτήτων του υφιστάμενου αρδευτικού συστήματος.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, η Περιφερειακή Αρχή θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου, που τόσο ανάγκη το έχει η περιοχή.Fragma Nestoriou 1

TAGGED: Αμανατίδης Γιώργος, Δημήτρης Σαββόπουλος, Δυτική Μακεδονία, Καστοριά,