ABBA

Ημ/νία Ανάρτησης: 12 Αυγούστου, 2010

abba18

ABBA

Ένα από τα καλύτερα ποπ συγκροτήματα στην ιστορία.

–  Μπόνο, U2

Το Σάββατο 6 Απριλίου 1974, στην αγγλική παραλιακή πόλη Μπράιτον, ένα άγνωστο συγκρότημα από τη Σουηδία, κέρδισε στο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι Waterloo. Ο κόσμος γνώριζε τους ΑΒΒΑ – και τα υπόλοιπα τα ξέρετε, είναι ιστορία. Μέχρι σήμερα, οι ΑΒΒΑ έχουν πουλήσει πάνω από 350 εκατομμύρια δίσκους και παραμένουν το δεύτερο συγκρότημα με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, μετά από τους Beatles.

Μετά το θρίαμβό τους στη Γιουροβίζιον, η Agnetha Faltskog, o Benny Andersson, o Björn Ulvaeus και η Anni- Frid Lyngstad (το όνομα ΑΒΒΑ σχηματίστηκε από τα αρχικά τους) εκτινάχτηκαν στην παγκόσμια σκηνή. Το Waterloo έφτασε στην κορυφή των charts όλου του κόσμου. Μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, οι ΑΒΒΑ θα γνώριζαν αναρίθμητες επιτυχίες, πλατινένια albums, sold out συναυλίες και μια ταινία- επιτυχία, το ΑΒΒΑ – Η Ταινία.

Η επιτυχία του γκρουπ στα ευρωπαϊκά charts ήταν ξεκάθαρη – με, εκείνη την εποχή, μόνο τους Rolling Stones, τον Elvis Presley και τους Beatles να μένουν για μεγαλύτερο διάστημα στο Τοπ 10 της Αγγλίας. Στην Ιρλανδία, 13 τραγούδια έφτασαν στο νούμερο 1, ενώ στο Βέλγιο σημειώθηκαν 7 συνεχόμενα Νούμερο Ένα singles (συνολικά 16 singles έφτασαν στο νούμερο ένα) και 7 συνεχόμενα Νούμερο Ένα άλμπουμς. Στη Σκανδιναβία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Αυστρία τα στατιστικά παραμένουν εντυπωσιακά. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επιτυχίες συνεχίστηκαν: 10 τραγούδια μπήκαν στο Τοπ 20, με τα Waterloo, Take a chance on me και The winner takes it all να μπαίνουν στο Τοπ 10. Το Dancing queen έφερε τους ΑΒΒΑ στο νούμερο ένα του Μπίλμπορντ.

Μια παγκόσμια επιτυχία, το Dancing Queen έγινε νούμερο ένα σε δώδεκα ακόμη χώρες. Αλλά η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική δεν ήταν οι μόνες ήπειροι που θα βίωναν την ‘ABBAmania’- υπήρξαν έξι συνεχόμενα Νούμερο Ένα singles στην Αυστραλία και τέσσερα Νούμερο Ένα άλμπουμ. Το The Best of ABBA παραμένει μέχρι σήμερα το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα. Οι συναυλίες των ΑΒΒΑ στη Μελβούρνη υπήρξαν θρυλικές. Σημείωσαν έξι Νούμερο Ένα στη Νέα Ζηλανδία ενώ άλλα 12 singles μπήκαν στο Τοπ 20. Στο Μεξικό, το γκρουπ σημείωσε έντεκα Τοπ 10 singles, με επτά να φτάνουν στο νούμερο ένα, και έξι νούμερο ένα άλμπουμς. Στη Ζιμπάμπουε σημειώθηκαν δεκατρία Τοπ 10 singles και οκτώ συνεχόμενα Νούμερο Ένα άλμπουμς (χωρίς να συνυπολογίζονται οι συλλογές που ακόμη εκδίδονται!). Στην Ιαπωνία, δεκατέσσερα singles μπήκαν στο ‘All Japan Pop 20’, με τα Night City, Chiquitita, Voulez- vous και Gimme! Gimme! Gimme! να φτάνουν στο Νούμερο Ένα.

Παρόλα αυτά, μέχρι το 1982 όλα θα είχαν τελειώσει. Τα σχέδια για καινούριο άλμπουμ εγκαταλείφθηκαν και, στη θέση του, κυκλοφόρησε το The Singles- The First Ten Years. Η χρονιά έκλεισε με την κυκλοφορία του single Under Attack, που ήταν και το τελευταίο του συγκροτήματος. Αν και οι ΑΒΒΑ σταμάτησαν να ηχογραφούν ή να περιοδεύουν μαζί, η μουσική τους συνέχισε να διασκεδάζει, να γοητεύει και να εμπνέει. Οι ΑΒΒΑ είναι ένα συνεχές success story. Οι αμέτρητες επιτυχίες τους έχουν ξεπεράσει το χρόνο, για να μείνουν τόσο δημοφιλείς σήμερα όσο όταν είχαν πρωτοκυκλοφορήσει – μερικές φορές και περισσότερο. Το ABBA Gold παραμένει ένα υπερ-επιτυχημένο άλμπουμ παγκοσμίως.

Οι ταινίες Ο Γάμος της Μύριελ και Πρισίλλα, η Βασίλισσα της Ερήμου ‘ντυθήκαν’ με τη μουσική των ΑΒΒΑ και χάρισαν στο συγκρότημα νέες γενιές θαυμαστών. Το ανέβασμα του ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ! δεν έκανε μόνο τους θεατρόφιλους να χορεύουν – ξαναζώντας αναμνήσεις ή ανακαλύπτοντας τον ήχο των ΑΒΒΑ για πρώτη φορά – αλλά ξαναέφερε το ΑΒΒΑ Gold στα charts οπουδήποτε κι αν παίχτηκε η παράσταση. Με τουλάχιστον 3.500 δίσκους να πωλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, το φαινόμενο ΑΒΒΑ είναι κατά τα φαινόμενα ασταμάτητο!

«Οι ΑΒΒΑ είχαν ένα τόσο τεράστιο ταλέντο στις μελωδίες,

που δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον εαυτό τους.»


TAGGED: Eurovision,