

Ένα όνειρο που οι άνθρωποι συντηρούσαν επί δεκαετίες στο «πίσω μέρος» του μυαλού τους και που η NASA έδειχνε ότι μπορούσε να το κάνει πραγματικότητα, έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία δύο χρόνια: η μεταφορά ανθρώπων στο διάστημα.
Η ακύρωση του προγράμματος «Constellation»
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2010 , ζήτησε από του ιθύνοντες της NASA να ακυρώσουν το πρόγραμμα «Constellation» το οποίο είχε ως στόχο την «επιστροφή» του ανθρώπου στο διάστημα μέχρι το 2020. Αντί του «Constellation» o Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε την παροχή 18 δις δολαρίων για τα καύσιμα διαστημικών οχημάτων που είναι ήδη σε τροχιά και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για διαστημικά οχήματα και ρομποτικές –μη επανδρωμένες δηλαδή- αποστολές.
«Είναι μια πρόταση με αρκετό ρίσκο» δήλωσε ο Dr Λόγκσντον , πρώην διευθυντήςτης Space Policy Institute στο Πανεπιστήμιο George Washington « αλλά φαίνεται να είχαμε κολλήσει κατά κάποιον τρόπο, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που είχαμε αναπτύξει το 50΄ και το 60 ».
Η απογοήτευση και η οικονομική κρίση
Βέβαια αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά της πρότασης Ομπάμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της NASA για ταξίδια στο διάστημα και την δυνατότητα μετοίκησης ανθρώπων σε άλλο πλανήτη, είναι εύκολα κατανοητή η απογοήτευση που προκαλεί μια τέτοια εξέλιξη.
«Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο δραματική αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα» συνέχισε ο Dr Λόγκστον. Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του Διευθυντή της NASA Τσαρλς Μπόλντεν: « Στους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά τα προγράμματα, αυτή η εξέλιξη είναι σαν θάνατος στην οικογένεια».
Φυσικά, στους καιρούς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μοιάζει σαν πολυτέλεια η υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια έμπρακτη απόδειξη, ότι η οικονομική κρίση έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και πολύ περισσότερο να την πάει χρόνια πίσω, στην δεκαετία του 1950-1960 στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όσο για το οικονομικό; Θα μπορούσε με μια πολύ καλύτερη διαχείριση των πόρων από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση , το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι στιγμής για το «Constellation» είχαν δαπανηθεί 9 δις δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ μετά την ακύρωση του θα πρέπει να καταβληθούν άλλα 2,5 δις σε αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν σε εταιρίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Το μέλλον των διαστημικών αποστολών και ο κίνδυνος των διεθνών συνεργασιών
Η συγκεκριμένη εξέλιξη περιέχει και μια ακόμη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της NASA: Η Αμερικανική εταιρία διαστήματος σε λίγα χρόνια δεν έχει μεγάλη σχέση με την NASA που γνωρίζουμε σήμερα. Δεν θα θέτει σε λειτουργία δικά της διαστημικά οχήματα, αλλά θα «αγοράζει εισιτήρια» για τους αστροναύτες της. Επί της ουσίας τελειώνουν οι δημόσιες (μέσω της ΝΑSA) αποστολές στο διάστημα και μπαίνουμε σε μια νέα φάση σύμπραξης εταιριών και δημόσιου τομέα. Δηλαδή οι επόμενες αποστολές θα μοιάζουν περισσότερο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρά με ένα νέο «Αpollo».
Τέλος πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ακόμη έναν παράγοντα στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών. Οι συνεργασίες αυτές θα είναι «ευπαθείς» σε διάφορα διπλωματικά προβλήματα που τυχόν να υπάρξουν ανάμεσα στις χώρες.