
Αλλαγές στον τρόπο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών
Όπως ανέφερε η υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως:
Όλα όσα ξέραμε για τις Διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου αλλάζουν.
«Το νομοσχέδιο μας αφορά όλες και όλους». Γιατί μας αφορά; Γιατί καθορίζει τον τρόπο επιλογής επικεφαλής σε περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Από τα νοσοκομεία της χώρας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως στις αθλητικές δομές και δημόσιες βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες. Φορείς που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και άρα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.
Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 600 θέσεις διοικήσεων (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι) σε περισσότερα από 500 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση.
Με την ψήφιση του Νόμου για το νέο τρόπο επιλογής και την αξιολόγησή τους, κάναμε ένα μεγάλο βήμα, υλοποιώντας την ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμιστικές τομές στη Δημόσια Διοίκηση.
Οι αλλαγές αυτού του νόμου μας αφορούν όλες και όλους. Γιατί; Διότι καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των επικεφαλής σε περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. Από τα νοσοκομεία της χώρας ως αθλητικές δομές και δημόσιες βιβλιοθήκες.
Τι κάνουμε με τον νέο νόμο; Αυξάνουμε σημαντικά τις απαιτήσεις για τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, για τις θέσεις ευθύνης σε αυτούς του φορείς. Ανεβάζουμε τον πήχη, αναζητώντας τις καλύτερες, τους καλύτερους. Γιατί καλύτερες διοικήσεις, σημαίνει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Για να το πετύχουμε αυτό, προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο ΑΣΕΠ, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Καθιερώνουμε, ως αναγκαία προϋπόθεση, οι υποψήφιοι να έχουν πτυχίο/εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση, να έχουν περάσει από ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων, να έχουν μοριοδοτηθεί με βάση τα τυπικά τους προσόντα και να υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης. Παράλληλα, καθιερώνουμε την ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων, σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του συμβολαίου τους.
Ο νόμος αυτός ξεβολεύει από συνήθειες, αλλάζει νοοτροπίες, ξεριζώνει κατεστημένα, δυσαρεστεί όσους είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια μεγάλη τομή. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η ελληνική Πολιτεία επιλέγει τους καλύτερους για τις καίριες θέσεις ευθύνης στις Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου. Χτίζουμε βήμα – βήμα ένα καλύτερο Δημόσιο που βάζει στο επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.