Αναθεωρήθηκε ο στόχος των εσόδων

Ημ/νία Ανάρτησης: 22 Οκτωβρίου, 2011
mhtropoylos-taiped

Αναθεωρήθηκε ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, όχι όμως, και η προς πώληση εταιρείες του Δημοσίου

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το δημόσιο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία. Μετά, θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις σε διαστήματα δύο εβδομάδων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Μητρόπουλος και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την πώληση ακινήτων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ μετατοπίζεται χρονικά για τον επόμενο χρόνο.

Η τρόικα στην τελευταία έκθεσή της σημειώνει πως οι αρχικοί στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων για φέτος δεν είναι εφικτοί, ωστόσο, κρίνει πως είναι βιώσιμος ο μακροπρόθεσμος στόχος των 35 δισ. ευρώ έως το 2014.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι οι αναθεωρημένοι φετινοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος. «Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, θα είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις μας προς τους διεθνείς δανειστές. Η τρόικα έχει δηλώσει ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι 35 δισ. ευρώ έως το 2014. Έχουμε συμφωνήσει μαζί τους ενδιάμεσους στόχους…Αυτό σημαίνει πέντε πρότζεκτ φέτος και ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε επίσης την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών Airbus. Τα έσοδα από το καθένα από αυτά τα πρότζεκτ αναμένεται να είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα ποσά, γιατί αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των αγορών» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως το Ταμείο επαναξιολογεί τη λίστα των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, με το βάρος να δίνεται σε αυτά που μπορούν να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα: «Πιθανόν έως τα τέλη του έτους, θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης αδειών κινητής τηλεφωνίας και θα διαθέσει επιπλέον ραδιοσυχνότητες για νέα προϊόντα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει έως τον Νοέμβριο», πρόσθεσε. Παράλληλα επισήμανε πως θα διατεθούν κάποια μικρά ποσοστά του Δημοσίου σε τράπεζες, διευκρινίζοντας όμως πως το Ταμείο δεν θα επιδιώξει την πώληση ποσοστών στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..