Ad image

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας για τον κίνδυνο εξάπλωσης COVID-19 από το άνοιγμα των συνόρων

Η ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας για τον κίνδυνο εξάπλωσης COVID-19 από το άνοιγμα των συνόρων

Π Ρ Ο Σ
1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ (μέσω
Π.Ο.Α.Σ.Υ.).
2) Υπουργό Υγείας κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλειο (μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.).
3) Υπουργό Εξωτερικών κ. ΔΕΝΔΙΑ Νικόλαο (μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.).
4) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ Νικόλαο (μέσω
Π.Ο.Α.Σ.Υ.).
5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος εξάπλωσης COVID-19 από το άνοιγμα των συνόρων.

Κ. Υπουργοί,
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια έκδηλη ανησυχία στους συναδέλφους μας αλλά και στην τοπική κοινωνία σχετικά με την άρση των περιορισμών λόγω COVID-19 και το άνοιγμα των συνόρων.
Όπως γνωρίζετε στην περιοχή της Φλώρινας υφίστανται δύο(2) πύλες εισόδου στην Χώρα μας, το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα με την Αλβανία και το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Νίκης στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ειδικότερα, από Αρχές Μαΐου εισέρχονται από το Τ.Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής Αλβανοί υπήκοοι προκειμένου να απασχοληθούν ως εργάτες γης χωρίς να γίνεται κανένας υγειονομικός έλεγχος κατά την άφιξή τους. Πλέον έπειτα από το άνοιγμα των συνόρων, και ενώ απαγορεύεται η είσοδος Αλβανών πολιτών λόγω αυξημένων κρουσμάτων στην Αλβανία, επιτρέπεται η έξοδος και η είσοδος Ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών κατόχων αδειών παραμονής, χωρίς περιορισμούς αφού πλέον δεν υφίσταται και η καραντίνα των επτά(7) ημερών!.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να εξέρχονται καθημερινά στην Αλβανία εκατοντάδες Αλβανοί πολίτες μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, αλλά και Έλληνες, και να εισέρχονται στη Χώρα μας χωρίς τον παραμικρό υγειονομικό έλεγχο από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ., με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των Αστυνομικών που έρχονται σε επαφή μαζί τους, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα. Ήδη όπως πληροφορούμαστε από τα Μ.Μ.Ε., υπάρχουν αρκετά κρούσματα εισαγόμενα από την Αλβανία.

Στο Τ.Δ.Ε. Νίκης, το οποίο επισήμως δεν λειτουργεί ως πύλη εισόδου στη Χώρα, διαπιστώνεται η ίδια κατάσταση. Από τις 26 Ιουνίου που η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε τα σύνορα της, απαγορεύεται η είσοδος πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας λόγω μεγάλης έξαρσης κρουσμάτων στη γειτονική χώρα, και κινδύνου εξάπλωσης και στη Χώρα μας, αλλά επιτρέπεται η έξοδος και η είσοδος Ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών κατόχων αδειών παραμονής χωρίς περιορισμούς!.

Έτσι, καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες πολίτες από την περιοχή της Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, μεταβαίνουν στις κοντινές πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας για ψώνια, διασκέδαση, οδοντιάτρους κ.τ.λ. και επιστρέφουν στη Χώρα μας χωρίς τον παραμικρό υγειονομικό έλεγχο από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ., συνεχίζοντας κανονικά την καθημερινότητα τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με όλους αυτούς τους διερχόμενους και στα δύο(2) σημεία εισόδου, έρχονται σε επαφή οι Αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο εγγράφων, προσώπων και οχημάτων, οι οποίοι ενώ έδωσαν μεγάλο αγώνα μαζί με την κοινωνία για περιορισμό της πανδημίας και τα κατάφεραν εξαιρετικά, αισθάνονται τώρα ευάλωτοι, αφού η πολιτεία δεν τους παρέχει τα απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους αλλά και την Πατρίδα από περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα όλοι οι Έλληνες μαζί ενωμένοι καταφέραμε να διαχειριστούμε αξιοθαύμαστα την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Ειδικότερα στην περιοχή της Φλώρινας με μεγάλη προσπάθεια και πειθαρχία, τα κρούσματα ήταν μηδαμινά. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη. Γι΄αυτό παρακαλούμε όπως, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια των Αστυνομικών αλλά και της ακριτικής περιοχής μας και να αποφύγουμε καταστάσεις με δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Ιωάννης ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Παντελής

TAGGED:
Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner