Άνθιμος Μπιτάκης Δεν έχουμε αυταπάτες η μεταλιγνιτική εποχή είναι εδώ και χρειάζεται σχεδιασμός για την επόμενη μέρα (βίντεο)

Άνθιμος Μπιτάκης Δεν έχουμε αυταπάτες η μεταλιγνιτική εποχή είναι εδώ και χρειάζεται σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Με κύριο θέμα τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας ένα μήνα μόλις από την ανάληψη των καθηκόντων ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019.

Ο κ Μπιτάκης έκανε και έναν απολογισμό των επαφών και συζητήσεων που είχε στην Αθήνα με στελέχη της Κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος είπε ότι όλοι έχουμε γίνει κοινωνοί της επιχείρησης διάσωσης της ΔΕΗ και ο δήμος Αμυνταίου πληρώνει ήδη το τίμημα με την δημιουργία των λεβήτων της τηλεθέρμανσης.

Άνθιμος Μπιτάκης Ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται ήδη σε  μια βίαιη μετάβαση

Αναρωτήθηκε για το τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στον δήμο Αμυνταίου αφού ο ΑΗΣ Φιλώτα Αμυνταίου θα κλείσει, το ορυχείο είναι κατεστραμμένο, έχουμε οικισμό σε μετεγκατάσταση, αλλά και χωριά πάνω σε ένα ρήγμα, ένα ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους, απαξίωση του αγροτικού κόσμου, βρισκόμαστε ήδη σε μια βίαιη μετάβαση τόνισε.

Για την τηλεθέρμανση ο κ Μπιτάκης είπε ότι έχει ζητήσει η ΔΕΗ να λειτουργεί και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ ώστε αν προκύψει κάποιο πρόβλημα να λύνεται αμέσως χωρίς να ενοχλείται ο καταναλωτής. Η ΔΕΤΕΠΑ έπρεπε να στηριχθεί πολύ πιο νωρίς από τα βήματα που έγιναν την άνοιξη .

Για την μονάδα βιομάζας είπε ότι προχωρά αλλά με προβλήματα θα καίει 60% λιγνίτη και 40 % βιομάζα για την οποία είμαστε σε αναζήτηση. Η ΔΕΗ από την πλευρά της εντελώς απρόσωπη ζητά 22 ευρώ για τον λιγνίτη που βρίσκεται εκτός ορυχείου με κίνδυνο αυτανάφλεξης.

Παραμένει ο στόχος της σύνδεσης με την Πτολεμαίδα 5, έργο που με τις εκπτώσεις μπορεί να γίνει με 9 εκ ευρώ και μόλις 25 % συμμετοχή του δήμου.

Στη συνέχεια ο κ Μπιτάκης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συζήτησε τα δύο αρδευτικά Χειμαδίτιδας –Πετρών και Βεγορίτιδας είναι αδιανόητο ένας δήμος με τέσσερις λίμνες να μην έχει αρδευτικά. Μάλιστα αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΕ Φλώρινας το 2017 που είχε αυτά τα έργα πίσω στην προτεραιότητα 14 & 15 στα 25 έργα που προτείνονται.

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ Αυγενάκη συζητήθηκε η αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου Φιλώτα μάλιστα την Δευτέρα έρχεται κλιμάκιο για τον επί τόπου έλεγχο στο Φιλώτα. Επίσης η συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου.

Στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ συζητήθηκε η άμεση καταβολή του τοπικού πόρου.

Ο κ Μπιτάκης κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η στροφή στην αγροτική οικονομία παραμείνει ο ενεργειακός χαραχτήρας της περιοχή με ΑΠΕ, η ενίσχυση των υποδομών.

Ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος, γι αυτό ο δήμος Αμυνταίου θα ζητήσει από τους κοινωνικούς φορείς  συνεργασία, σε μία συνάντηση την επόμενη εβδομάδα τόνισε .

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης απάντησε σε ερωτήσεις μας για το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, την προετοιμασία για την στροφή στον πρωτογενή τομέα, την απόδοση των εκτάσεων από την ΔΕΗ για αγροτική χρήση, τις τηλεθερμάνσεις σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Αμυνταίου.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση