Άνθιμος Μπιτάκης: Οι προτάσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη

Αγροτική ανάπτυξη: πρώτιστη προτεραιότητα!
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Δήμου Αμυνταίου αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της αγροτικής παραγωγής για ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την επανεκκίνηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής οικονομίας της περιοχής.

Η αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ, η απόδοσή τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε νέους αγρότες, η δημιουργία θερμοκηπιακών πάρκων, η εγκατάσταση τηλεθερμάνσεων με ενεργειακά φυτά καλλιεργούμενα στην περιοχή και το δυναμικό μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων αποτελούν εφαρμόσιμες και αποδοτικές προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη. Βέβαια, απαραίτητη είναι η συντήρηση των εγκαταλειμμένων στην τύχη τους αγροτικών υποδομών μας…

Η αλλαγή του αγροτικού χάρτη της περιοχής μπορεί να ξεκινήσει από την αξιοποίηση των ορυχείων λιγνίτη. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ διεκδικεί από την πρώτη στιγμή δυναμικά το νόμιμο και αυτονόητο: την αποκατάστασή τους από τη ΔΕΗ και την απόδοσή τους σε νέους αγρότες προκειμένου μία ανοιχτή πληγή του φυσικού περιβάλλοντος να μετατραπεί σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η δημιουργία στις εκτάσεις αυτές, αλλά και σε ήδη υφιστάμενες που δεν αξιοποιούνται, θερμοκηπιακών πάρκων τα οποία θα λειτουργούν με τηλεθέρμανση συνιστά μια καινοτόμα πρόταση με ιδιαίτερη προοπτική. Η δυνατότητα καλλιέργειας αγροτοκηπευτικών προϊόντων, που δεν θα ήταν δυνατόν να παραχθούν με άλλο τρόπο στην περιοχή, μπορεί να μετατρέψει την τοπική αγροτική παραγωγή από τη σημερινή συμβατική δραστηριότητα σε μία προσοδοφόρα επιχειρηματική δράση.

Εκτός των παραπάνω και με γνώμονα την αποτελεσματική αλληλεπίδραση των προτεινόμενων δράσεων, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προτείνει την εισαγωγή και εκτεταμένη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών τα οποία θα αποτελούν τη βασική καύσιμη ύλη των νέων τηλεθερμάνσεων που θα εγκατασταθούν στα θερμοκηπιακά πάρκα, αλλά και στους οικισμούς του Δήμου. Τα ενεργειακά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν στις αποκατεστημένες εκτάσεις των παλιών ορυχείων.

Ο τόπος μας έχει ήδη να επιδείξει μια σειρά από μοναδικά και ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με αιχμή τα πασίγνωστα κρασιά μας. Η προώθησή τους, καθώς και των νέων προϊόντων που θα εισαχθούν στην παραγωγική διαδικασία, με μια δέσμη στοχευμένων και αποτελεσματικών δράσεων μάρκετινγκ, μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κάποιοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγαλεπήβολα σχέδια, όταν οι βασικές αγροτικές μας υποδομές είναι εγκαταλειμμένες τα τελευταία χρόνια. Ναι, οι αγροτικοί μας δρόμοι είναι παρατημένοι και τα αρδευτικά κανάλια χρειάζονται άμεση συντήρηση. Έχουμε μία τεράστια επιχείρηση με σημαντική υποδομή, που χρωστάει στην περιοχή και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η αξιοποίηση της υποδομής της ΔΕΗ πρέπει να είναι προτεραιότητα, για να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από τον σημαντικό αυτό κοινωνικό εταίρο που θα τον καλέσουμε να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του αγροτικού μας κόσμου. Έχει ξαναγίνει και μπορούμε να το υλοποιήσουμε!

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δεσμεύεται να μπει από την πρώτη στιγμή μπροστά σε μία προσπάθεια για την αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, με την αξιοποίηση ειδικών, την ενίσχυση και προώθηση κάθε δημιουργικής ιδέας και πάνω από όλα σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου!

Άνθιμος Μπιτάκης
υποψήφιος Δήμαρχος Αμυνταίου

Pin It

Αφήστε μια απάντηση