Απάντηση Κασαπίδη σε δημοσίευμα του κ. Χριστοφορίδη για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Χριστοφορίδη για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

 

       Η Περιφερειακή Αρχή, με συνέπεια στις δεσμεύσεις της για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, έχει εντάξει στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης υποδομών των ιερών ναών, μονών και Μητροπόλεων της Περιφέρειας, ύψους 4.146.798 €.

 

Συνεχίζοντας την τακτική του λαϊκισμού, ο συνδυασμός της κας Ζεμπιλιάδου, αυτή τη φορά δια του εκπροσώπου του στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χριστοφορίδη, δημοσιεύει άστοχα σχόλια περί μη διάθεσης του συγκεκριμένου κονδυλίου στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματιών λόγω covid – 19.

 

Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας λόγω covid – 19 που ανακοινώθηκαν και θα ανακοινωθούν για την Περιφέρειά μας, μέσω προσκλήσεων του ΠΕΠ, εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αφορούν κοινοτικά κονδύλια και δεν είναι δυνατή η μεταφορά κονδυλίων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο.

 

Επιπλέον, για να ενταχθεί ένα έργο στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να μην είναι δυνατόν να ενταχθεί σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, κάτι που βεβαιώνεται εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία, προϋπόθεση που προφανώς δεν πληρούται στην προκειμένη περίπτωση. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το ένα έργο δεν απέκλεισε το άλλο.

 

      Παρ’ όλο που τα ανωτέρω διευκρινίστηκαν από τον Περιφερειάρχη, ο κ. Χριστοφορίδης αποφεύγει να αναφέρει αυτά τα δεδομένα στα δημοσιεύματά του, παραπλανώντας τους πολίτες στους οποίους και απευθύνεται.

 

Επίσης, αποφεύγει να αναφέρει ότι τα εν λόγω έργα που θα υλοποιηθούν από τους ιερούς ναούς, τις μονές και τις Μητροπόλεις, θα βοηθήσουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων στις υποδομές τους. Θα αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράλληλα θα προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά, στηρίζοντας έμμεσα τους συσχετιζόμενους επιχειρηματικούς κλάδους, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης για όσο διάστημα διαρκούν.

 

Καλοπροαίρετα συνιστούμε στον κ. Χριστοφορίδη να μην παρασύρεται, να ενημερώνεται ο ίδιος καλύτερα, και να εφαρμόζει το ρητό που λέει το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»  και όχι να το παραφράζει  ως «το λαϊκίζειν εστί φιλοσκοπείν», υιοθετώντας παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που ευτυχώς η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα και δεν αποδέχεται πλέον.

 

Ο κ Χριστοφορίδης σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:

 

ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Στην Oικονομική Επιτροπή  της 19ης Ιανουαρίου 2021 ήρθε για  Έγκριση διάθεσης πίστωσης το  θέμα που αφορούσε  την ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ, ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥΣ» με προϋπολογισμό 4.146.798 €.

Σε πρώτη φάση το θέμα το εισηγήθηκε ο ίδιος ο κ. Κασαπίδης.

Το έργο αποτέλεσε συνέχεια και άλλων παρόμοιων έργων που εντάχθηκαν και στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Συνολικά έργα περίπου 9.000.000 € που αφορούν επιχορηγήσεις και ανακατασκευές Ναών, δρομολογήθηκαν για χρηματοδότηση, αυτό τον ενάμιση χρόνο της περιφερειακής αρχής Κασαπίδη.

Η θέση μας όπως την εκφράσαμε στην Οικονομική Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη, (πατήστε εδώ )

Εγκρίνουμε και ψηφίσαμε κάθε σωστική εργασία σε Ιερούς Ναούς που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συντήρησης.

Όμως η διάθεση εκατομμυρίων ευρώ, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που η Πανδημία έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού επιχειρήσεις και οδηγεί σε απελπισία τους ανέργους είναι λάθος.

Για αυτό το λόγο και προτείναμε με αυτά τα 4εκ€ της τελευταίας εισήγησης του Περιφερειάρχη, να στηριχτούν κατά προτεραιότητα με 2εκ€  οι άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινώντας από τους μακροχρόνια ανέργους και με τα 2.000.000€ να αυξηθεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης λόγω covid, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή από τον κ. Κασαπίδη.

Μας απάντησε ότι τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων έχουν συγκεκριμένη αποστολή (!).  Αυτό δεν ισχύει. Τα κονδύλια αναθεωρούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Άλλωστε γι αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες εγκύκλιοι του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Αναθεώρηση του Προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων λόγω covid.

Γι αυτό τον καλούμε να αφήσει κατά μέρος τις αστείες δικαιολογίες και να  βάλει επιτέλους σωστές προτεραιότητες για να μπει μπροστά η οικονομία  και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ

 

Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος
Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ

Pin It

Αφήστε μια απάντηση