ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ: Απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους αγώνες του κινήματος και των κατοίκων Λεχόβου και Βασιλειάδας

Ημ/νία Ανάρτησης: 19 Μαΐου, 2024

Απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους αγώνες του κινήματος και των κατοίκων Λεχόβου και Βασιλειάδας

Πρόκειται για μεγάλη νίκη που ανοίγει το δρόμο για τη σωτηρία ενός παρθένου βιότοπου που τα πράσινα αρπαχτικά δεν σεβάστηκαν και επέμεναν με κάθε τρόπο να το καταστρέψουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Παρότι είχε επισημανθεί κατ’ επανάληψη από ειδικούς ο σοβαρός κίνδυνος για τις πηγές που υδρεύουν την περιοχή, για την καταστροφή του βιότοπου της Καφέ αρκούδας και για την αποκοπή του σημαντικού συχνού περάσματος των πελεκάνων των Πρεσπών, καθώς και η γενικότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Συγκεκριμένα: Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται η άδεια εγκατάστασης του αιολικού στη θέση “Δούκας” στην οροσειρά του Βιτσίου που αφορά στην περιοχή Βασιλειάδας, Κλεισούρας και Λεχόβου.

Το αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ είναι ότι αποκρύφτηκαν στοιχεία από την Εταιρεία του ΑΣΠΗΕ και την Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου/ Δ. Μακεδονίας στη ΜΠΕ και στην ΑΕΠΟ αντίστοιχα, που αφορούν στην κατοικία της αρκούδας και στα περάσματα των πουλιών.

Αξίζουν συγχαρητήρια:

  1. Στους αγωνιστές κατοίκους των παραπάνω οικισμών που από την αρχή εναντιώθηκαν σ’ αυτό το καταστροφικό έργο και πάλεψαν με όλες τις μορφές αγώνα για να δικαιωθούν.
  2. Στους αλληλέγγυους αγωνιστές από όλη την περιοχή που στάθηκαν δίπλα στους κατοίκους σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολύμορφου αγώνα τους.
  3. Στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία ξεσκέπασαν τη συμπαιγνία της εταιρείας, του Υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  4. Στους νομικούς συμβούλους που με επιστημονικό τρόπο στοιχειοθέτησαν όλα τα επιχειρήματα των φορέων και κατάφεραν να πείσουν το ΣτΕ για το δίκαιο των κατοίκων.

Ακόμα ένας αγώνας που δεν πάει χαμένος. Ακόμα μια νίκη που κουρελιάζει τα επιχειρήματα περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, παντοδύναμων εταιρειών κλπ.

Ακόμα μια νίκη που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες που πέτυχε το κίνημα και οι κάτοικοι στην περιοχή μας με ανιδιοτέλεια, επιμονή και πίστη στον αγώνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» στήριξε σε όλες τις μορφές της αυτή τη σπουδαία προσπάθεια ακύρωσης ενός καταστροφικού έργου και θα συνεχίσει να στηρίζει όλους όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της αξιοπρέπειας, της γης και της ελευθερίας.

 

Κοζάνη 19/5/2024

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ»

TAGGED: Λέχοβο,