Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ημ/νία Ανάρτησης: 5 Νοεμβρίου, 2011

Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

 

Στην αρχή της συνάντησης είπαν τα εξής:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Καλημέρα. Ξενυχτήσατε…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι αρκετές μέρες τώρα που ξενυχτάμε.

Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε, χθες η Κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο δικός μου άμεσος στόχος είναι να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύτηκα χθες το βράδυ. Όπως είπα και στη Βουλή, εγώ δεν είμαι κολλημένος σε καμία θέση προσωπικά και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτή την προσπάθεια.

Και αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Είναι απαραίτητη, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, για το βιος των Ελλήνων πολιτών σ’ αυτή την κρίσιμη φάση. Αλλά η συνεργασία αυτή είναι απαραίτητη, και για να εγγυηθούμε και στην Ελλάδα, αλλά και προς τους εταίρους μας, ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας και την πολύ ευεργετική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που θα άρει πολλά βάρη από τον Έλληνα πολίτη.

Και αυτή τη στιγμή, που βλέπω ότι υπάρχει πια μια ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση, δεν βλέπω γιατί να μην μπορεί να υπάρξει και μια συνεργασία στην πράξη.

Και έχω και μία ανησυχία ακόμη, που είναι πολύ βασική: ότι η έλλειψη συνεργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβληματισμό στους εταίρους μας, για τη διάθεσή μας, την πρόθεσή μας, τη βούλησή μας, να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρώ.

Εγώ θα κάνω τα πάντα, κύριε Πρόεδρε, και γι’ αυτό είμαι εδώ, μαζί σας, για να ζητήσω και τη δική σας συνδρομή σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε επιτέλους κάτι, που – νομίζω – ο Ελληνικός λαός θέλει, μια ευρύτατη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, νομίζω ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας.  Και αυτό πρέπει να το συναισθανθούμε όλοι μας. Και δεν βλέπω, παρά ένας και μοναδικός δρόμος να υπάρχει: ο δρόμος της συνεννόησης. Και προσωπικά, θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις αυτή την ώρα, για να έχουμε μια συνεννόηση για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαι σίγουρος, κύριε Πρόεδρε, ότι η δική σας συνδρομή θα είναι ουσιαστική.

 

ΔΗΛΩΣΗ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Χθες, η Κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, ήρθα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συζητήσω και να τον ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμβάλω καθοριστικά στη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας. Μιας κυβέρνησης, που θα έχει ως βασικό στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων και την εφαρμογή των όποιων βημάτων χρειάζονται, που απορρέουν από τις ιστορικές αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτή η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν, είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ. Είναι τόσο σημαντικές οι στιγμές. Για τη δημιουργία ακριβώς αυτής της ευρύτατης συνεργασίας, το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν οι απαραίτητες διεργασίες και επαφές.