Από την συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου 10/02/2012

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Φεβρουαρίου, 2012

voskopoulos-synent-2

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παραχώρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχε στην Αθήνα, για τα προβλήματα του Δήμου, η συνέντευξη μεταδόθηκε απευθείας από το ράδιο Λέχοβο 97.1.

Ο κ. Δήμαρχος αναλυτικά, είπε:

« Ξεκινώντας,  θα ήθελα να σας εξηγήσω για ποιο λόγο λειτούργησαν σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου τα σχολεία.

Τα σχολεία λειτούργησαν ύστερα από συνεννόηση με Διευθυντές και τους προϊσταμένους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να μη χαθούν και άλλες διδακτικές ώρες και να μη χρειαστεί η αναπλήρωση των ωρών αυτών να γίνει το Πάσχα ή το καλοκαίρι.

Όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες μέρες ήμουν στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθούμε τον Υπουργό Μεταφορών κ. Μ.  Βορίδη και να δούμε τι θα γίνει με την επαναλειτουργία του τρένου και τις απαραίτητες από μέρους μας ενέργειες για το σκοπό αυτό. Αφού αναλύσαμε το πρόβλημα και το κόστος της γραμμής, παρουσία και του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Α. Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδρομή Λάρισα – Αθήνα είναι πλέον κερδοφόρα και συνεπώς τα κέρδη από τη γραμμή αυτή μπορούν να διατεθούν στις ζημιογόνες γραμμές, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κι αυτές.

Αποφασίσαμε ότι με την υποστήριξη των Δήμων και με τα κέρδη των άλλων γραμμών, να επαναλειτουργήσει το τρένο.

Η υποστήριξη των Δήμων θα είναι η παραχώρηση λεωφορείων μας, ώστε να μεταφέρουμε τους επισκέπτες που θα έρχονται στην περιοχή μας, στα τουριστικά μέρη του Νομού, όπως το Νυμφαίο, την Πρέσπα, τα οινοποιεία και το χιονοδρομικό μας κέντρο. Εμείς είμαστε θετικοί. Περιμένουμε όμως να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τους νομικούς συμβούλους της και τους νομικούς μας συμβούλους των Δήμων, για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτή η συνεργασία. Νεότερα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Τη στιγμή αυτή, δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό για να πούμε ποια ημερομηνία θα ξεκινήσει το τρένο. Άρα, μόλις λυθούν αυτά τα προβλήματα θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον κ. Ζηλιασκόπουλο να ξεκαθαρίσουν άμεσα όλες αυτές οι εκκρεμότητες, ώστε να έχουμε μια ακόμη συνάντηση, όπου θα οριστικοποιήσουμε και το χρόνο λειτουργίας του τρένου.

Στη συνέχεια οι δύο Βουλευτές του  Νομού και οι δύο Δήμαρχοι Αμυνταίου και Φλώρινας, επισκεφθήκαμε και τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με τον οποίο συζητήσαμε σχεδόν όλα τα ενεργειακά θέματα όπως:

ü      ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ. Για το ορυχείο της Αχλάδας, μας είπε ότι

άμεσα, μπορεί και την ημέρα που συζητούσαμε, ότι θα υπέγραφε την περιβαλλοντική μελέτη του νότιου πεδίου του ορυχείου της Αχλάδας, για να μπορέσει το ορυχείο να λειτουργήσει πιο ομαλά.

ü      ΟΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ. Για το ορυχείο της Βεύης, επιτροπή έχει αναλάβει να

ανοίξει τους φακέλους και να δει τις προσφορές του πλειοδοτικού διαγωνισμού και αφού αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο πλειοδότης, τότε το πόρισμά της θα σταλεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από τη  συγκεκριμένη επιτροπή περιμένουμε απόφαση από πέρυσι και ακόμα απόφαση δεν έχουμε.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει δώσει προθεσμία, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να εκδοθεί το πόρισμα. Άρα, όταν βγει το πόρισμα, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι θα γίνει και με το ορυχείο αυτό.

Όπως μας είπε και ο κ. Υπουργός, υπάρχουν πολλά προβλήματα για το συγκεκριμένο ορυχείο.

ü      ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙΟΥ. Για το ορυχείο αυτό τα πράγματα έχουν προχωρήσει

αρκετά.

Ήδη η μελέτη που είχε υλοποιηθεί επί θητείας μου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τον κόμβο του Ξινού Νερού έχει προχωρήσει. Έχει δοθεί και η περιβαλλοντική έγκριση και από ό, τι είπε ο Δήμαρχος Αμυνταίου ο κ. Ιωσηφίδης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα προχωρήσουν στην κατασκευή του κόμβου.

Η ΔΕΗ, έχει προχωρήσει στις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του Κλειδιού, όπως και στην αγορά των νέων εκτάσεων που χρειάζεται για την απόθεση των αδρανών υλικών. Πιθανολογείται, ότι εντός δέκα μηνών, θα ξεκινήσει η εξόρυξη του λιγνίτη στο ορυχείο αυτό.

ü      ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. Όπως θυμόσαστε, πριν λίγο καιρό σε συνεδρίαση

του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα ανακοινώσει ότι η μονάδα της Φλώρινας, οι δύο μονάδες του Αμυνταίου και μια της Μεγαλόπολης, θα πουληθούν σε ιδιώτες. Αυτή η πληροφορία, γίνεται πλέον πιο χειροπιαστή.

Μετά τις αντιρρήσεις μας για την επιλογή των μονάδων που θα πουληθούν και το κόστος πώλησης, αφού η μονάδα της Φλώρινας θα πουληθεί σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ είναι μια από τις πιο καινούριες και με μικρότερο κόστος λειτουργίας μονάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος για το ποιες μονάδες θα πουληθούν, αλλά προκύπτουν από τις προδιαγραφές που θέτει η Κομισιόν, η οποία επιθυμεί να απελευθερωθεί το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προς πώληση πρέπει να είναι μονάδες, μια καινούρια, μια παλιά, δύο μέσης ηλικίας και να μην είναι εξαρτημένες άμεσα από ένα ορυχείο που λειτουργεί μέσα στη μονάδα. Αυτές τις προδιαγραφές έχουν οι μονάδες που σας ανέφερα. Επειδή το ποσοστό δεν καλύπτεται, στο πλάνο μέσα συμπεριλαμβάνονται και δύο μονάδες της Καρδιάς, καθώς και ένα ή δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Όλες αυτές οι μονάδες, θα πουληθούν ως πακέτο, με ένα διαγωνισμό και όχι ξεχωριστά. Όποιος πλειοδότης πάρει το πακέτο αυτό, θα λειτουργεί σαν μια μικρή ΔΕΗ.

Όπως σας είπα, εμείς ήμασταν αντίθετοι με την πώληση των μονάδων της Φλώρινας, και είπαμε ότι θα αντισταθούμε σε αυτό, διότι όπως ξέρετε όλοι σας και από τη θέση μου από τη Νομαρχιακή Αρχή, έλεγα ότι η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, είναι καλή, δείχνει, εν μέρει – βέβαια- κοινωνικό πρόσωπο προς την περιοχή και δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε την ίδια συνεργασία ή τα ίδια ανταποδοτικά οφέλη με οποιονδήποτε ιδιώτη.

Για το λόγο αυτό, επιμένουμε ότι  οι μονάδες μας θα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

ü      ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ. Ζητήσαμε ο Τοπικός Πόρος, από το 4‰ να αυξηθεί

σημαντικά, κάτι που ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε και στη Βουλή και μας υποσχέθηκε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει, χωρίς να μας πει σε τι ύψος. Μάλιστα, μας είπε ότι αυτό θα γίνει με την κατάθεση του επόμενου νομοσχεδίου στη Βουλή.

ü      ΤΕΛΟΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ. Στο αίτημά μας αυτό, ο κ. Υπουργός είπε

ότι έχουμε δίκαιο και ζήτησε από τον κ. Μανιάτη που ήταν παρών, να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία σχεδίου για το θέμα του τέλους εξόρυξης λιγνίτη. Πριν υπογραφεί οτιδήποτε, θα προηγηθεί συνάντηση για τη συζήτηση του σχεδίου αυτού. Ζητήσαμε δε, να είμαστε ενήμεροι για κάθε θέμα που αφορά στην περιοχή μας, αφού μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε.

ü      ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Από την Ε.Ε. πριν από λίγο καιρό, μας

εστάλη ένα ερωτηματολόγιο και μας ζητούσαν απαντήσεις, τις οποίες και ετοίμασε η ΔΕΥΑΦ και η ΑΝΚΟ. Έλειπαν όμως δύο πράγματα: στο θέμα πού θα βρούμε την ιδία συμμετοχή των 13.000.000,00€. Εμείς είπαμε ότι τα 3.000.000,00€  θα εξασφαλιστούν από ένα δάνειο και τα υπόλοιπα από τον Τοπικό Πόρο. Όλα αυτά όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέλει τεκμηριωμένα. Για το λόγο αυτό στείλαμε επιστολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο ζητούσαμε να μας απαντήσει, αν η ΔΕΥΑΦ και ο Δήμος μπορεί να πάρει ένα δάνειο ύψους 3.000.000,00€. Απάντηση θετική την οποία και πήραμε. Η άλλη απάντηση για τον Τοπικό Πόρο, πρέπει να δοθεί από το ΥΠΕΚΑ ή από τη ΔΕΗ, ότι όντως τα χρήματα που θα πάρει ο Δήμος Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο, θα διατεθούν για την ιδία συμμετοχή για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας.

Το ποσό των 13.000.000,00€ για το έργο αυτό το οποίο προκύπτει από τη μελέτη κόστους οφέλους, δε σημαίνει ότι θα είναι όντως τόσο. Αν δεχθεί η Ε.Ε.  να μας δώσει το 80%, όπως προβλέπεται, τότε όντως θέλουμε το ποσό αυτό, ενώ όμως μετά από την έκπτωση του έργου το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο.

Ο κ. Υπουργός κατάλαβε τη σημαντικότητα του θέματος και ζήτησε από τη γραμματέα του να επικοινωνήσει με το ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να δει τι χρειάζεται για τη σύνταξη της επιστολής αυτής, ώστε να σταλεί στις Βρυξέλλες.

 

Η ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Π.  ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τον Τοπικό Πόρο και για τα ποσοστά αυτού, θα ήθελα να σας πω τη θέση μου, όπως την εξέθεσα και στον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ.

Αυτό που ως Δήμαρχος θέλω, είναι η διεκδίκηση όλου του Τοπικού Πόρου, όχι για να τον διαχειριστώ εγώ προσωπικά. Τον διεκδικώ και μάλιστα, εάν είναι δυνατόν απευθείας από τη ΔΕΗ ή και από το Υπουργείο να μετακυλήσει  στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Δήμου μας να έχουν δωρεάν ρεύμα. Το ρεύμα το οποίο καταναλώνουμε στο Δήμο Φλώρινας, οικιακό επαγγελματικό και βιομηχανικό, είναι περίπου 65.000 Μεγαβατώρες. Με ένα μέσο όρο, αν υπολογίσουμε το κόστος αυτών, είναι περίπου 7-8.000.000,00€. Ο Τοπικός Πόρος, που παίρνει σήμερα η Φλώρινα ετησίως είναι περίπου 4.500.000,00€. Το τέλος εξόρυξης από το λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας ετησίως είναι 1.500.000,00€. Αν λειτουργήσει το ορυχείο  της Βεύης, θα πληρώνει περίπου 14.000.000,00€ ετησίως. Όλα αυτά, είναι παραπάνω από όσα ξοδεύουμε σε ρεύμα και για αυτό διεκδικώ το δωρεάν ρεύμα για τη Φλώρινα. Διαφορετικά, ας έχουμε όλοι οι δημότες την ανάλογη έκπτωση. Με τον τρόπο αυτό επιτελούμε ένα κοινωνικό έργο, αφού πολλές οικογένειες έχουν πρόβλημα με τη θέρμανση, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για αγορά ξύλων ή πετρελαίου. Επίσης, με δωρεάν ρεύμα θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανική περιοχή, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής των προϊόντων».

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Υπουργός Παιδείας έχει επικοινωνήσει με τον κ. Δήμαρχο, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ο κ. Βοσκόπουλος απάντησε ότι δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια επικοινωνία και για ποιο λόγο να γίνει άλλωστε, αφού μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου είναι και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

voskopoulos_grafeio-9

Διευκρινήσεις έδωσε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος για τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές σελίδες, στα οποία αναφέρεται ότι στις 13 Ιουνίου 2012, θα υπάρξει δικαστήριο στο οποίο θα είναι κατηγορούμενος μαζί με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Οι διευκρινήσεις δόθηκαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε ο κ. Δήμαρχος στα τοπικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε:

« Επίσημα, δεν έχω παραλάβει κανένα έγγραφο από την εισαγγελία ακόμα. Τώρα, ποιοι τα μαθαίνουν, πώς και από ποιους και αν αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα, δεν τα γνωρίζω. Παρ’ όλα αυτά, από τους άλλους υποτιθέμενους συγκατηγορούμενους έχω μάθει κάποια πράγματα.

Καταρχήν, μου φαίνεται παράλογο και περίεργο το κατηγορητήριο το οποίο ασκείται στο πρόσωπό μου, όπως και στους υπόλοιπους τρεις συγκατηγορούμενούς μου για παράβαση καθήκοντος.

Θα σας διαβάσω κάποια στοιχεία, τα οποία αν τα θέλετε είναι στη διάθεσή σας και θα σα πω γιατί ακριβώς μιλάμε.

Διώκομαι ποινικά για ηθική αυτουργία για το διαγωνισμό που είχε γίνει για τη λίμνη Βεγορίτιδα. Από το πρόγραμμα Leader+, είχε γίνει ένα διατοπικό έργο με τίτλο «Ανάδειξη και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας»,  το οποίο χειρίστηκαν η ΑΝΦΛΩ και η αντίστοιχη Αναπτυξιακή της Πέλλας. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε κάποια στιγμή πριν το 2007, είχε ακυρωθεί και μετά από διορθώσεις έγινε ξανά. Το 2007, όταν έγινε ο διαγωνισμός, όλη τη διαδικασία τη χειρίστηκε η ΕΔΠ, η Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος Leader. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΦΛΩ, δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση του προγράμματος, διότι έχει παραχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος στην ΕΔΠ.

Στην επιτροπή αυτή, Πρόεδρος ήταν ο κ. Άνθιμος Μπιτάκης και μέλη ήταν οι  κ.κ. Άρης Αριστείδου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Αθανάσιος Λουκάς και Ιωάννης Γερμανίδης. Ξεκίνησε ο διαγωνισμός, όπως φαίνεται και από το απόσπασμα του πρακτικού συνεδρίασης της ΕΔΠ, το οποίο και σας δίνω.

Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από την ΕΔΠ και από τους εργαζόμενους εκείνο το διάστημα, έγιναν νόμιμα και όπως προβλέπει η νομοθεσία. Στη συνέχεια, ετοιμάστηκε η προκήρυξη με τίτλο «Ανάδειξη και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας», ακολούθως βγήκε η περίληψη της προκήρυξης του έργου η οποία και δημοσιεύτηκε.

Στο διαγωνισμό αυτό, συμμετείχε και η κ. Κουτουράτσα, με μία από τις εταιρίες της η οποία αποκλείστηκε, γιατί δεν είχε τα τυπικά προσόντα, που προβλέπονταν από την προκήρυξη. Η επιτροπή του έργου και του Leader+ προτείνεται από την ΑΝΦΛΩ, αλλά εγκρίνεται από το Υπουργείο. Η δε σύσταση της επιτροπής, έγινε μετά από προτάσεις των φορέων, έπειτα από σχετικό έγγραφο της ΑΝΦΛΩ. Η ΣΎΜΒΑΣΗ του έργου υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΕΔΠ, δηλ από τον κ. Μπιτάκη Άνθιμο.

Γίνεται ο διαγωνισμός, με την προκήρυξη η οποία εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Ακολούθως, γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών, πάλι από αρμόδια επιτροπή και όχι από τον Πρόεδρο ή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΦΛΩ, ούτε και από την ΕΔΠ. Η επιτροπή, ορίζεται διατοπικά με δύο μέλη από τη Φλώρινα και δύο από την Πέλλα και η οποία συνεδρίασε στις 08 Ιουλίου 2008, προκειμένου να ελέγξει τους φακέλους που υποβλήθηκαν και οι οποίοι ελέγχθηκαν παρουσία και της κ. Κουτουράτσα. Η επιτροπή απορρίπτει την προσφορά της κ. Κουτουράτσα, με το εξής αιτιολογικό: «Κατά τον λεπτομερή έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών διαπιστώθηκε ότι η ασφαλιστική ενημερότητα η οποία κατατέθηκε από την εταιρεία Πανδώρα DTW Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε. έχει εκδοθεί στις 07.03.2008, με συνέπεια αυτό να αποτελεί κριτήριο απόρριψης της πρότασης. Στο άρθρο 10 της προκήρυξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς, η οποία ήταν στις 30.06.2008». Ακολούθως, υπογράφει η επιτροπή.

Η κ. Κουτουράτσα, δεν έκανε ένσταση, αφού θα έπρεπε να πληρώσει 1.000,00€, αλλά υπέβαλλε τις αντιρρήσεις της με έγγραφό της. Η επιτροπή αξιολόγησης –ενστάσεων προσφορών, στην οποία συμμετέχουν και τα τέσσερα μέλη της, Μαρκοπούλου Ελένη, Φουντουκίδης Γιώργος από την ΑΝΦΛΩ και Βυρώζης Ευάγγελος και Ζάχου Άννα, από την Αναπτυξιακή Πέλλας, συνεδριάζει ξανά στις 11 Αυγούστου 2008 και εξετάζει τις αντιρρήσεις της κ. Κουτουράτσα. Στο πρακτικό της αναφέρει «Η ασφαλιστική ενημερότητα που κατέθεσε η Μονοπρόσωπη εταιρεία Πανδώρα DTW Ε.Π.Ε. ως στοιχείο των δικαιολογητικών του διαγωνισμού, φέρει ημερομηνία έκδοσης την 07-03-08, ήτοι 113 ημέρες προ της 30-06-08». Αυτός ήταν και ο λόγος απόρριψης της προσφοράς.

Ο λόγος για τον οποίο έπρεπε τα δικαιολογητικά να έχουν ημερομηνία εντός 30 ημερών, έγινε, ώστε να εξασφαλιστεί ο διαγωνισμός ότι αυτός ο οποίος θα φέρει μια βεβαίωση, ότι δε χρωστάει χρήματα τη συγκεκριμένη στιγμή που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Για τον όρο αυτό, απορρίφθηκε η κ. Κουτουράτσα.

Ακολουθεί το πρώτο στάδιο αξιολόγησης σχετικά με τον έλεγχο των τυπικών δικαιολογητικών, στο οποίο η ΕΔΠ αναφέρει: «Το θέμα εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΠ Μπιτάκης Άνθιμος. Αναφέρθηκε στο πρακτικό Νο1 της Επιτροπής Αξιολόγησης, σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική ενημερότητα η οποία κατατέθηκε από την εταιρεία  Πανδώρα DTW Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., έχει εκδοθεί στις 07.03.2008 με συνέπεια αυτό να αποτελεί κριτήριο απόρριψης της πρότασης. Στο άρθρο 10 της προκήρυξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της προσφοράς η οποία ήταν στις 30.06.2008.

… Τα υπόλοιπα μέλη της ΕΔΠ Leader+, συμφωνούν με την εισήγηση του Προέδρου και προτείνουν η ομάδα να προβεί άμεσα στην κοινοποίηση του εγγράφου σχετικά με την απόρριψη της πρότασης της εταιρείας Πανδώρα DTW Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.». Αυτό αποφασίζει η ΕΔΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΠ, κ. Μπιτάκης, με έγγραφό του ζητάει από τη δικηγόρο και νομική σύμβουλο της ΕΔΠ κ. Χριστοφίδου, διευκρινήσεις σχετικά με την επιστολή της κ. Κουτουράτσα, στην οποία λέει:

«Μετά την παραλαβή της υπ’. αριθ. Πρωτ.: 1785/31-07-2008 επιστολή της εταιρείας με την επωνυμία “ Πανδώρα DTW Μον. Ε.Π.Ε.” η οποία αναφέρεται σε αντιρρήσεις επί του έργου “Ανάδειξη και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας” σχετικά με την προκήρυξη για δημιουργία χάρτη, φυλλαδίου, τετράπτυχου, οδηγού περιοχής και δημιουργία λευκώματος, παρακαλούμε όπως γνωμοδοτήσετε σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε φωτοαντίγραφο της επιστολής.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας».

Η κ. Χριστοφίδου, απαντάει:

« 1. Όπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης για την επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση των αναφερομένων σε αυτό δράσεων στο πλαίσιο του υποέργου “Ανάδειξη  και προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας”, η ημερομηνία έκδοσης των δικαιολογητικών δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφοράς.

2. Συνεπώς σαφέστατο και αδιαμφισβήτητο καθίσταται το γεγονός, ότι κάθε ενδιαφερόμενος- διαγωνιζόμενος θα έπρεπε να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της ανωτέρω οδηγίας.

3. Η κα Πανδώρα Κουτουράτσα μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών, προσκόμισε μια ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία έφερε ημερομηνία εκδόσεως προγενέστερη των 30 ημερών από την 30-6-2008 και δη προ τετραμήνου.

4. Για τον ως άνω λόγο θα πρέπει να αποκλειστεί από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών».

Στη συνέχεια, η ΕΔΠ εξετάζει τις αντιρρήσεις της κ. Κουτουράτσα, απορρίπτει την αίτησή της και ακολουθεί το τελικό στάδιο της αξιολόγησης, όπου η ΕΔΠ, μετά από εισήγηση του Προέδρου της κατακυρώνει το διαγωνισμό στην εταιρεία PROLINE Ε.Π.Ε.

Από ό, τι βλέπετε, όλα έγιναν νομιμότατα. Τώρα για ποιο λόγο κατηγορούμαι; Ο κάθε πολίτης κατά τεκμήριο θεωρείται αθώος και καθένας μπορεί να τον κατηγορήσει. Η δικαιοσύνη σήμερα, με τα όσα συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα με την υπόθεση του κ. Ψωμιάδη, δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και κατά τεκμήριο μας θεωρεί παραβάτες. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι  δεν είμαστε ελέφαντες. Όπως διαπιστώσατε κι εσείς, όλες οι επιτροπές λειτούργησαν άψογα και νόμιμα και το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε καμία σχέση με τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Και αυτό είναι και το σημείο το οποίο με εκπλήσσει. Και εκπλήσσομαι ακόμα περισσότερο, που πριν ακόμα λάβω κάποιο ειδοποιητήριο, εδώ και λίγο καιρό, ορισμένοι γνωρίζουν ότι θα κατηγορηθώ. Επαναλαμβάνω, ότι δεν έχω πάρει ακόμα καμία ενημέρωση από την εισαγγελία. Ό,τι σας λέω τώρα, το έμαθα από τους άλλους συγκατηγορούμενούς μου, οι οποίοι είναι τα δύο μέλη της επιτροπής η κ. Ελένη Μαρκοπούλου και ο κ. Γιώργος Φουντουκίδης, ενώ για ηθική αυτουργία κατηγορούμαστε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ κ. Ζέτα Ρίζου και εγώ ως Πρόεδρος του Δ.Σ. χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν βρισκόταν στην Αθήνα για να βρει δικηγόρο για την υπεράσπισή του, ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι «Στην Αθήνα βρισκόμουν για να διασφαλίσω δωρεάν ρεύμα για τους Φλωρινιώτες, θέσεις εργασίας και την επαναλειτουργία του τρένου. Δικηγόρους άξιους και καλούς έχουμε και στη Φλώρινα».