Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του Νομού Φλώρινας, παραχώρησε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.
Η συνέντευξη δόθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Φλώρινας, παρουσία των Αντιδημάρχων και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.
Ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Σας καλωσορίζω στην πρώτη μας συνέντευξη για το 2012. Το κύριο θέμα της συνέντευξης είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία είχε τεθεί ο Δήμος Φλώρινας τις προηγούμενες ημέρες, ενώ θα αναφερθούμε και σε πολλά άλλα θέματα τα οποία αφορούν στο Δήμο Φλώρινας.
Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε τρεις σημαντικές χιονοπτώσεις στο Δήμο μας, τις οποίες ακολούθησε πολύ μεγάλος παγετός. Στη 2η χιονόπτωση είχαμε και αποκλεισμό χωριών, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για δύο-τρεις μέρες και σπάσιμο κλαδιών από το βάρος του χιονιού. Πρέπει να σας πω ότι ορισμένα χωριά δεν έχουν νερό, γιατί έχει παγώσει το δίκτυο ύδρευσης και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε όλες αυτές τις βλάβες. Τη στιγμή αυτή, το αλάτι στο Δήμο Φλώρινας έχει τελειώσει. Για την προμήθεια του αλατιού είχαμε προϋπολογίσει το ποσό των 40.000,00€, είχαμε επίσης και περίπου 200 τόνους από την περσινή χρονιά και όλο αυτό το αλάτι έχει εξαντληθεί. Έχουμε ρίξει μέχρι και σήμερα στους δρόμους περίπου 1000 τόνους αλάτι.
Το ποσό που είχαμε προβλέψει για τη μίσθωση μηχανημάτων για τον αποχιονισμό, έχει τελειώσει, καθώς οι ώρες εργασίας που είχαμε προβλέψει, σύμφωνα με την περσινή χρονιά για όλη τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν ήδη εξαντληθεί.
Έχοντας υπόψη μας όλα αυτά, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το έγγραφο το οποίο έστειλα στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το οποίο στάλθηκε επίσης στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Μπάστα και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή, εστάλη στις 16 Ιανουαρίου 2012 το μεσημέρι. Μέχρι το μεσημέρι είχα δώσει τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, με κύριο θέμα το πολικό ψύχος το οποίο επικρατούσε στο Δήμο μας.
Μετά την παραλαβή του εγγράφου από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μπούφη, είχα τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του τις απογευματινές ώρες και μου είπε ότι συντρέχουν οι λόγοι και θα κηρυχθεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η φράση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ξενίζει πολλούς. Σε πολλούς δημιουργεί ερωτήματα και πολλούς φοβίζει. Μια περιοχή τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόβλημα, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει, είτε οικονομικά, είτε με τα μηχανικά μέσα τα οποία διαθέτει, είτε με προσωπικό. Εμείς πλέον οικονομικά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, μηχανικά μέσα είχαμε αλλά και αυτά δεν επαρκούν, ενώ προσωπικό δεν είχαμε. Να επισημάνω ότι την άνοιξη, όταν ζήτησα από το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση για πρόσληψη 40 ατόμων προσωπικό με οχτάμηνη σύμβαση, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις, μας ενέκρινε μόνο 12 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία απασχολήθηκαν για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, διότι αν δεν προσλαμβάναμε άτομα για να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, τότε θα είχαμε και κλειστούς παιδικούς σταθμούς όλο το χρόνο. Έτσι, δεν είχαμε εργάτες και χειριστές για τις ανάγκες του αποχιονισμού.
Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, οι λόγοι υπήρχαν.
Όταν κηρύσσεται μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να ζητήσει βοήθεια από την πολιτεία, είτε οικονομική, είτε προμήθεια μηχανημάτων, είτε οτιδήποτε άλλο. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, μετά την κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στείλαμε κάποιες επιστολές προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης και ζητήσαμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα πιο απαραίτητα για το δήμο μας.
Η πρώτη επιστολή, εστάλη προς τον κύριο Πρωθυπουργό και κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, από τους οποίους μέχρι σήμερα έχει απαντήσει μόνο ο κ. Καρατζαφέρης, από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Στον κύριο Πρωθυπουργό εξηγούμε σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος μας και ζητάμε:
1ον) την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης,
2ον) την επιδότηση των δημοτών μας με έκπτωση 80% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπως ισχύει ήδη και για τους εργαζομένους της, γιατί εδώ είναι τα ορυχεία, οι μονάδες της ΔΕΗ, έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί ήδη αυτή η επιδότηση στους δημότες μας, ώστε και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά μας, αλλά και να μειωθεί η ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
Επίσης, από τον κύριο Πρωθυπουργό ζητήσαμε την παρέμβασή του για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για την κατασκευή της Τηλεθέρμανσης. Πρέπει να σας πω, ότι ο φάκελος της τηλεθέρμανσης έχει σταλεί στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί το ποσό της επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή του έργου. Πρόσφατα παραλάβαμε μια επιστολή με την οποία μας ζητούνται τωρινά στοιχεία, ώστε να λάβουν τις αποφάσεις τους. Ακόμα ζητείται και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί και η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ, για να προχωρήσει το έργο. Εμείς, ζητάμε από τον κύριο Πρωθυπουργό να υπάρξει παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου, για να λυθεί το θέμα της ιδίας συμμετοχής.
Και γιατί το ζήτησα αυτό;
Πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα, οι ενεργειακοί Δήμοι και οι Περιφερειάρχες είχαμε συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και συζητήσαμε το θέμα του Τοπικού Πόρου. Και μάλιστα, δε σας κρύβω ότι ζήτησα από τον κ. Παπακωνσταντίνου την επιδότηση των δημοτών μας με έκπτωση 80% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Με την κατασκευή της τηλεθέρμανσης θα υπάρξει η ανακούφιση των νοικοκυριών περίπου 40% σε σχέση με το σημερινό κόστος θέρμανσης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι, ναι, θα το δούμε, όμως δεν προχωρήσαμε ούτε σε νέο ραντεβού, ούτε σε περεταίρω συζήτηση για την τηλεθέρμανση. Και μολονότι του ζήτησα άμεσα ραντεβού, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα μέχρι σήμερα.
Για τον Τοπικό Πόρο ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω λίγο τα πράγματα, γιατί ακούστηκαν και πολλές ανακρίβειες. Αυτό που συμφωνήσαμε στη σύσκεψη αυτή, είναι ότι το ποσό που αντιστοιχεί στον Τοπικό Πόρο του 2011, θα δοθεί σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, δηλαδή 50% οι Δήμοι και 50% οι Περιφέρειες. Όμως η απόφαση που είχε βγει, ανέφερε ότι ο Τοπικός Πόρος, που δε θα είχε απορροφηθεί κατά τη διάρκεια της πενταετίας θα δινόταν στην περιφέρεια, η οποία και θα τον χειριζόταν. Εδώ υπήρξε η αντίθεσή μου και διαφώνησα. Γιατί δε μας δώσανε την ευκαιρία το 2011 να κάνουμε προτάσεις και να υλοποιήσουμε τα έργα που θέλαμε. Είναι σαν να κάνετε δώρο στην Περιφέρεια και είμαι αντίθετος, γιατί το ποσό αυτό μας ανήκει, δήλωσα στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Υπουργός, μετά την παρέμβασή μου άλλαξε την απόφαση και με ορθή επανάληψη της απόφασης αναφέρει ότι το ποσό του Τοπικού Πόρου το οποίο δεν απορροφήθηκε την προηγούμενη πενταετία, θα μεταφερθεί στην επόμενη πενταετία και θα αναλογεί στον αντίστοιχο Δήμο που δεν το απορρόφησε. Οπότε, το ραντεβού το οποίο επιδιώκω με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι για να εξασφαλίσουμε μια εγγυητική επιστολή στην οποία θα αναφέρεται ότι το ποσό που αναλογεί στο Δήμο Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο, θα διατεθεί για ιδία συμμετοχή στη ΔΕΥΑΦ για την τηλεθέρμανση, ώστε να καλύψουμε αυτό το ποσό και να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.
ποσό των 500.000,00€ για την αποκατάσταση των δρόμων, επειδή έχουν δημιουργηθεί φθορές λόγω του μεγάλου ψύχους που είχαμε.
Στη συνέχεια, στείλαμε άλλο έγγραφο προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Παιδείας και στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την επιπλέον χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, ώστε να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Όπως γνωρίζετε, οι επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων, είναι σχεδόν ίδιες για όλη την Ελλάδα. Πριν από λίγο έδωσα μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Flash των Αθηνών και στον κ. Ευαγγελάτο, όπου αναφερθήκαμε μόνο στο θέμα των επιχορηγήσεων των σχολικών μονάδων. Και μπορώ να πω ότι έχουν καταλάβει πλέον όλοι, ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει η ίδια επιχορήγηση για τα σχολεία της Φλώρινας και για τα σχολεία της Αττικής. Να τονίσω ότι οι επιχορηγήσεις, τις οποίες δώσαμε μέχρι σήμερα, έχουν εξαντληθεί όλες για τη θέρμανση λόγω του μεγάλου ψύχους.
Μετά από τις επιστολές αυτές και μετά από τη σύγκλιση του αρμόδιου οργάνου για την έκτακτη ανάγκη, που έγινε από την Περιφέρεια, στείλαμε και ένα έγγραφο προς τον κ. Περιφερειάρχη, το οποίο το κοινοποιήσαμε στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Μπάστα, όπως και στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη. Στο έγγραφο αυτό, επισημάναμε ποια είναι τα μηχανήματα και το προσωπικό που έχει στη διάθεση του ο Δήμος, καθώς επίσης επισημάναμε και τις ενέργειες που έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια, ώστε να μας βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να απεγκλωβιστούμε από τα πολλά χιόνια που υπάρχουν μέσα στην πόλη, να ανοίξουν οι δρόμοι στα χωριά.
Με λύπη μου θα πω, ότι ανταπόκριση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είδαμε, ούτε βέβαια και τις προηγούμενες μέρες που ήμασταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο διάστημα που βρισκόμουν στην Αθήνα, επισκέφθηκα και τον ΟΓΑ και συγκεκριμένα το τμήμα των ανταποκριτών, γιατί αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα και με τους ανταποκριτές του ΟΓΑ. Ορισμένοι από αυτούς έχουν βγει στη σύνταξη και δεν μπορούν οι ασφαλισμένοι να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους ή να γράψουν τα φάρμακα τους ή να πάρουν οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζονται. Φυσικά το σύστημα του ΟΓΑ, αλλάζει από το 2012 και δε θα πληρώνονται πλέον οι ανταποκριτές ανάλογα με το πόσα χωριά έχουν, αλλά για κάθε περιφερειακή ενότητα θα υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα το επιμερίζονται οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, που είναι σε αυτή την περιοχή. Συζητώντας με τους αρμοδίους, μου είπαν ότι σύντομα θα έχω μια απάντηση, ώστε να σταματήσει και η ταλαιπωρία των κατοίκων.
Σχετικά με το τρένο, έχω να σας πω ότι τις προηγούμενες ημέρες επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρώην Υπουργό Μεταφορών κ. Βούγια, ο οποίος είχε χειριστεί το θέμα του ΟΣΕ και μετά από τη συζήτησή μας στείλαμε ένα έγγραφο ως Δήμος, προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου αναφέρουμε ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια λειτουργίας του τρένου στη Φλώρινα, βάζοντας ακόμα και λεωφορεία προκειμένου να μεταφέρουμε τα ΚΑΠΗ και τα σχολεία που θα έρθουν στη Φλώρινα με τρένο, στους αρχαιολογικούς μας χώρους, στο χιονοδρομικό ή και μέχρι τις Πρέσπες. Μετά από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Βούγια πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για το τρένο. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί ήδη μια συνάντηση με το σημερινό Υπουργό Μεταφορών και το Δήμαρχο Αμυνταίου, για την οποία όμως θα μας ενημερώσει ο κ. Ιωσηφίδης.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στα αγροτικά ιατρεία του Δήμου μας. Έχουν ειπωθεί και γραφεί πολλά για τα αγροτικά ιατρεία, ειδικά γι’ αυτό των Κλεινών, όπου ο Πρόεδρος από μόνος του έβαλε μια ανακοίνωση ζητώντας από τον κάθε κάτοικο το ποσό των 0,50€ για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για τη θέρμανση του χώρου. Τα αγροτικά ιατρεία ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Δήμο. Ως Δήμος συνδράμουμε μέχρι εκεί που μπορούμε. Εάν έχουμε διαθέσιμους χώρους θα τους παραχωρήσουμε, αλλά για τη λειτουργία τους υπεύθυνο είναι το Νοσοκομείο Φλώρινας και για την ακρίβεια το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου. Και γι’ αυτό το θέμα έστειλα επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Διοικητή του Νοσοκομείου και στο Κέντρο Υγείας Αμυνταίου, με την οποία ζητάμε να μας ενημερώσουν για το ποιος είναι αρμόδιος για τον ορισμό και τον έλεγχο των ιατρών στα αγροτικά ιατρεία, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο αγροτικός ιατρός πηγαίνει όποτε θέλει, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων της Κοινότητας. Επίσης, σε ποιον υπάγεται η υποχρέωση για τη θέρμανση, την καθαριότητα, την ύπαρξη τηλεφωνικών συνδέσεων και γενικότερα για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών των αγροτικών ιατρείων. Περιμένω την απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να ξέρουμε πώς να κινηθούμε. Εάν προβλέπεται από κάποιο νόμο ή εγκύκλιο ότι η λειτουργία των αγροτικών ιατρείων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην αρμοδιότητα των Δήμων, τότε θα αναλάβουμε όλες τις δαπάνες τους. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τα έξοδα αυτά και θα μπορέσουν να πληρωθούν και οι προμηθευτές. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε καμία προμήθεια, εάν ως Δήμος δεν έχουμε τη σχετική αρμοδιότητα.
Θα επανέλθω στο θέμα της κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη του Δήμου Φλώρινας και θα πω ότι με αυτή επωφελούνται και οι αγρότες που είχαν ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται το εξής: «Ειδικότερα θέματα που αφορούν στην προστασία ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στη χώρα μας από κινδύνους χιονοπτώσεων και παγετού, δρομολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ένας ακόμη λόγος, επομένως, που ζητήσαμε την κήρυξη του Δήμου μας σε έκτακτη ανάγκη, ήταν για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας.
Πριν από λίγες μέρες είχαμε συνάντηση με τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχελάκη, στον οποίο παραδώσαμε μια επιστολή, προκειμένου να την δώσει στον κ. Σαμαρά. Στην επιστολή αυτή αναφερόμαστε στα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και συγκεκριμένα στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης του Δήμου, στην κατασκευή του κάθετου άξονα Εγνατίας οδού- Νίκης και στην επαναλειτουργία του τρένου.
Χθες, είχαμε και συνάντηση με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Παπαϊορδανίδη. Το τονίζω για μια ακόμη φορά, πως ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εκπρόσωπο της Περιφέρειας σε συνάντηση επιπέδου εργασίας και αντιμετώπισης προβλημάτων στο Δήμο μας.
Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου «ΓΑΙΑ» των ορυχείων Αχλάδας, έχω να σας πω ότι ο Δήμος Φλώρινας συμπαρίσταται στην προσπάθεια και τον αγώνα τους, διότι πάρα πολλές οικογένειες θα μείνουν άνεργες με το κλείσιμο των ορυχείων της Αχλάδας. Εμείς, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην κλείσουν τα ορυχεία, αλλά να βρεθεί λύση για την περιοχή, για να μην έχουμε κανέναν άνεργο. Θα στείλουμε δε και σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό και στη ΔΕΗ, ώστε, εάν δεν είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, τουλάχιστον να μπορέσουν οι οδηγοί να εργαστούν σε άλλο ορυχείο της ΔΕΗ.
Πριν από δύο μέρες μας ήρθε και η επιχορήγηση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, και πιστεύω ότι με την ευαισθησία που μας διακρίνει απέναντι στους δικαιούχους θα μπορέσουν να πάρουν σύντομα τα χρήματα τους.
Θα ήθελα να σας πω λίγα πράγματα και για τη συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά άσχημα, κακόβουλα και κακόγουστα. Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: το πρόγραμμα το οποίο καταρτίσαμε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο , δε σημαίνει ότι θα πάμε σε όλες τις εκθέσεις. Είναι οι εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ και σε αυτές έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε. Δηλώσαμε αυτά τα μέρη και αν αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι πρέπει να συμμετέχουμε σε κάποιες εκθέσεις από αυτές, τότε πρέπει να ξέρετε ότι δε θα καταβάλει όλο το ποσό συμμετοχής ο Δήμος, παρά μόνο τα μισά. Τα υπόλοιπα θα επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Τουρισμού. Άρα καταλαβαίνετε ποιο είναι το όφελος σε αυτή την περίπτωση».