Από το κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Μη καταβολή αποζημιώσεων σύμφωνα με το πραγματικό ύψος των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στους φασολοπαραγωγούς των Πρεσπών.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή των Πρεσπών και των Κορεστείων του Νομού Φλώρινας με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημίες στην παραγωγή φασολιών. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ αποφάνθηκαν, ότι οι ζημίες στην περιοχή των Κορεστείων βρίσκονται στο 57% της παραγωγής και στην περιοχή των Πρεσπών στο 25%. Διαπιστώθηκε δηλαδή, μεγάλη απόκλιση του ύψους των ζημιών σε μία ενιαία γεωγραφική περιοχή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος» είχε πάρει στοιχεία πριν τις βροχοπτώσεις για το παραγόμενο προϊόν, υπολογιζομένης και της φύρας, με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών ανά αγροτεμάχιο και περιοχή και το ίδιο έπραξε μετά τις βροχοπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάσθηκαν αρμοδίως αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν, στοιχεία τα οποία είναι αξιόπιστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού λαμβάνονται ανά αγροτεμάχιο και περιοχή. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι το ύψος των ζημιών ανέρχεται στο 45% της παραγωγής.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα για να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων στους φασολοπαραγωγούς των Πρεσπών στο πραγματικό τους ύψος;
  2. Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψιν τα στοιχεία του συνεταιρισμού τα οποία είναι αξιόπιστα και προκύπτουν από την ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών ανά αγροτεμάχιο και περιοχή;
Pin It

Αφήστε μια απάντηση