Από τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στην Φλώρινα

25MARTIOY_PLATEIAM_FLO225MARTIOY_PLATEIAM_FLO1

O επίσημος εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» παρουσία του πατρός Ιουστίνου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας της πόλης και του Νομού.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον φιλόλογο καθηγητή του 1ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, Δημήτριο Παπαδόπουλο, ενώ η θεατρική ομάδα των μαθητών της Στ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας σε σκηνοθεσία-διδασκαλία του Παύλου Μπαμπάκου παρουσίασε την παράσταση «αποΜΝΗΜΟΝεύματα», η οποία περιελάμβανε συμβολικές σκηνές με δραματοποιημένα απομνημονεύματα αγωνιστών του ’21, με ευλαβική τιμή στα περασμένα αλλά και προβληματισμό στα τωρινά.

25MARTIOY_EKDHLOSI_PE_FLO225MARTIOY_EKDHLOSI_PE_FLO1

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτριος Ηλιάδης, θέλοντας να τονίσει τον Εθνικό χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821 τόνισε τα εξής:

“… Συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ για να γιορτάσουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Εθνική Επέτειος, δεν σημαίνει, όμως, μόνο την ευλαβική αναπόληση των ιστορικών γεγονότων και την απότιση τιμής σ’ εκείνους που, με τις συλλογικές ή ατομικές τους πράξεις, ξεπέρασαν τα συνηθισμένα μέτρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σημαίνει ακόμη, την διαρκή προσπάθεια γονιμοποιήσεως της προσφοράς των ηρώων του παρελθόντος, έτσι ώστε, σε κάθε στιγμή, να αναπλάθεται η ψυχική και πνευματική έξαρση, που χρειάζεται ένας λαός για να ζήσει μεγάλες ιστορικές ώρες.

Το ’21 είναι η μεγάλη ιστορική ώρα του Νέου Ελληνικού Έθνους. Είναι το αποκορύφωμα της επικής πάλης, που για 400 χρόνια διεξήγαγε ο ελληνισμός, προσπαθώντας να κρατήσει ανέπαφη και άθικτη την βαρειά κληρονομιά των αιώνων ιστορίας του: την Εθνική του Συνείδηση. Από την πάλη αυτή ο ελληνισμός

εξήλθε-για μια ακόμη φορά- νικητής. Με όπλα του την αναμφισβήτητη πνευματική του υπεροχή, το βαθύ του θρησκευτικό συναίσθημα και την γνώση της ιστορικής του προσφοράς προς την ανθρωπότητα, ο ελληνισμός άντεξε στην απόπειρα βιασμού της Εθνικής του Συνείδησης. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η Εθνική Συνείδηση φλόγισε τις ψυχές των αγωνιστών του ’21 και πότισε το πάλλευκο κρίνο της Ελευθερίας.

Η Επανάσταση του ’21 είναι η πραγμάτωση της απόφασης του ελληνισμού να συνεχίσει ανεμπόδιστα και ανεπηρέαστα την εθνική του πορεία. Είναι η αυθόρμητη και φυσική έκφραση του πνεύματος του λαού μας, αυτού ακριβώς του πνεύματος κράτησε αλώβητη την Εθνική μας Συνείδηση στο διάβα των αιώνων. Γι’ αυτό η Επανάσταση του ’21 είναι ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Γιατί ένας λαός σύσσωμος ξεσηκώθηκε εναντίον ενός άλλου λαού, αλλόθρησκου και αλλόφυλου.

Μοναδικός σκοπός της Ελληνικής Επαναστάσεως υπήρξε η απελευθέρωση της φυλής και του έθνους από τα βαρβαρικά δεσμά των Οθωμανών. Το «21 δεν είναι δημιούργημα μιας κοινωνικής «τάξης», αλλά αποτέλεσμα ομόθυμης ψυχικής και πνευματικής ανάτασης όλων των Ελλήνων. Δυστυχώς σήμερα εντονότερα παρά ποτέ, καταβάλλεται συστηματική και μεθοδευμένη προσπάθεια αλλοίωσης και διαστρέβλωσης του αληθινού πνεύματος του ’21.

Το φως, όμως, του ’21 είναι πολύ πιο δυνατό από το πάθος των αρνητών του. Γιατί το άναψαν οι φλογισμένες ψυχές των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της Επανάστασης, που μοναδικό τους στόχο είχαν την Ελευθερία της Πατρίδας. Γι αυτό κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα δεν ακούστηκε ούτε ένα ταξικό σύνθημα. Γι’ αυτό ο πρίγκηπας Υψηλάντης πολέμησε δίπλα στον «ταπεινό» Νικηταρά. Γι» αυτό οι «άρχοντες» Δεληγιανναίοι δέχθηκαν σαν αρχηστράτηγο τον πάμπτωχο Κολοκοτρώνη. Γι’ αυτό οι Υδραίοι Καπεταναίοι συμπολέμησαν με τον ξυπόλητο Κανάρη. Γιατί όλοι τους ένοιωθαν Έλληνες και μόνον Έλληνες…

Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, έχουμε χρέος να διατηρούμε άσβεστο το φως που άναψε στις 25 Μαρτίου του 1821 στην Αγία Λαύρα, κάτω από το βλέμμα του Χριστού και της Παναγιάς.”

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση