ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – Επιστροφή στη φύση… για τον Μικρό Τζον και τον Νικήτα

Ημ/νία Ανάρτησης: 25 Ιανουαρίου, 2012

arktouros-epanentaxi-2

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιστρέφει στη φύση δυο ορφανά αρκουδάκια, μετά από περίθαλψη 9 μηνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι 2 υγιείς νέες αρκούδες που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.

Μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις περίθαλψης και επανένταξης αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές Φλώρινας, τα αρκουδάκια είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η επανένταξη των 2 μικρών αρκούδων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21/01/2012 από την Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.

arktouros-epanentaxi-1

Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε εν μέσω παγετού και χιονοκάλυψης σε δασική περιοχή που αποτελεί φυσικό βιότοπο της αρκούδας. Οι ειδικοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαμόρφωσαν μια –κατά το δυνατόν- φυσική φωλιά όπου τοποθετήθηκε ειδική διαδικτυακή κάμερα που προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή αλλά και να παρακολουθούν τα αρκουδάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα. Το κοινό μπορεί καθημερινά να παρακολουθεί πλάνα από τον ύπνο και τη ζωή των δύο μικρών στη σελίδα που διατηρεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3-ARCTUROS/176680342344246

Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας τοποθετήθηκαν στη φωλιά, το καινούργιο τους φυσικό σπίτι αφού ναρκώθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια. Όμως και μετά το χειμέριο ύπνο τους δεν θα μείνουν εντελώς μόνοι. Οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα τα παρακολουθούν μέσω δορυφόρου… Τα ειδικά κολάρα-πομποί που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών του ολόκληρο το 24ωρο. Έτσι θα ξέρουμε που βρίσκονται και αν τα καταφέρνουν. Αυτό σημαίνει ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο φύλακας της αρκούδας.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης Δρ. Βιολογίας, Αλέξανδρος Καραμανλίδης δήλωσε:  «Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της χώρας μας και η προσπάθεια επανένταξης 2 ορφανών αρκούδων πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Η όλη προσπάθεια έχει 2 πολύ σημαντικές πτυχές: η πρώτη είναι η επιστημονική·  τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως και έτσι οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα συλλέξουν μοναδικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά και τη βιολογία της καφέ αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμέριου λήθαργου. Η δεύτερη σημαντική πτυχή σχετίζεται με την προστασία του είδους· εάν το εγχείρημα επανένταξης επιτύχει τότε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Ελληνική Πολιτεία θα έχουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την προστασία του είδους στη χώρα μας.»

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης Ομάδα από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κ. Νατάσας Κομνηνού. Συμβουλευτική συμμετοχή είχε και ο Πρώην Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας, Dr John Beecham.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός Τζον και ο Νικήτας μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες.

Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε αρκούδα μετράει!

TAGGED: Αρκτούρος,