ΑΣ ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551: Επιστολή για τον παγετό του 2021

ΑΣ ΒΟΚΕΡΙΑΣ 551 ΜΑΝΙΑΚΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: ΟΛΙΚΟΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ 2021

 

Στη συνέχεια μιας δύσκολης χρονιάς με όψιμους παγετούς και με αποζημιώσεις, που δεν έγιναν δεκτές σε πάρα πολλές ποικιλίες ροδάκινων, οι οποίες όμως θα αποκατασταθούν από τα deminimis χωρίς όμως το ποσό της αποζημίωσης να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έτσι μπήκαμε στο 2021 λαβωμένοι οικονομικά με τους παγετούς καταγεγραμμένους από τους δυο μετεωρολογικούς σταθμούς στο Μανιάκι και στο Φαράγγι του Δήμου Αμυνταίου στις 25-26-27 Μαρτίου με θερμοκρασίες από -4.1 έως -7.7 , προκαλώντας σε αρκετές περιοχές ολικό παγετό και σε κάποιες άλλες ζημία που αγγίζει το 50%, φτάνοντας αισίως στις 9-10 Απριλίου με θερμοκρασίες από -3.8 έως -8.3. Όσα άνθη ροδακινιάς είχαν απομείνει ( το φαινολογικό στάδιο είναι η πλήρης ανθοφορία) σε κάποιες περιοχές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Άρα μιλάμε για το απόλυτο ποσοστό ζημίας 100%. Τέτοια φαινόμενα έχουμε να συναντήσουμε 18 χρόνια, όταν το 2003 δεν υπήρχε φρούτο σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου.
Έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα δεδομένα ζητούμε οικονομική αποκατάσταση με τη μορφή άμεσης προκαταβολής και εξόφληση αυτής στο τέλος του καλοκαιριού του 2021 με διαδικασίες κατεπείγουσες.

Σήμερα που όλα καταρρέουν γύρω μας πρέπει να στηρίξετε εμπράκτως τους παραγωγούς καθότι μόνο αυτοί συμβάλουν στην πραγματική οικονομία και στο ΑΕΠ της χώρας. Φτάνοντας στον Απρίλιο σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει όλες οι βασικές λιπάνσεις θρέψης των οπωροφόρων δέντρων. Έχουν γίνει οι περισσότεροι και ακριβότεροι ψεκασμοί και όλες οι χειμωνιάτικες φροντίδες που απαιτούν τις περισσότερες εργατοώρες, άρα ημερομίσθια.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτό το εισόδημα που αναμέναμε πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας, αλλά και να συνεχίσουμε να επενδύουμε για να ακολουθούμε τις εξελίξεις όπου απαιτούν οι αγορές μας. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να σκεφτείτε ότι κάθε κτήμα ροδακινιάς έχει έξοδα 600-700€/στρ. , άρα το σύνολο της αποζημίωσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιο αυτού.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα το οποίο θα βρούμε μπροστά μας, είναι τα έσοδα των συνεταιρισμών τα οποία προέρχονται από κρατήσεις στις πωλήσεις των φρούτων. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν φρούτα, εξαιτίας του παγετού, δεν θα υπάρχουν και έσοδα στους συνεταιρισμούς. Ζητούμε την οικονομική στήριξη των συνεταιρισμών και των οργανώσεων για τα λειτουργικά τους έξοδα και τα επενδυτικά τους πλάνα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΤΟ ΔΣ

Pin It

Αφήστε μια απάντηση