Κάνοντας ένα ταξίδι στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος την γεωγραφική και αναπτυξιακή κατανομή των κρατών. Σε όλα τα σύγχρονα κράτη της Ευρώπης, η ανάπτυξη ξεκινά από τον βορρά. Η Ελλάδα δυστυχώς ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη, πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα. Ανάπτυξη στην Ελλάδα, γινόταν και γίνεται μόνο στο κεντρικό «κράτος των Αθηνών». Ο Ν. Φλώρινας, η αρχή της Ελλάδας, δεν γνώρισε την απομόνωση μόνο στις μέρες μας όπου επικρατεί πρωτοφανής κρίση, αλλά από την πρώτη στιγμή που απελευθερώθηκε από την τουρκική κατοχή και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Και όταν λέμε στις μέρες μας, απομόνωση του νομού της Φλώρινας, εννοούμε πολιτισμική, κοινωνική, γεωγραφική, οικονομική-αναπτυξιακή αλλά προ πάντων πολιτική απομόνωση.
Η πολιτισμική απομόνωση συνίσταται στο ότι ποτέ το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε την πολιτισμική κληρονομιά των προγόνων μας στον τόπο. Νεοκλασικά κτίρια σε ολόκληρο τον νομό μαραζώνουν και απροστάτευτα καταλήγουν σε ερείπια. Έθιμα παραδομένα και κυνηγημένα από διάφορες καταστάσεις τείνουν να εκλείψουν. Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι και όχι μόνο…,που εξυπηρετούν συμφέροντα διαφόρων άλλων καταστάσεων και όχι διατήρησης της παράδοσης, έχοντας και την οικονομική ενίσχυση τοπικών και κρατικών φορέων, απομονώνουν και δυσφημούν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.
Η κοινωνική απομόνωση, έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της, το τεράστιο-χρόνιο και μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή, αυτό της ανεργίας. Ποτέ στην περιοχή δεν δόθηκαν τα κίνητρα για νέους επιχειρηματίες, για νέους αγρότες, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α., έτσι ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να σταδιοδρομήσουν οι νέοι της Φλώρινας. Αντί αυτών των κινήτρων το κεντρικό κράτος ενσωμάτωσε στους κατοίκους της περιοχής, την νοοτροπία του βολέματος στο δημόσιο. Οι περισσότεροι που έμεναν στην Φλώρινα, ήταν δημόσιοι υπάλληλοι στις λίγες υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, η οποία αποτυπώνεται σε τρομακτικά ποσοστά. Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα επίσης, οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ όλων αυτών που είχαν βολευτεί και των κατοίκων που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Και τέλος, η κοινωνική ένταξη των πολλών οικονομικών μεταναστών, μιας και ο νομός συνορεύει με δύο χώρες, μη μέλη, της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις αδιαφόρησαν και για τα τρία αυτά σημαντικά προβλήματα.
Η γεωγραφική, οικονομική-αναπτυξιακή απομόνωση αφορά την αμέλεια της πολιτείας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο νομός Φλώρινας γεωγραφικά είναι το σταυροδρόμι μεταξύ τριών χωρών. Της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM. Δυο συνοριακές γραμμές (Νίκης-FYROM και Κρυσταλλοπηγής-Αλβανίας) οι οποίες χαρακτηρίζονται επιεικώς απαράδεκτες έχοντας για δρόμους, <<δρόμους ενός Τρίτου Κόσμου>>. Η λύση της καθέτου οδού πάνω στην Εγνατία Οδό, που θα κατέληγε στο τελωνείο της Νίκης και η βελτίωση του δρόμου, προς το τελωνείο της Κρυσταλοπηγής και στις Πρέσπες δεν έγιναν ποτέ. Και αντί αυτών, δρομολογήθηκαν σακατεμένοι, μη περιφρουρούμενοι δρόμοι με λακκούβες και μπαλώματα παντού.
Η εκμετάλλευση και η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, με μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες πίστες πανελλαδικά, ανύπαρκτη, με τον κόσμο να προτιμά χιονοδρομικούς προορισμούς, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και άμεση πρόσβαση. Τα όμορφα τοπία, των Πρεσπών, με τις απέραντες λίμνες και την πλούσια περιβαλλοντική ομορφιά τους απομονωμένα, χωρίς την εύκολη πρόσβαση σε αυτά και περιθωριοποιημένα στην εκμετάλλευση τους, από άλλους νομούς…..
Τα τοπικά προϊόντα (φασόλια-πιπεριές-πατάτες-σιτάρι και τα κρασιά), στις χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα, να μην μπορούν οι αγρότες μας, να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή τους. Η μη τυποποίηση τους, καθώς και η εύκολη εισαγωγή ιδίων προϊόντων από άλλες χώρες, έχουν ξεφτιλίσει την παραγωγή τους. Τα μόνα έργα που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα και για το οποίο κάποιοι ένιωθαν περήφανοι είναι αποθήκες…
Η πολιτική απομόνωση, συνίσταται στο ότι οι περισσότεροι πολιτικοί από την περιοχή μας, δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για την τύχη αυτού του τόπου. Και αναφέρομαι, και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η Φλώρινα έχασε πολλές ευκαιρίες και χάνει ακόμα και τώρα. Οι άνθρωποι αυτοί κοιτώντας πάντα το προσωπικό και μικροκομματικό τους συμφέρον, δεν ακούμπησαν ούτε ακουμπούν στο ελάχιστο τα πραγματικά προβλήματα των Φλωρινιωτών. Και ας έβγαιναν στην εξουσία (με βολέματα και υποσχέσεις) και ας έμεναν χρόνια εκεί. Ποτέ δεν κοίταξαν μακροχρόνια, ποτέ δεν σκεφτήκαν τις τύχες των παιδιών τους.
Σήμερα για την Φλώρινα, πέραν όλων αυτών των προβλημάτων, η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας. Η διακοπή της λειτουργίας του τρένου, συμβάλει ακόμα περισσότερο, στην απομόνωσή της. Οι οικονομίες του μέσου Φλωρινιώτη θα ελαχιστοποιηθούν και οι δυσκολίες στην πρόσβαση στην Θεσσαλονίκη θα μεγαλώσουν. Η όλο και αυξανόμενη τιμή του ΦΠΑ καθήλωσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η αδυναμία ελέγχου της αγοράς, εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων βασικής ανάγκης. Η ενδεχόμενη εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης, με αυτό της κίνησης, θα έχει σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά, μιας και ο νομός μας είναι ο πιο ορεινός νομός, που βιώνει τις πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο κανένας άλλος (ο κ. Παπακωνσταντίνου σαν Δυτικό- Μακεδόνας θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά αυτό). Τέλος η απομόνωση του νοσοκομείου μας, δυσκολεύει πολύ τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση, σε ένα αναφαίρετο δικαίωμα, αυτό της υγείας. Η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οδηγεί τους πολίτες σε νοσοκομεία άλλων νομών (Μποδοσάκειο).
Ευθύνες για όλη αυτήν την κατάσταση, όπως και για την κατάσταση γενικώς στην χώρα, υπάρχουν πολλές. Οι πολιτικοί- οι συνδικαλιστές-τα λαμόγια που καταχράστηκαν τις διοικήσεις των οργανισμών-ακόμα και οι απλοί πολίτες που στήριζαν όλους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας και του νομού μας. Η γενιά μας πάντως δεν έχει ευθύνες και είναι αυτή, που θα αναγκαστεί και αναγκάζετε να υποστεί τις δυσκολίες της εποχής.
Όλος ο κόσμος, μπορεί να καταλάβει την αναγκαιότητα των λύσεων όλων αυτών των προβλημάτων. Ο Ν. Φλώρινας είναι σε δραματική κατάσταση και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα μέτρα της, ώστε όλα αυτά τα προβλήματα να συρρικνωθούν και να λυθούν. Πρέπει να ακούσει την Νεολαία που αφουγκράζεται τις δυσκολίες τις εποχής, αλλά δεν είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας. Και τέλος πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα και πλούτισαν στις πλάτες του ελληνικού λαού.