
Γνήσιος Παραδοσιακός Χαλβάς Φαρσάλων Γιαννάκος
Χαλβάς με όνομα και ιστορία!
Σας περιμένουμε για τον γνήσιο παραδοσιακό χαλβά φαρσάλων στην Εμποροπανήγυρη Αμυνταίου από 5 έως 9 Οκτωβρίου 2023.
Με αγάπη και μεράκι συνεχίζουμε την παραδοσιακή χειροποίητη παρασκευή του χαλβά Φαρσάλων.
Καταγωγή μας είναι η μάνα του χαλβά και η οικογένεια μας από τις πιο γνωστές στα Φάρσαλα για την παρασκευή αυτού του παραδοσιακού ιδιαίτερου γλυκού αφού ο παππούς μας είναι ο γνωστός “Ο παππούς Μιχάλης ο Φαρσαλινός” Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε στις 29-09-2007 στην γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα για την διατήρηση, παράδοση και διάδοση του χαλβά Φαρσάλων.
Χαλβάς Φαρσάλων “ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ”
Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία…!
Η ιστορία του χαλβά Φαρσάλων ξεκινά από τα βάθη των αιώνων κάπου στο 1420 με 1430 όπου και υποδουλώθηκε η περιοχή των φαρσάλων από τους Τούρκους.
Στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλίας αλλά κυρίως στα Φάρσαλα και την Λάρισα ήταν ευρέως γνωστή η παρασκευή του χαλβά.
Η προέλευση του έχει τούρκικες ρίζες και εκείνα τα χρόνια παρασκευάζονταν τρία διαφορετικά είδη.
Ο «πιρίντς», ο «κόμματ» και ο «σαπούν».
Ο «πιρίντς» παρασκευάζονταν με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» με νισεστέ όπου ήταν πολύ σκληρός και λευκού χρώματος και ο «σαπούν» όπου παρασκευάζονταν με νισεστέ, ζάχαρη και λάδι.
Οι Τούρκοι παρασκεύαζαν τον χαλβά χωρίς την γνωστή καραμελένια και σκληρή κρούστα που έχει σήμερα γι’ αυτό και τον ονόμασαν «σαπούν» ή αλλιώς «σαπουνέ » επειδή στην όψη του έμοιαζε με “σαπούνι”. Οι Φαρσαλινοί τον εξέλιξαν με τα χρόνια δίνοντας του αυτήν την νόστιμη κρούστα στην επιφάνεια του.
Είναι ο γνωστός και νόστιμος χαλβάς Φαρσάλων που τρώμε σήμερα μιας κι αυτός επικράτησε από τα βάθη των αιώνων.
Είναι δύσκολο κάποιος να μυηθεί στην τέχνη του χαλβά. Είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό όπου απαιτεί γνώση μα πάνω απ’ όλα μεράκι.
Έχει ιδιαίτερη διαδικασία τόσο στην παρασκευή του όσο και στα εργαλεία με τα οποία παρασκευάζετε.
Το μυστικό είναι κατά την διάρκεια του ψησίματος. Γι’ αυτό και κάθε μάστορας έχει την δική του μοναδική τεχνοτροπία για την παρασκευή του.
Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί είναι αυτοί που κατέφυγαν στην λύση του μηχανοποιημένου χαλβά λόγω μαζικής παραγωγής ο οποίος στερείτε γεύσης από του χειροποίητου και δεν έχει αυτή τη γλυκιά καραμελένια κρούστα στην επιφάνεια του.