Δ. ΒΙΤΣΑΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

Ημ/νία Ανάρτησης: 10 Μαΐου, 2011

Το θέμα της ΔΕΗ και οι προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίησή της σε ποσοστό 17%, ήταν το θέμα που κατά κύριο λόγο συζητήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης κλιμακίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος κ. Δημήτρη Βίτσα, στα γραφεία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου. Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι χαρακτηριστική η ταύτιση των θέσεων των δύο πλευρών στο ότι «η ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση τα ενεργειακά θέματα είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μείνουν στο υπάρχον καθεστώς», συμφωνώντας ακόμα στο ότι κάθε αλλαγή στην υπάρχουσα μετοχική κατάσταση θα  σημαίνει ότι «χάνεται πλήρως ο έλεγχος» και ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα πλέον «ανενόχλητα» θα ελέγχουν και θα ρυθμίζουν την Εθνική Οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές. Εκατέρωθεν εκφράστηκε η θέση ότι ουσιαστικά μιλώντας για μετοχοποίηση «μιλάμε για ιδιωτικοποίηση/ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης του Ελληνικού λαού».
Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του Συνασπισμού στα γραφεία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ έγινε ενημέρωση από το Προεδρείο του Σωματείου για τους λόγους που τα συνδικάτα προβάλουν την πιο σθεναρή τους αντίσταση στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, εξηγώντας ότι στόχοι είναι, να μην αποδυναμωθεί η επιχείρηση, να διατηρήσει η ΔΕΗ το ¨προνόμιο¨ να παρέχει ρεύμα με φθηνή τιμή κιλοβατώρας, να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, να μην απαξιωθεί ο λιγνίτης από τη θέση του ως εθνικό καύσιμο, να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης δίδοντας ανάσα στην περιοχή, αλλά και εξασφαλίζοντας την πρόοδο και την εξέλιξή της.
Περαιτέρω, από πλευράς ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ έγινε ειδική αναφορά στους «παράλληλους απώτερους στόχους» που κρύβονται πίσω από τη μετοχοποίηση και έχουν να κάνουν με τον πλήρη έλεγχο της Οριακής Τιμής Συστήματος (Ο.Τ.Σ) και την ένταξη στο σύστημα μονάδων Φ.Α., αφού «θα μπορούν πολύ εύκολα οι ιδιώτες, τεχνηέντως, να κρατάνε εκτός λειτουργίας λιγντικές μονάδες εντάσσοντας στο σύστημα αυτές του Φ.Α».
 Η κατασκευή της «Πτολεμαΐδα V», το Φωτοβολταϊκό πάρκο που έχει εξαγγελθεί για να κατασκευαστεί στην περιοχή, το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στα Ορυχεία της Φλώρινας και συντηρεί ένα μέγα σκάνδαλο που έχει να κάνει με την απώλεια εκατομμυρίων από τη μη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, αλλά και το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα με τα αποθέματα λιγνιτών στο Ενεργειακό Λεκανοπέδιο, αποτέλεσαν μερικά ακόμα από τα θέματα για τα οποία έγινε ενημέρωση των στελεχών του ΣΥΝ.
Με τη φράση «έχουμε μπλέξει άσχημα» ο κ. Βίτσας, επικεφαλής του κλιμακίου, προσπάθησε να δώσει έμφαση στη θέση του κόμματος ενάντια στη μετοχοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια θέση ίσχυσε και για τις πρότερες μετοχοποιήσεις. Υποστήριξε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ΔΕΗ δεν μπορούν να ερμηνευθούν παρά σαν «αναποτελεσματική κίνηση», αφού με τα όσα θα αποκομίσει από την πώλησή της δεν θα απαλλαγεί από το χρέος.
Με απόλυτα σαφή τρόπο εκφράστηκε η στήριξη των κινήσεων και κινητοποιήσεων του Σωματείου για το επίμαχο ζήτημα, με την επισήμανση ότι «στον αγώνα που δίνουν σήμερα τα συνδικάτα και τον οποίο πλήρως στηρίζουμε, εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν και να αποτελέσουν κομμάτι του και όλοι οι φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αντίδραση».
Εκτιμώντας ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη μετοχοποίηση του 17% είναι υψίστης σημασίας,  οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και επικοινωνία για κάθε ένα θέμα που μπορεί να προκύψει στην πορεία και να αφορά στη ΔΕΗ έτσι ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να υπάρξει  δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων.