ΔΕΗ έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος του Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Ιουλίου, 2012

Η ΔΕΗ Α. Ε.  ανακοινώνει ότι σήμερα  13 Ιουλίου 2012 υλοποίησε με επιτυχία την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος του Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα.

Μετά την υλοποίηση, αυτής της κρίσιμης για το Έργο φάσης,  αρχίζει η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα, με στόχο την αποθήκευση νερού του ποταμού Αλιάκμονα, ανάντη της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου στο Ν. Κοζάνης,  ώστε μέχρι το τέλος του έτους να είναι δυνατή η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα.

 

Ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα λιθόρριπτο  φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκ. m3 περίπου και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκ m3, που καλύπτει επιφάνεια 22 km2, εντός των  νομών  Κοζάνης και Γρεβενών. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.

Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως  330 περίπου GWH  καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της  ΔΕΗ Α.Ε. και της  Εθνικής Οικονομίας, στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, αξιοποιώντας εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Το νέο έργο θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των νερών του  ποταμού Αλιάκμονα και στην εκπλήρωση  του πολλαπλού ρόλου, που έχουν οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική ανάπτυξη (Ύδρευση, Άρδευση, Τουριστική ανάπτυξη περιοχών, Πλημμυρική ανάσχεση  κ.λπ).

Η ΔΕΗ Α.Ε., μετά από περίπου 15 έτη από τη θέση σε λειτουργία των ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης στον ποταμό Νέστο, ολοκληρώνει επιτυχώς ένα ακόμη μεγάλο Υδροηλεκτρικό Έργο, που πρόκειται σύντομα  να ενταχθεί πλήρως  στο  παραγωγικό δυναμικό της εταιρείας.