Δελτίο τύπου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου

Ημ/νία Ανάρτησης: 28 Νοεμβρίου, 2011
To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, ύστερα από Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 23/11/2011 με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων της και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και η έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2011 ανακοινώνουν τα εξής :

 

H Συνεταιριστική Οργάνωση, με την παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή Αμυνταίου, έχει αναλάβει κι επιδείξει – με απτά αποτελέσματα – σημαντικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος αποκλειστικά των παραγωγών και της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής.

 

Μεταξύ άλλων:

 

*έχει συστήσει κέντρα παραλαβής, εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για όλες τις καλλιέργειες. Με την αλληλεγγύη των αγροτών και με συλλογική προσπάθεια, σήμερα είναι σε θέση να διαμορφώνει τις τιμές στην πώληση των αγροτικών προϊόντων πάντα προς όφελος των παραγωγών.

 

*υλοποίησε άμεσα και αποτελεσματικά τις ομόφωνες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων για καταστατικές αλλαγές και για αλλαγές στη  λειτουργία του Εσωτερικού Κανονισμού των Διευθύνσεων της, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και εν όψει των αλλαγών που συντελούνται για την 5Η προγραμματική περίοδο.

 

* Οι 4 Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), λειτουργούν και διοικούνται από παραγωγούς της κάθε καλλιέργειας, έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους ίδιους τους αγρότες, για τους ίδιους τους αγρότες.

 

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι αλλαγές που συντελούνται την τελευταία περίοδο στην χώρα μας, τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο όμως και σε επίπεδο αγροτικό και συνεταιριστικό είναι ραγδαίες, μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις «βίαιες» για τους πολίτες.

 

Δυστυχώς, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων καθώς και η  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ύφεση σε όλα τα επίπεδα, έχουν δημιουργήσει για τους έλληνες παραγωγούς, σε όλη την περιφέρεια της χώρας, ένα περιβάλλον που είναι ταυτόχρονα άκρως ανταγωνιστικό, ασταθές κι «επικίνδυνο».

 

Ιδιώτες γεωπόνοι, πωλητές φαρμάκων και λιπασμάτων, ευκαιριακοί πωλητές υπηρεσιών των δράσεων των αγροτών, έμποροι και μεσίτες έχουν βρει ευκαιρία να «αρπάξουν», με αθέμιτα μέσα και χωρίς κανέναν έλεγχο, μερίδιο της αγοράς των αγροτικών προϊόντων – εφοδίων και των υπηρεσιών από τις συλλογικές δράσεις των αγροτών μέσω των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με τελικό στόχο την διάλυση τους .

 

Είναι σημαντικό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι αγρότες να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, τις υποχρεώσεις μας αλλά και τα δικαιώματα μας, σε αυτή τη δύσκολη καμπή για τη χώρα γενικότερα, αλλά και για τον αγροτικό τομέα ειδικότερα, τον οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε αν θέλουμε να τον διατηρήσουμε «ζωντανό» στο μέλλον.

 

Η Γενική Συνέλευση , η Διοίκηση και τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, ζητούν τη στήριξη των αγροτών , αλλά και των θεσμικών  Αρχών, σε αυτό τον ανελέητο «πόλεμο», που έχει ξεκινήσει από όλους αυτούς τους καιροσκόπους που τα συμφέροντα τους είναι και θα είναι κατά των οργανωμένων και συλλογικών δράσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

 

Γραφείο Τύπου

 

ΕΑΣ Αμυνταίου.