Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος ολομέλειας

Το Σάββατο 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η εναρκτήρια σύνοδος ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Η σημερινή ολομέλεια αποτέλεσε μία ακόμη σημαντική στιγμή του κύκλου εργασιών της Διάσκεψης, αυτής της άνευ προηγουμένου, ανοιχτής και συμμετοχικής άσκησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις των συμπροέδρων της εκτελεστικής επιτροπής, η ολομέλεια (στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των πολιτών) συζήτησε τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται αυτή η Διάσκεψη αλλά και τις προσδοκίες αυτής, η οποία αποτελείται από ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, εθνικές ομάδες, καθώς και από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.
Στο δεύτερο μέρος της ολομέλειας, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από διαδικαστικά θέματα, όπως για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα για τις ολομέλειες της Διάσκεψης, τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και την Εκδήλωση Ευρωπαίων Πολιτών.

Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας, σήμερα Σάββατο 19/6 στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές έθεσαν τον τόνο για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής εκ μέρους του Κοινοβουλίου, Guy Verhofstadt, είπε: «Βλέπω τη Διάσκεψη σαν μια σκυταλοδρομία. Θα την ξεκινήσουν οι πολίτες με τη συμμετοχή τους σε ομάδες, καθορίζοντας τις επιθυμίες και τις συστάσεις τους. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια πολλών συνόδων ολομέλειας, θα δώσουν την σκυτάλη και θα διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, βάσει των συστάσεών τους. Το τελικό στάδιο αυτού του αγώνα είναι η έγκριση και υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μέσω των δημοκρατικών θεσμών μας».

Pin It

Αφήστε μια απάντηση