Δοκιμάζουν εμβόλιο για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Απριλίου, 2011

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών μπαίνει ένα εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους.

Περισσότεροι από 1.000 βρετανοί πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου δήλωσαν συμμετοχή στην μελέτη TeloVac, η οποία αρχίζει σε 53 βρετανικά νοσοκομεία.

Τα εμβόλια συνήθως σχετίζονται με την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά υπάρχουν και άλλα – όπως αυτό που τώρα δοκιμάζεται – τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμά τον καρκίνο.

Κατά την μελέτη, οι μισοί ασθενείς θα κάνουν τακτικά το εμβόλιο GV1001 σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με το φάρμακο γεμσιταμπίνη, ενώ οι άλλοι μισοί θα παίρνουν μόνο γεμσιταμπίνη, για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Το εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεϊνης τελομεράση, η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα. Στόχος του είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει την τελομεράση (βρίσκεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων) και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο συντονιστής της μελέτης δρ Τζων Νεοπτόλεμος, καθηγητής Χειρουργικής και επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής & Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το πρόβλημα με τους καρκινικούς όγκους είναι πως μπορούν να «ξεγελούν» τα ανοσοποιητικά κύτταρα και έτσι να προστατεύονται από αυτά.