Δύο και πλέον δισ. τα χρήματα που στάλθηκαν στην Αλβανία απ΄ τους μετανάστες στην Ελλάδα

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Αυγούστου, 2011
Στα 2.263,2 εκατομμύρια ευρώ, έφθασαν μέχρι το Μάϊο από τις αρχές του 2003, οι μεταβιβάσεις χρημάτων των μεταναστών προς την Αλβανία, καθιστώντας σαφές το μέγεθος της σημασίας που έχει η Ελλάδα για την οικονομία της βαλκανικής αυτής χώρας.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αντίστοιχες εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στο Πακιστάν έφθασαν το 1,5 εκατ. ευρώ και στο Αφγανιστάν 0,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
Επικαλούμενος δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «μεγάλα ποσά εκρέουν από τη χώρα χωρίς κανένα έλεγχο προς την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν», ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών σχετική ενημέρωση.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, βάσει του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, «οι περιπτώσεις αυτές πελατών αντιμετωπίζονται, από τις τράπεζες και τις εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίου, ως πελάτες “υψηλού κινδύνου” για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Τέλος, η Τράπεζα ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, συλλέγει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στατιστικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες διασυνοριακών συναλλαγών για τις οποίες διαμεσολαβούν, μεταξύ των οποίων και για εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών».