Έφυγε από την ζωή η γηραιότερη κάτοικος της Π.Ε. Φλώρινας Χρυσάνθη Μάρκου

Γιαγιά Χρυσάνθη η γιαγιά μας! ‘Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων.

Ο Θεός της χάρισε 5 παιδιά, 11 εγγόνια και 10 δισέγγονα. Μαζί με τον παππού μας Μιλτιάδη άνοιξαν τον πρώτο φούρνο ψωμιού στο Λέχοβο και ήταν ένα από τα πρώτα καταστήματα στο Λέχοβο.

Γεννημένη το 1914 το καλοκαίρι θα ήσουν 108 χρονών….

107 χρόνια ζωής που μας μεταλαμπάδευσες όλα αυτά για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Ήσουν το στήριγμα μας σε κάθε μας πρόβλημα το αντιμετώπιζες με υπομονή και χαμόγελο.

Αξέχαστα τα πρωινά καφεδάκια και το πως μας εξιστορούσες την ζωή στο Λέχοβο εκείνα τα χρόνια του πολέμου , το ολοκαύτωμα, τα γλέντια και τις χαρές, πολλά από αυτά τα καταγράψαμε και είναι ζωντανές μαρτυρίες!

Φωτεινό παράδειγμα και οδηγός μας θα είσαι για πάντα.

Ο Θεός να σώσει την γεμάτη καλοσύνη ψυχή σου.

Δώσε εκεί ψηλά τα χαιρετίσματα…

Καλό παράδεισο στη γιαγιά μας Χρυσάνθη!

Γιώργος, Πέτρος, και Ιωάννα Βούζα.

 

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών Βολιώτης. Eξ Ασπρογείων.

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών Βολιώτη

TO TEΛOΣ H MIA NEA APXH;

ME ΠOΛΛH ΣYΓKINHΣH ΠΛHPOΦOPHΘHKA TON ΘANATO THΣ 107XPONHΣ ΣYMΠATPIΩTIΣΣAΣ MAΣ XPYΣANΘHΣ MAPKOY. MIAΣ ΓYNAIKAΣ ΠOY YΠHPΞE ENA ZΩNTANO KOMMATI THΣ IΣTOPIAΣ TOY TOΠOY MAΣ, THΣ IΣTOPIAΣ TΩN ANΩNYMΩN ΠΛHN OMΩΣ AΛHΘINA EΠIΦANΩN ΣYNANΘPΩΠΩN MAΣ.

TO EΠIΓEIO TEΛOΣ THΣ ΣE KAMIA ΠEPIΠTΩΣH ΔEN MΠOPEI NA AΠOTEΛEI TEΛOΣ, EIΔIKA ΓIA MIA TETOIA ΣΠOYΔAIA ΓYNAIKA.

TO TEΛOΣ THΣ EINAI MIA NEA APXH. H ΠPAΓMATIKH APXH. H APXH THΣ AIΩNIOTHTAΣ.

EYXOMAI NA EINAI AIΩNIA H MNHMH THΣ KAI H ΠAPAKATAΘHKH THΣ BIOTHΣ THΣ KAI TΩN BIΩMATΩN THΣ NA AΠOTEΛOYN MIA ΔHMIOYPΓIKH APXH ΓIA TOYΣ EΠIΓONOYΣ THΣ KAI ΓIA OΛOYΣ MAΣ.

ME ΣYΓKINHΣH

O EΞ AΣΠPOΓEIΩN ΦΘIΩTIΔOΣ ΣYMEΩN

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Βουλευτή Φλώρινας κ.Γιάννη Αντωνιάδη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα την εκδημία της κ. Χρυσάνθης Μάρκου από το Λέχοβο, της γηραιότερης κατοίκου της Π.Ε Φλώρινας.
Η κ. Χρυσάνθη υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της περιοχής. Γεννημένη το 1914 έζησε στα δύσκολα χρόνια των παγκόσμιων πολέμων. Η ίδια βίωσε την φρίκη της ναζιστικής κατοχής και είδε το σπίτι της να το πυρπολούνε οι Ναζί στο ολοκαύτωμα του Λεχόβου το 1943.
Υπήρξε μια αγωνίστρια της ζωής και ένα ιδιαίτερα δοτικό άτομο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της.
Αιωνία της η μνήμη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Γιώργο Λιάνη 

Με θλίψη, με πάρα πολύ θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της γιαγιάς Χρυσάνθης Μάρκου.

Κάθε γιαγιά της Φλώρινας, του Αμυνταίου, του Λεχόβου, της Πρέσπας είναι για μένα ένα κομμάτι από το τίμιο ξύλο της πατρίδας μου. Πόσο μάλλον η γιαγιά Χρυσάνθη η αιωνόβια που συμβόλιζε στα μάτια μου την ιστορία, την αγωνία και τους αγώνες του μυριόπαθου Νομού μας.

Η γιαγιά Χρυσάνθη δεν άφησε πίσω μόνο ρίζες αλλά δέντρα. Τα παιδιά της, τα εγγόνια της , τα δισέγγονα της.

Εγώ γνώρισα την κόρη της κ. Ελπινίκη τον Γιώργο, τον Πέτρο, την Ιωάννα (τα εγγόνια), και το δισέγγονο Βασίλη.

Θυμάμαι την γιαγιά Χρυσάνθη πριν κάποια χρόνια εκεί στην μικρή φάτνη του ράδιο Λέχοβο να μου διηγείται κάποιες ιστορίες «ακατάλληλες» για τα παλιά πάθη.

Την διέκρινε μία αρχοντική ευγένεια και μία ολόθερμη φιλοξενία.

Είμαι περήφανος περισσότερο από ότι είμαι λυπημένος. Τα 107 χρόνια που έζησε μου φέρνουν στο μυαλό τα 103 που έζησε ο πατέρας μου και τα 101 που ζει ήδη η μητέρα μου.

Είμαστε από καλή γενιά γι αυτό ο νομός μας, η πατρίδα μας θα ζήσει αιώνια.

Τα συλλυπητήρια μου σε όλους τους συγγενείς.

Εάν η Φλώρινα είχε σημαία θα άξιζε σήμερα, για να τιμήσουμε την γιαγιά Χρυσάνθη να κυματίζει μεσίστια.

Καλό ταξίδι!

Γιώργος  Λιάνης

Δημοσιογράφος.

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Μάκη Ιωσηφίδη

Λυπήθηκα πάρα πολύ για τον χαμό της κ. Χρυσάνθης Μάρκου μίας κυρίας που πραγματικά χαρακτηρίστηκε από την πορεία της ζωής της ως ηρωίδα αν σκεφτεί κανείς ότι κάηκε το σπίτι της από τους Γερμανούς.

Πραγματικά συλλυπητήρια σε όλους τους  οικείους της. Εύχομαι το χώμα που θα την σκεπάσει να είναι ελαφρύ και από τέτοιους ανθρώπους πρέπει να παραδειγματιζόμαστε εμείς οι νεώτεροι. Εύχομαι στους δικούς της δύναμη διότι πραγματικά μετά από 107 έτη ζωής σίγουρα θα έχουν να θυμούνται πολλά.

Καλό ταξίδι κ. Χρυσάνθη!!

 

Μάκης Ιωσηφίδης

πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Ιωάννη Κιοσέ 

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την εκδημία της γηραιότερης συμπολίτισσας μας Χρυσάνθης Μάρκου, η οποία ¨έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών¨, σε ηλικία 107 ετών.

Η εκλιπούσα αποτέλεσε εμβληματική μορφή της κοινότητας Λεχόβου, καθώς ήταν μάρτυρας ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας, ενώ κατόρθωσε να επιζήσει του ολοκαυτώματος που υπέστη το Λέχοβο στις 23 Ιουλίου 1943 από τα στρατεύματα κατοχής.

Αποτέλεσε υπόδειγμα συζύγου, μητέρας και γιαγιάς που τη χαρακτήριζαν το ήθος και η ευγενική στάση στη ζωή, η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα και η αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

-Ο-

Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Ιωάννης Αθ. Κιοσές

Χρυσάνθη Μάρκου με τον Σπύρο Κωστούλα. Τα πρώτα καταστήματα στο Λέχοβο.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ιορδάνη Μπάντη

Το Λέχοβο έχασε σήμερα έναν υπέροχο άνθρωπο…Χρυσάνθη Μάρκου 107 ετών…Μαζί με τον σύζυγο της Μιλτιάδη Μάρκου είχαν τον πρώτο φούρνο στο Λέχοβο…Ευγενική καλοκάγαθη και πάντα εύστοχη στις τοποθετήσεις της… Εργασιομανής και πολύ σχολαστική στη δουλειά της…Ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα για την εποχή της…Στη συνέχεια είχε πρατήριο άρτου όπου συνεργάστηκε άψογα με τον πατέρα μου Ζήση Μπάντη όπου της πήγαινε ψωμί κάθε μέρα Αμύνταιο-Λέχοβο….Γιαγιά των Πέτρου και Γιώργου Βούζα ιδιοκτήτες του Ράδιο Λέχοβο 97,1 Καλό ταξίδι κυρία Χρυσάνθη…Δυστυχώς δεν μπορούμε λόγω κορωνοιού να έρθουμε να σε αποχαιρετήσουμε…Να δώσεις χαιρετισμούς στον πρώην συνάδερφο σου…Μας λείπει πολύ….

Ιορδάνης Μπάντης

Πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Αμυνταίου Άνθιμου Μπιτάκη

Βαθιά θλίψη, μας προκαλεί, η απώλεια της συμπατριώτισσάς μας Χρυσάνθης Μάρκου από το Λέχοβο, της γηραιότερης γυναίκας του Δήμου Αμυνταίου.

Η εκλιπούσα γεννημένη το 1914, υπήρξε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της ζωής.

Εκ μέρους της Δημοτικής αρχής και των συμπολιτών μου, εκφράζω ολόψυχα τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.

Άνθιμος Μπιτάκης   

Δήμαρχος Αμυνταίου

 

Αποχαιρετισμός στην Χρυσάνθη Μάρκου, 

την τελευταία επιζώσα του Ολοκαυτώματος στο Λέχοβο

Συνάντησα την κυρία Χρυσάνθη Μάρκου πριν από 5 χρόνια, όταν επισκέφθηκα το όμορφο Λέχοβο, τον Μάιο του 2016. Η τελευταία επιζώσα του Ολοκαυτώματος στο Λέχοβο, 103 ετών τότε, με πλήρη διαύγεια πνεύματος, με προσκάλεσε στο σπίτι της και μου αφηγήθηκε τα δεινά που πέρασαν η ίδια, η οικογένειά της, οι χωριανοί της, από τη ναζιστική θηριωδία. Θυμόταν σαν να ήταν χθες πώς το χωριό της έγινε στάχτη μπροστά στα μάτια της  από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κι εξιστορούσε πώς μετά το ολοκαύτωμα βρέθηκαν οι γυναίκες του χωριού στο Αμύνταιο, μόνες, ανέστιες, μακριά από τους άντρες, πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

Η γυναίκα αυτή ήταν για δεκαετίες η ζωντανή μνήμη των δεινών του λαού μας και του τόπου της, η φωνή όλων εκείνων που έφυγαν πριν από εκείνη…

Η Χρυσάνθη Μάρκου, πλήρης ημερών, έφυγε προχθές, σε ηλικία 107 ετών, χωρίς να δει να αποζημιώνεται η χώρα μας και τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών από τη Γερμανία.

Την αποχαιρετώ με μεγάλη συγκίνηση, με αίσθημα ευγνωμοσύνης που την γνώρισα και άκουσα από τα χείλη της την Ιστορία, και με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσω. Και ότι δεν θα σταματήσω να διεκδικώ την δικαίωση.

Κυρία Χρυσάνθη, καλό ταξίδι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πρώην Πρόεδρος της Βουλής

Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας

Από την επίσκεψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Pin It

Αφήστε μια απάντηση