Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου «Το σπίτι του Νυμφαίου»

Ημ/νία Ανάρτησης: 30 Μαΐου, 2023

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου «Το σπίτι του Νυμφαίου»

Παρουσία του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Άνθιμου Μπιτάκη, του Νυμφαιώτη και πρ. Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη, του Προέδρου της Κοινότητας Νυμφαίου κ. Πέτρου Τζούτζια, του Προέδρου της ΔΕΤΕΠΑ και Αντιδήμαρχο Αμυνταίου κ.Στυλιανού Δεμερτζίδη, των Αντιδημάρχων κ. Ελένης Γυρίκη και κ. Διαμαντούλας Κρητικού, τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 28 Μαΐου στην Τ.Κ Νυμφαίου, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου «Το σπίτι του Νυμφαίου», γνωστό και ως Σπίτι Χρυσικών .

Το σπίτι του Νυμφαίου (12) (custom)Το σπίτι του Νυμφαίου (8) (custom)

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ Καλλίνικος.
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανηγέρθη το 2000 επί προεδρίας Νικολάου Μέρτζου και αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλαιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου, φιλοξενείται η συλλογή σπάνιων παραδοσιακών εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας καθώς και έργα χρυσικών (το χωριό έχει παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας από το 1650).

Το σπίτι του Νυμφαίου (7) (custom)Το σπίτι του Νυμφαίου (5) (custom)

Σπάνιο αρχειακό υλικό (πρωτότυπες επιστολές των αρχηγών του Μακεδονικού Αγώνα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό κλπ) από τον Μακεδονικό Αγώνα, κειμήλια και παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής καθώς και αντικείμενα οικιακής χρήσης

Το σπίτι του Νυμφαίου (2) (custom)

Στο μουσείο επίσης, εκτίθενται πορτρέτα και φωτογραφίες Ελλήνων Βλαχικής καταγωγής, που συνέβαλαν σημαντικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή
της Ελλάδας τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και φωτογραφικό υλικό από την παραδοσιακή κοινωνική ζωή των Νυμφαιωτών.

Το σπίτι του Νυμφαίου (10) (custom)    Το σπίτι του Νυμφαίου (3) (custom)

Το σπίτι του Νυμφαίου (4) (custom) Το σπίτι του Νυμφαίου (6) (custom)

TAGGED: Αμύνταιο, Τ.Κ. Νυμφαίου, Το σπίτι του Νυμφαίου,