Εκδήλωση Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης για τα Ελευθέρια της Φλώρινας

Ημ/νία Ανάρτησης: 21 Νοεμβρίου, 2011

floriniotes-thessaloniki-1

Εκδήλωση Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης για τα Ελευθέρια της Φλώρινας

Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Κυριακή 13/11/2011 ώρα 11.00πμ

Η εκδήλωση είχε ανέλπιστα πολύ μεγάλη προσέλευση, κάτι ασύνηθες αυτήν την περίοδο λόγω του εγκλεισμού και της κατάθλιψης των νεοελλήνων. Η παρουσία των Βουλευτών κ. Σταύρου Καλαφάτη τ. Υπ. Βορείου Ελλάδος και του Κ. Γκιουλέκα τ. Υφυπουργού Εσωτερικών, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης γνωστού Νυμφαιώτη κ. Απ. Τζιτικώστα, των πολιτευτών κας Όλγας Μούσιου (Φλωρίνης), κας Γεωργίας Παπαιωάννου ( Θεσσαλονίκης) και Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Θεσσαλονίκης), του τ. Υπουργού και Δημάρχου Θεσσαλονίκης  Σωτήρη Κούβελα  του περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Γεωργίου Δακή, του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη, του Γραμματέα της Περιφέρειας Σωτήρη Βόσδου, του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, του Αντιδημάρχου κ. Άρη  Αριστείδου της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Φλώρινας κας Ζ. Ρίζου, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Ρόζα, και πλειάδας Δημοτικών Συμβούλων, του τ. Νομάρχη Φλώρινας Θ. Ασπασίδη,  του Προέδρου της ΔΕΘ κ.Θ. Σουμπάση , του προέδρου του ΦΣΦ «ο Αριστοτέλης» κ. Ραφτόπουλου και μελών του ΔΣ, του εκδότου κ. Αριστείδου, πολλών Φλωρινιωτών Καθηγητών του Πανεπιστημίου όπως κ. Π. Μήτκας, κ. Θ. Τσάπανος, κ. Καπουλίτσας κλπ, και πληθώρας συμπατριωτών μας ελάμπρυνε την εκδήλωση.

floriniotes-thessaloniki-2

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την διάθεση της αίθουσας και την όλη στήριξή του, μετέφερε τον χαιρετισμό του Βουλευτή Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδη και ευχαρίστησε τις εφημερίδες της Φλώρινας και τα blogs για την ενημέρωση των Φλωρινιωτών παροτρύνοντάς τους παρευρισκόμενους να τις στηρίξουν. Κάλεσε τους Φλωρινιώτες να τηρήσουν, νοερά, ένα λεπτό μνήμης στον αδικοχαμένο τ. Πρύτανητου ΑΠΘ  Γιάννη Αντωνόπουλο και ανήγγειλε εκδηλώσεις στην μνήμη του σε Αμύνταιο , στις 11 Δεκεμβρίου και Φλώρινα. Ενημέρωσε τους Φλωρινιώτες ότι στις 23 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ο Σύλλογος στο Βαρόσι συμμετέχοντας στο έθιμο του κοψίματος σπρένκας και των Φωτιών,  με την χορωδία και παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο. Θύμισε τέλος στους παρευρισκόμενους ότι για τους Φλωρινιώτες  η ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης είναι ημέρα χαράς  αλλά και λύπης για την απώλεια της Μητρόπολης του Ελληνισμού της Δυτικής Μακεδονίας, του Μοναστηριού.

floriniotes-thessaloniki-3

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ συμπατριώτης μας  κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ταμίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης. Ο ομιλητής με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την μελέτη των πηγών της εποχής , μετά μακροχρόνια αναζήτηση στα αρχεία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μεταφέροντας νοερά το ακροατήριο στο σκηνικό των μαχών αλλά και των αντιπαλοτήτων που επικρατούσαν. Ήταν εξαιρετική η αντικειμενική παράθεση των στοιχείων, καθώς και οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ομιλίας όπως πχ. η δήλωση των Τούρκων προυχόντων ότι προτιμούσαν να παραδώσουν την Φλώρινα στους Έλληνες και όχι στους Σέρβους διότι «από εσάς τα πήραμε και σε σας πρέπει να τα δώσουμε πίσω…»

Ακολούθησε η βράβευση του ομιλητή για την προσφορά του στον άνθρωπο, του Γρηγόρη Χατζηλάμπρου για την φιλοτέχνηση και δωρεά του λογότυπου του Συλλόγου Φλωρινιωτών και του Γεωργίου Μηλώση τ. Προέδρου του ΦΣΦ «ο Αριστοτέλης» για την προσφορά του στην Φλώρινα τιμώντας στο πρόσωπό του τον ΦΣΦ «ο Αριστοτέλης» για τα 70 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία της Φλώρινας. Τέλος ανακηρύχτηκε ο επί 32 χρόνια διακονήσας τον σύλλογο, τ. πρόεδρος Δημ. Μουρτζίλας ως Επίτιμος Πρόεδρος.

Η εκδήλωση έκλεισε με το πρόγραμμα της Χορωδίας του Συλλόγου Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.  

floriniotes-thessaloniki-4

Στην είσοδο της Αίθουσας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και στο κλιμακοστάσιο , σε απόλυτη χρωματική αρμονία με το περιβάλλον , ο ζωγράφος κ. Γρηγόρης Χατζηλάμπρου είχε διατάξει τα έργα του, εις τρόπον ώστε οι πολυπληθέστατοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση να διέρχονται διά των έργων. Τα σχόλια παρευρισκομένων ατόμων της τέχνης  ήταν ιδιαίτερα επαινετικά και μας προέτρεψαν να οργανώσουμε μία έκθεση διαρκείας για τον κ. Χατζηλάμπρου στην Θεσσαλονίκη διότι , όπως μου είπαν πρόκειται για ένα εξαιρετικό ταλέντο το οποίο πρέπει να γνωρίσει η φιλότεχνη Θεσσαλονίκη! ( Μεταξύ μας ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο γείτονάς μου ο Γρηγόρης, που όλοι οι πιτσιρικάδες τον σεβόμασταν γιατί είχε ένα χέρι σαν κουπί (…) έκρυβε μέσα του τέτοιο ταλέντο).

Ποιο εντυπωσιακό ήταν το ακόλουθο συμβάν: Μετά το τέλος της εκδήλωσης, την ώρα που βοηθούσαμε τον Γρηγόρη να φορτώσει τα έργα στο αυτοκίνητο και όπως τα είχαμε αφημένα άλλα στο πεζοδρόμιο, άλλα πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα  ένας κύριος εγκατέλειψε την συνοδό του στο απέναντι πεζοδρόμιο, πέρασε βιαστικά τον δρόμο, ο οποίος είχε μεγάλη κίνηση (Βασ Σοφίας), και άρχισε να βγάζει πολλαπλές φωτογραφίες με μία πολύ ακριβή φωτογραφική μηχανή. Τον ρώτησα τι τον εντυπωσίασε και με παρότρυνε να απομονώσω την σκηνή από την θέση του. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η εικόνα των τοπίων της Φλώρινας , με τα φθινοπωρινά χρώματα στον ψυχρό , πολυσύχναστο δρόμο με φόντο τον Λευκό Πύργο. Συγχάρηκε τον εμβρόντητο Γρηγόρη και όταν τον ρώτησα ποιος είναι μου είπε το όνομά του και έμεινα και εγώ κεραυνοβολημένος: Πεντζίκης.

Το μόνο που κατάφερα να ψελλίσω ήταν: ο γυιός του….

-Μάλιστα ό γιός του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, μου απάντησε.

– Έτσι εξηγείται απάντησα πως «πιάσατε» την σκηνή…

Ήταν ο γυιός του μεγάλου ποιητή και ζωγράφου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη , μεγαλωμένος μέσα στην τέχνη, που ήξερε να εκτιμάει…