Ελευθέρια Κέλλας-Πρόσκληση

Ημ/νία Ανάρτησης: 1 Νοεμβρίου, 2011
Πρόσκληση – Ελευθέρια Κέλλας

 

Ο φορέας Ιστορίας & πολιτισμού «ΙΕΡΑ ΔΡΥΣ ΚΕΛΛΑΣ» και το Τ.Σ ΚΕΛΛΑΣ σας καλούνε να τιμήσετε με την παρουσία σας, τις διήμερες εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια μας στις 05 & 06 Νοεμβρίου 2011.

 

Στις  στις 05 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ μπροστά από την προτομή του ΤΕΓΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ (πρώτος Δήμαρχος  Φλώρινας μετά την απελευθέρωσή της),  έχουμε εκκίνηση  ενός ποδηλατικού αγώνα με τους νέους τις περιοχής  πέντε περίπου χιλιομέτρων ορεινής φύσεως, προς τιμήν των Ελλήνων Τσολιάδων οι οποίοι με την ταχύτητά που πολεμούσαν στους Βαλκανικούς Πολέμους του 12α-13α, μπόρεσαν να απελευθερώσουν  την βόρεια Ελλάδα από τους τούρκους και παράλληλα να προλάβουν  τα δηλητηριώδη νύχια των βουλγάρων και σέρβων που έμπηγαν στην σάρκα της Πατρίδος μας!

 

Στις 06 Νοεμβρίου θα έχουμε  Θεία Λειτουργία, στις 10:15  Επιμνημόσυνη δέησης πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος στο μνημείο  του χωριού,  κατάθεση στεφάνων, παρέλαση από του νέους μας.

 

Ακολουθεί ομιλία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητάς μας

 

του ομότιμου επιθεωρητή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  λαογράφου και συγγραφέα

 

Λαζάρου Μέλλιου για το χρονικό της Μάχης  και την προσφορά του ΤΕΓΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ στην έγκαιρη παράδοση της Φλώρινας στον Ε.Σ υπό του Επιλάρχου  Ι. Άρτη που κατέφθασε στην πόλη στις 07 Νοεμβρίου 1912  ερχόμενος από την ορεινή Κέλλα όπου διαδραματίσθηκε μια από τις φονικότερες μάχες εις βάρος του τουρκικού στρατού στις 06 Νοεμβρίου 1912. Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με υλικό της εποχής του κορυφαίου συλλέκτη παλαιάς φωτογραφίας Αθανασίου Βογιατζή, τους ευχαριστούμε δημοσίους.

 

Επιθυμούμε να προσφέρουμε περισσότερα στην κοινωνία μας γι’ αυτό ζητούμε την συνεχή ενεργή στήριξή της

 

στην προσπάθεια που επιτελούμε.

 

 

Μετά τιμής

 

 

Ο Πρόεδρος Τ.Σ ΚΕΛΛΑΣ                                                                Ο Πρόεδρος ΙΕΡΑΣ ΔΡΥΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

 

 

Τάσκας Α. Αθανάσιος                                                                              Κύρκος Δ. Θεόδωρος

 

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube