Ένας Τροπαιοφόρος στον Τροπαιούχο Φλωρίνης αφιέρωμα του Ορθοδοξία info

Ένας Τροπαιοφόρος στον Τροπαιούχο Φλωρίνης

Μέσα στα τόσα πολλά χωριά της Φλώρινας, συναντάμε έναν παραδοσιακό οικισμό, εν ονόματι Τροπαιούχος. Αυτό το χωριό φέρει μέσα του, θαύματα και θρύλους που μέχρι και σήμερα ενεργοποιεί τον κάθε πιστό να πάει να το επισκεφτεί. Πηγαίνοντας σε αυτό το χωριό θα συναντήσει κάποιος πυκνή βλάστηση η οποία μαγεύει τους επισκέπτες.

Η ιστορία του χωριού αναφέρει πως είναι ένας καθαρά ποντιακός οικισμός με ρίζες τόσο στο παρελθόν όσο και στις θαυμαστές παρεμβάσεις του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εξ’ ου και η φερωνυμία του τόπου αυτού.

Στο χωριό αυτό, καθώς, πηγαίνει κανείς, θα συναντήσει ένα μικρό εξωκκλησάκι, στο οποίο, συνέβει το εξής:

Επί τουρκοκρατίας εκεί φυλασσόταν η ιερά και θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η παράδοση του τόπου, θέλει να λέει πως τούρκοι αφαιρούσαν την εικόνα από εκεί και την πετούσαν σε ένα αυλάκι με τρεχούμενο νερό. Αυτή με θαυμαστό, όμως, τρόπο ξανά επέστρεφε στην θέση της σώα και ακέραιη.

Ακριβώς πίσω από αυτό το εξωκκλησάκι θα διακρίνει κανείς ένα πιο μεγάλο εξωκκλήσι, το οποίο, ανακαινίστηκε τους νεότερους χρόνους. Εντός αυτού, υπάρχει μνήμα, ιερό για τους τοπικούς, το οποίο, το έφτιαξαν οι ίδιοι εξ αιτίας κάποιου θαύματος που είχε γίνει τότε, καθώς, η παράδοση αναφέρει πως εκεί υπήρχαν πολλά άλογα τα οποία σώθηκαν με θαυμαστή παρέμβαση του Αγίου Γεωργίου.

Πάνω στο μνήμα, εντός του εξωκκλησίου, πολλοί πιστοί πήγαιναν και πηγαίνουν δια να ξαπλώσουν επάνω σε αυτό, καθώς, η χάρις του Αγίου Γεωργίου επισκίασε το μέρος εκείνο, κι αυτό αποφαίνεται, από τις πολλές μαρτυρίες και τις ιάσεις που γίνονται τόσο σε ασθενούντες και δεινώς χειμαζομένους, όσο και σε δαιμονιζομένους.

Θα ήταν ωραίο να αναφέρουμε, πως το μνήμα αυτό ήταν σε έναν χώρο εξαγωνικού σχήματος και, έπειτα, αυτό γκρεμίστηκε και έδωσε την θέση του στο εξωκκλήσι, το οποία, αποτελεί πηγή ιαμάτων, καθώς, σε αυτό τις πέμπτες γίνονται παρακλήσεις. Η παράδοση θέλει να φέρει πως αν κάποιος παρακολουθήσει τρεις συνεχόμενες παρακλήσεις και κοιμηθεί εντός του εξωκκλησίου, ο Άγιος εμφανίζεται, και έπειτα, θεραπεύει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιστών.

Συνεχίζοντας την διαδρομή εντός του χωριού θα συναντήσει κανείς τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αποτελεί ο κυρίως ναός του χωριού, στον οποίο, και εκκλησιάζονται οι πιστοί της Κυριακές. Εκεί, φυλάσσονται κειμήλια από την περιοχή Καρς του Πόντου, όπως ένας υφαντός επιτάφιος και δύο λάβαρα, και ένας άλλος επιτάφιος από την περιοχή Κουβούκλια της Μ. Ασίας.

Τέλος, θα συναντήσει κανείς φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, δηλώνοντας έτσι πως όντως υπάρχει κάτι το θαυμαστό και ανεπανάληπτο σε αυτόν τον τόπο, καθώς, αποτελεί λόγος για να επισκεφτεί κάποιος, αυτό το χωριό με τα τόσα κειμήλια και το μεγαλειώδες προσκύνημα του!!!

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΚΑΛΗΣ
Φοιτητής Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης
πηγή Ορθοδοξία info

Pin It

Αφήστε μια απάντηση