Εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας νερού από την ομάδα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του ΣΔΕ Φλώρινας Αμυνταίου

Ημ/νία Ανάρτησης: 10 Απριλίου, 2023

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 

  • Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού
  • Συνεργασία ΟΦΥΠΕΚΑ με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φλώρινας και Αμυνταίου

 

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Φλώρινας και Αμυνταίου για συνεργασία.

Άποψη της λίμνης Βεγορίτιδας (φωτογραφία: Μ. Κάγκας/αρχείο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης παρουσίασαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Σ.Δ.Ε. με τίτλο: «Ο κύκλος του νερού» και ενημέρωσαν τους εκπαιδευόμενους για την αξία του νερού, τη θεσμοθέτηση των Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και τη μεγάλη σημασία της διαφύλαξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρουσίαση για το σύμπλεγμα των λιμνών Ζάζαρης-Χειμαδίτιδας-Πετρών-Βεγορίτιδας και Μεγάλης-Μικρής Πρέσπας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σ.Δ.Ε. Φλώρινας και Αμυνταίου την Πέμπτη 6 Απριλίου.

Οι τέσσερις πρώτες λίμνες θεωρούνται υπόλειμμα της παλαιάς μεγάλης λίμνης Εορδαίας, η έκταση της οποίας έφτανε τα 1.000 τ.χλμ. και το βάθος τα 250 μέτρα, ενώ οι λίμνες των Πρεσπών κατά την Ιουρασική γεωλογική εποχή (208 έως 146 εκατομμύρια χρόνια πριν) αποτελούσαν τμήμα της Δασσαρητικής λεκάνης, καθώς θεωρούνται οι παλαιότερες της Ευρώπης! Οι έξι λίμνες ανήκουν στο Εθνικό Δίκτυο NATURA 2000, αποτελούν Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), περιλαμβάνουν εξαιρετική βιοποικιλότητα, σπάνια είδη πουλιών και ζώων, μοναδικά τοπία ενώ συνδυάζουν φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά.

Άποψη της λίμνης Μικρής Πρέσπας (φωτογραφία: Ν. Μάρκος/αρχείο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

TAGGED: Αμύνταιο, ΟΦΥΠΕΚΑ, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, Πρέσπες, ΣΔΕ Φλώρινας, Φλώρινα,