Επετειακή Εκδήλωση για τα 130 Χρόνια Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Επετειακή Εκδήλωση για τα 130 Χρόνια Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών επετειακή εκδήλωση για τα 130 Χρόνια προσφοράς της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μασούρας, ο Διευθυντής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) του ΓΕΣ Ταξίαρχος Χρήστος Νινιός, ο Πρύτανης τους ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο ομότιμος καθηγητής ανωτέρας Γαιωδεσίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος, στελέχη της ΓΥΣ, απόστρατοι, πολιτικό προσωπικό και πλήθος κόσμου.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Διοικητής της ΓΥΣ Σχης (Γ) Βαρδής Καγιαδάκης τονίζοντας την διαχρονική πορεία της υπηρεσίας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Σχης (Γ) Δημήτριος Λοΐσιος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο αξιοθαύμαστο έργο που έχει επιτελέσει η υπηρεσία σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και στην συνεισφορά της στην ανάπτυξη των στρατηγικών υποδομών της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΓΥΣ είναι η αρχαιότερη χαρτογραφική υπηρεσία και το μοναδικό θεσμικό όργανο παραγωγής χαρτών, προμηθεύοντας το κοινωνικό σύνολο με χάρτες και αεροφωτογραφίες. Συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην οργάνωση και στον ορθολογικό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων της κοινωνίας. Με αξιοζήλευτη επιμέλεια έχει δημιουργήσει από το 1889 ένα πολυσχιδές έργο όπως παρακάτω:
• 30.000 τριγωνομετρικά στοιχεία
• 17.000 χωροσταθμικές αφετηρίες
• 4.000 χάρτες διαφόρων κλιμάκων
• 153.000 αεροφωτογραφίες από το 1938
• 13.000 τοπογραφικά διαγράμματα κλίμακας 1:5.000

Έχοντας περάσει πλέον στην σύγχρονη εποχή, μεταβαίνει από τα βουνά και τις πεδιάδες μέχρι τις νησίδες και τις βραχονησίδες στη σύγχρονη γεωγραφική υποστήριξη, σύγχρονα γεωγραφικά προϊόντα – δικτυακές και αυτόνομες εφαρμογές γεωχωρικής υποστήριξης, τρισδιάστατες απεικονίσεις και εκτυπώσεις, εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας καθώς και παρακολούθηση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι υπηρεσίες που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει η ΓΥΣ σε συνδυασμό με την αποστολή της είναι βαρύνουσας σημασίας τόσο στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και στον τομέα της ανάπτυξης των υποδομών της πατρίδας.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση