Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την φοιτητική στέγη

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Σεπτεμβρίου, 2022

 

Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, όπως το μηνιαίο στεγαστικό επίδομα των 300 ευρώ, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του Κόμματος στη Βουλή.

Όπως σημείωσε, η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η φοιτητική στέγη, που αφορά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι μετά βίας το 9% που σπουδάζουν σε άλλη πόλη είναι εφικτό να στεγαστεί σε φοιτητική εστία, ενώ επισήμανε ότι σε 6 Πανεπιστήμια στην Αττική δεν υπάρχει φοιτητική εστία και σε συνολικά 17 πόλεις της χώρας που έχουν Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει εστία.

Ακόμα, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των κλινών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας φτάνει μόλις τις 2.262, όταν οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 262.686, εκ των οποίων «ενεργοί είναι» οι 127.246.

Άρα, οι υπόλοιποι πρέπει να νοικιάσουν, αν βρουν διαμέρισμα, με τα ενοίκια να έχουν φτάσει «στον Θεό», ενώ το στεγαστικό επίδομα, για όσους το παίρνουν, δεν φτάνει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι φοιτητές διεκδικούν μέτρα για να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές, όπως τα 300 ευρώ το μήνα για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν, την κατάργηση στα δημοτικά τέλη στα φοιτητικά σπίτια, την επιβολή πλαφόν στους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς και να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου κατοικίας τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Επίσης, ο Γ. Δελής επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επισκευής των φοιτητικών εστιών, αλλά και να χτιστούν καινούργιες από κρατικούς φορείς, χωρίς εργολάβους.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος παραδέχθηκε ότι «έχουμε μείνει πίσω στον τομέα των εστιών» και ανέφερε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ανέγερση εστιών με Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα, σε Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για καταβολή ετήσιου επιδόματος στέγασης στα 1.500 ευρώ ατομικά και 2.000 με συγκατοίκηση.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής τόνισε ότι το να γίνει δεκτός ένας φοιτητής σήμερα σε εστία αποτελεί «διαγωνισμό φτώχειας», εξαιτίας των κριτηρίων.

Όσο για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι από τα 80 ευρώ το μήνα που είναι τώρα το επίδομα, θα γίνει 120, τα οποία οι ελάχιστοι δικαιούχοι θα τα πάρουν στο τέλος της χρονιάς.

Όσο για τις νέες εστίες, οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώνουν, αφού θα τις εκμεταλλεύεται εμπορικά ο εργολάβος, γι’ αυτό τόνισε ότι η δωρεάν Παιδεία σήμερα είναι το συντομότερο ανέκδοτο.

Επίσης, χαρακτήρισε εμφανέστατες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς την ώρα που η λαϊκή οικογένεια τσακίζεται, η κυβέρνηση διαθέτει 30 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να προστατέψει την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων.

13/9/2022

Από το Γραφείο Τύπου

της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

TAGGED: Πολιτική,