Επιστολή του Βουλευτή Ευστάθιου Κωνσταντινίδη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ημ/νία Ανάρτησης: 19 Ιανουαρίου, 2012

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής στα πλαίσια του μνημονίου έχουν οδηγήσει την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στην εξαθλίωση. Ο βαρύς χειμώνας της Φλώρινας διάρκειας 7 μηνών δεν έχει σύγκριση. Παρόλα αυτά όμως ο Φλωρινιώτης πληρώνει το πετρέλαιο στην ίδια τιμή με τον κάτοικο του Κολωνακίου. Επιπλέον, ο Φλωρινιώτης καταναλώνει υπερπολλαπλάσιες ποσότητες από τον Οκτώβριο ως το Μάιο. Τη φετινή χρονιά κατέχουμε και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ψύχους με -26 βαθμούς Κελσίου. Από την Πρέσπα ως το Λέχοβο και το Βαρυκό, από άκρη σε άκρη, η Περιφερειακή Ενότητα μπήκε στην κατάψυξη. Ο Δήμος Φλώρινας, μάλιστα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δυστυχώς αυτά τα στοιχεία και η ιδιαιτερότητα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας δεν κρίθηκαν επαρκή μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί η περιοχή μας με ανάλογο τρόπο, εάν βέβαια θέλουμε να ισχυριζόμαστε, ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και ισονομίας. Με ομιλίες στη Βουλή, με ερωτήσεις και επερωτήσεις, με υπομνήματα στον πρώην Πρωθυπουργό και σε συναντήσεις με την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, ως εκπροσώπου του πρώην Πρωθυπουργού και Υπουργούς, με τον συνάδελφο μου Βουλευτή Φλώρινας, θέσαμε το πρόβλημα, εδώ και καιρό. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας. Ανταπόκριση δεν υπήρξε. Όχι λύση, ούτε λέξη. Δεν θέσαμε το προσωπικό μας πρόβλημα αλλά το πρόβλημα των συμπατριωτών μας. Κάποιοι ίσως να μη σέβονται τους θεσμούς, έχουν όμως υποχρέωση να σέβονται τους Έλληνες πολίτες, τους Έλληνες των συνόρων.

Η Φλώρινα δεν αντέχει να πληρώνει 1000 ευρώ έναν τόνο πετρέλαιο. Τα καλοριφέρ, κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες, δουλεύουν όλη μέρα. Τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως. Πως θα ανταποκριθούν στις υπόλοιπες βιοποριστικές ανάγκες; Στα στεγαστικά τους δάνεια, στα φροντιστήρια και στις σπουδές των παιδιών, στα χαράτσια και στους κάθε λογής λογαριασμούς; Επιπροσθέτως οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή 1500 ευρώ τον τόνο.

Η Φλώρινα εξαθλιώνεται και αργοπεθαίνει. Η κατάσταση είναι αφόρητη. Ο αγώνας έφτασε να γίνεται για την επιβίωση. Χωρίς υπερβολές, ακόμα και για το μεσημεριανό τραπέζι. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου είναι για εσάς απόφαση χρέους και για εμάς απόφαση ζωής. Δεν πραγματοποιώ υπόδειξη καθήκοντος, παρά μόνο εκφράζω την αγωνία μου και περιγράφω τη σκληρή πραγματικότητα.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα, άμεσα, «χθες». Με απευθείας οικονομικές ενισχύσεις, με επιστροφή του φόρου, με τον γρηγορότερο και προσφορότερο τρόπο. Το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να ενταχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στις κάθε είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Πριν θρηνήσουμε θύματα. Λυπάμαι που το λέω. Είναι όμως η αλήθεια. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να θυσιάσουμε μια ολόκληρη περιοχή στο βωμό μιας άκαμπτης δημοσιονομικής πολιτικής, τότε η Ελλάδα έχει αρχίσει να σβήνει.

Ελπίζω, Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι δεν θα το επιτρέψετε.

Σας ευχαριστώ.

 

Φλώρινα 18/1/2012

 

Με τιμή

 

 

 

 

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν.Δ Ν.Φλώρινας

 

Κοιν.:

 

1. Αντιπροέδρους Κυβερνήσεως

2. Πολιτικούς Αρχηγούς