Ερώτηση Π. Πέρκα προς ΥΠΕΝ: «Η πρόοδος των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης

H Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτη Πέρκα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ότι αφορά στην πρόοδο των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ). Η ερώτηση συνυπογράφεται συνολικά από 25 Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι βουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξαιρετικά αργή πρόοδο των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης,  παρά τη θεμελιώδη σημασία τους για την έναρξη της υλοποίησης των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).

Ειδικότερα τονίζουν ότι οι χρήσεις γης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης αποτελούν την καρδιά της μετάβασης και θα επηρεάσουν καθοριστικά τις επενδύσεις που τελικά θα υλοποιηθούν. Η αποκατάσταση των εδαφών εξαρτάται από τις μελλοντικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν σε αυτά. Οι χρήσεις γης θα πρέπει να είναι συμβατές με τα ΕΣΔΙΜ τα οποία αποτυπώνουν τον σχεδιασμό για ένα βιώσιμο μεταλιγνιτικό μέλλον.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,1 Οκτωβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «H πρόοδος των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης»

 

Κομβικό ρόλο στη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας έχει ο ορισμός των χρήσεων γης στις Ζώνες Απολογνιτοποίησης (ΖΑΠ). Οι χρήσεις αυτές θα αποτυπωθούν σε τέσσερα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ): της Μεγαλόπολης, της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και των Κλειδιού-Βεύης. Τα ΕΠΣ θα βάλουν ουσιαστικά τα θεμέλια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της Δίκαιης Μετάβασης, καθώς, μέσω του καθορισμού χρήσεων γης, θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με το ποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, πού και με ποιους όρους.

 

Παρά τη θεμελιώδη σημασία τους για την έναρξη της υλοποίησης των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), η πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ΕΠΣ είναι ανησυχητικά αργή, καθώς μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/79418/2098/2021, ΦΕΚ 4044/Β/2-9-2021) που ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές των μελετών για αυτά τα σχέδια. Ωστόσο σε διαδικτυακές ημερίδες[1], οι οποίες προηγήθηκαν μάλιστα τις έκδοσης των τεχνικών προδιαγραφών, έχουν παρουσιαστεί μεμονωμένα στοιχεία τα οποία προορίζονται να συμπεριληφθούν στα ΕΠΣ.

 

Επειδή οι χρήσεις γης στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης αποτελούν την καρδιά της μετάβασης και θα επηρεάσουν καθοριστικά τις επενδύσεις που τελικά θα υλοποιηθούν.

Επειδή η αποκατάσταση των εδαφών εξαρτάται από τις μελλοντικές χρήσεις που θα αναπτυχθούν σε αυτά.

Επειδή οι χρήσεις γης θα πρέπει να είναι συμβατές με τα ΕΣΔΙΜ τα οποία αποτυπώνουν τον σχεδιασμό για ένα βιώσιμο μεταλιγνιτικό μέλλον.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Πότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια;
  2. Θα τεθούν σε ευρεία δημόσια διαβούλευση ώστε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των φορέων και των πολιτών σχετικά με τις μελλοντικές χρήσεις γης στις ΖΑΠ;
  3. Η διαδικασία αποκατάστασης εδαφών θα ξεκινήσει πριν ή μετά την ολοκλήρωση των ΕΠΣ;
  4. Πώς θα διασφαλιστεί η συμβατότητά των ΕΠΣ με τα προβλεπόμενα στα αντίστοιχα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ);
  5. Πότε προβλέπεται να κατατεθούν επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ΕΣΔΙΜ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεπίστη(Πέτη)

 

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρούλα(Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραίτης Αθανάσιος( Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Πούλου Παναγιού(Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης(Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ(Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης(Μίλτος)

Pin It

Αφήστε μια απάντηση