Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία Γνωρίστε του Νικητές για το 2023

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Μαΐου, 2023

Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία

 Γνωρίστε του Νικητές για το  2023

Το πρώτο βραβείο των 7.500 ευρώ πήγε στην «AILEM» από το Βέλγιο – την πρώτη γλωσσική εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και αναπτύχθηκε σε συνεννόηση μαζί τους. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να διαλύσει τις διαπολιτισμικές παρεξηγήσεις και τα κενά μεταξύ των προσφύγων και της χώρας υποδοχής τους και περιλαμβάνει χρήσιμες φράσεις, ιστορίες εκμάθησης γλωσσών και παιχνίδια, καθώς και τρόπους σύνδεσης με άλλους χρήστες. Το έργο στοχεύει να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, εμπειρίες και κοινωνική θέση.

Δύο έργα κατέλαβαν από κοινού τη δεύτερη θέση: το “Κινητό Μουσείο Κλίματος” από τη Λιθουανία και το “Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής” από την Ολλανδία. Και οι δύο θα λάβουν 3.500 ευρώ.

Το «Κινητό Μουσείο Κλίματος» (Mobili Klimato muziejaus paroda) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 με στόχο να κάνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν φιλικό προς το κλίμα τρόπο ζωής. Αποτελείται από τέσσερα κινητά θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια που αντιπροσωπεύουν τέσσερα θέματα:

  • Κλιματική αλλαγή – αιτίες και επιπτώσεις
  • Η πράσινη συμφωνία της ΕΕ
  • Βιώσιμη γεωργία και υγιεινά τρόφιμα
  • Πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης

Το «Ο Ευρωπαίος Ανταποκριτής», που ιδρύθηκε το 2022, συγκεντρώνει πάνω από 140 νέους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη με στόχο τη δημιουργία ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας. Μπορούν να στείλουν ένα ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο, που καλύπτει μια διαφορετική περιοχή κάθε μέρα, με τις πιο σχετικές ευρωπαϊκές ειδήσεις. Διερευνούν επίσης πώς διαδραματίζονται μεγάλα ζητήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Εθνικοί νικητές

2023 Ecyp European Winners 2023 Ecyp National Winners

TAGGED: Ευρωπαική ένωση,